Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Japonsko: Muž přežil osm dnů pod troskami!

Autor: ČTK, mivr - 
19. března 2011
09:03

Je to už osm dní, co Japonskem otřáslo ničivé zemětřesení a zalila ho vlna tsunami. Kromě s následky těchto přírodních katastrof Japonci bojují ještě s místní jadernou elektrárnou. Spousta lidí se stále pohřešuje. Přesto místní obyvatelé neztrácejí naději. V sobotu byl v troskách nalezen přeživší.

Japonci neztrácejí naději. I když je stihlo obrovské neštěstí v podobě zemětřesení, tsunami a výbuchů jaderné elektrárny a spousta lidí se stále pohřešuje, věří, že vše bude zase v pořádku.

Těm, kteří stále čekají na ztracené příbuzné a doufají, že je spatří živé, svitla naděje. Osm dní po ničivém zemětřesení v sobotu totiž záchranáři vytáhli z trosek živého člověka. Jde prý o mladého muže. Nalezen byl v prefektuře Mijagi ve městě Kesennuma na severovýchodě Japonska. Když byl vytažen z trosek, nemluvil.

Podle některých zahraničních zdrojů se však jedná o muže, který byl v záchranném centru a vrátil se do trosek, které dříve byly jeho domov, aby začal uklízet. Usnul však, a tak ho našli záchranáři v domnění, že přežil tsunami v troskách.

Minuta ticha za oběti

Japonsko v sobotu ve 14:46 místního času minutou ticha uctilo památku obětí silného zemětřesení a ničivé vlny tsunami. Přírodní katastrofa si podle posledních oficiálních údajů vyžádala 6539 životů a překročila tak smutnou bilanci rozsáhlého zemětřesení v Kóbe v roce 1995, při němž zemřelo 6434 lidí. Japonský premiér Naoto Kan, který se obrátil na spoluobčany, vyjádřil přesvědčení, že země katastrofu překoná a zotaví se:

"Čelíme největší krizi po druhé světové válce. Dostává se nám celosvětové podpory. Není čas na to, abychom byli pesimističtí. Musíme být odhodlaní, každý jednotlivý občan musí ukázat odhodlání."

Radiace míří do Švédska

Vlna tsunami, která se utvořila po devastujícím zemětřesení, měřila v nejvyšším místě 23 metrů. Největší výška vlny naměřena u pobřeží města Ofunato v prefektuře Iwate, která také byla vlnou poničena nejvíce.

Podle diplomatických zdrojů ze sídla Mezinárodní agentury pro atomovou energii dorazily částečky radioaktivního prachu z Fukušimy až k západním břehům Spojených států. Jejich radiační úroveň je ale extrémně nízká a nepředstavuje žádné riziko pro lidské zdraví.

Radiace by mohla být za týden měřitelná i v Evropě. "Očekáváme, že možná za sedm dní budeme schopni detekovat nějaké atomy velmi přesnými přístroji tady ve Švédsku," uvedl inspektor ze švédského úřadu pro jadernou bezpečnost Klas Idehaag. "Ale nebude to mít žádný vliv na životní prostředí nebo na lidi," dodal.

Radioaktivní jídlo

Silná radiace v okolí elektrárny Fukušima kontaminovala jídlo. Mluvčí vládního kabinetu Yukio Edano řekl, že testy potvrdily zvýšené množství radioaktivity v mléce a špenátu z prefektury v okolí Fukušimy. Dodal však, že toto množství nepředstavuje ohrožení lidského zdraví.

Pohřešuje se přes 10 000 lidí

Japonsko mezitím pokračuje v odstraňování následků zemětřesení v poškozené jaderné elektrárně Fukušima 1. Na místo v noci vyslán konvoj třiceti hasičských vozů, z nichž byl podobně jako předchozí den z vrtulníků zavlažován nejrizikovější třetí reaktor.

Tlak ve třetím reaktoru skutečně poněkud klesl, ale lehce prý stoupl v reaktorech jedna a dva. Energetická společnost Tepco se v sobotu pokusí u bloků 1 a 2 do chodu opět uvést řádné chlazení. V neděli by pak mohly následovat bloky 3 a 4. Je ale otázkou, zda jsou chladící systémy stále schopné provozu.

Celkový počet obětí katastrofy bude bohužel pravděpodobně dále stoupat, protože 10.354 lidí se stále pohřešuje. Navíc denně umírají lidé v evakuačních střediscích, kterým se často nedostává potravin a základní péče. V provizorním ubytování a evakuačních střediscích, která nezřídka trpí nedostatkem vody a topné nafty, zůstává přes 410.000 lidí. Katastrofa zničila podle sobotního vyjádření japonské policie úplně nebo zčásti 87.772 budov.

V sobotu navíc Japonsko zasáhly další otřesy, tentokrát o síle 6,1 stupně Richterovy škály. Epicentrum zemětřesení bylo ale nedaleko poškozené elektrárny Fukušima, což vyvolává další obavy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi