Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Japonsku docházejí pytle na mrtvoly

Autor: Petr Konečný - 
14. března 2011
15:49

Celkový počet mrtvých v Japonsku, které zasáhlo ničivé zemětřesení, desetimetrová tsunami a únik radiace z atomové elektrárny, se vyšplhal na 5000. Podle odhadů ale bude více než dvakrát takový. V zemi je zmatek, docházejí potraviny, pohonné hmoty i pytle na mrtvoly.

Naděje, že by se ještě podařilo najít v sutinách někoho živého, je třetí den po zemětřesení velice malá. „Požádali jsme pohřební ústavy v celé zemi o zaslání pytlů a rakví. Ale stále jich nemáme dost.

Nečekali jsme, že se taková věc stane,“ prohlásil zástupce úřadů v prefektuře Mijagi. V této prefektuře našli včera záchranáři další dva tisíce těl. Odborníci se tak domnívají, že mrtvých bude v zemi více než jedenáct tisíc.

Kvůli výpadkům dodávek energie z jaderných elektráren se domácnosti i podniky ocitly na několik hodin bez proudu. Tokio navíc včera dopoledne místního času postihly následné otřesy o síle 6,2 stupně Richterovy škály. Geologové jsou si ale jisti, že další otřesy ještě přijdou.

Odborníci totiž varují, že Japonsko čeká v následujících dnech zemětřesení silnější než 7 stupňů. Pravděpodobnost je větší, než 70 %. Japonsko nyní podle mezinárodních pozorovatelů čelí nejhorší humanitární, jaderné a ekonomické krizi od dob druhé světové války.

anelam ( 16. března 2011 17:33 )

kubo , I toho děravého by bylo škoda!

jakub-moravec ( 16. března 2011 08:43 )

anelam, tak vidíš jak to je, nejdříve pláčeš že jsou to mrtvoly a ne zemřelí a teď a s humorem už chceš ušít další pytle pro další mrtvoly. Tak se mi holka líbíš. Až budeš šít ty pytle, nezapomeň že to musíme řadit podle funkce, čím větší tunelář a zloděj, tím ten pytel musí být pevnější aby náhodou nebožtík se neprobudil a z pytle neutekl. Jistě znáš tu pohádku Obušku z pytle ven, to znamená že co je v pytli, může ještě pořád utéci. A jaký bude pytel pro našeho Tunel-dědka, to si ani nedovedu představit, taková vznešenost, to musí být při nejmenším pytel jako bejk. Ale za to pro Havla si ušetříš práci, pro něho může být už starý pytel i děravý, on už píše poslední dějství a něco jako Odcházení a to určitě nemyslí odcházení z toho pytle, nebo ano?

anelam ( 15. března 2011 10:07 )

a ještě tomu politických To by se mně zamlouvalo i pytel bych ušila -dalo by se napsát -mrtvých mrtvol-?

jakub-moravec ( 15. března 2011 07:30 )

Nechť s námi Japonci nepočítají, nemůžeme jím zapůjčit naše pytle na mrtvoly, protože je budeme sami potřebovat. (Bližší podrobnosti jsou uvedeny níže)

jakub-moravec ( 15. března 2011 07:26 )

anelam, mrtvoly jsou mrtvoly, až uděláme u nás revoluci a všichni tuneláři, zloději a korupčníci budou ležet na zemi vzhůru bradou, budeme míti co? No přece hromadu mrtvol.

Zobrazit celou diskusi