Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Japonsko hromadně uctívá oběti zemětřesení a tsunami

Autor: Eva Fraňková, apk - 
18. března 2011
14:28

Obyvatelé Japonska dnes hromadně uctili minutou ticha památku obětí silného zemětřesení a ničivé vlny tsunami. Stalo se tak v 14:46 místního času ( 6:46 SEČ). Živelná katastrofa zemi zasáhla přesně před týdnem. Podle posledních oficiálních údajů si ničivá pohroma vyžádala celkem 6539 životů a překročila tak počet obětí rozsáhlého zemětřesení v Kóbe v roce 1995, při němž podle agentury Reuters tenkrát v Japonsku zemřelo 6434 lidí.

Konečný počet obětí letošní katastrofy bude ale nadále stoupat! Stále se totiž pohřešuje přes 10 tisíc osob! Navíc každý den umírají lidé v evakuačních střediscích a provizorních příbytcích, kterým se často nedostává potravin a základní ošetřovatelské péče. Chybí léky, jídlo, voda i topná nafta.

Japonská vláda dnes oznámila, že zvažuje přesunutí některých evakuovaných lidí do částí země, které nezasáhlo zemětřesení ani tsunami.

Ještě dnes dopoledne bylo bez elektřiny téměř 320.000 domácností, kolem milionu domácností je bez tekoucí vody. Podle dnešního vyjádření japonské policie zničila katastrofa buď úplně nebo zčásti skoro 88 tisíc budov.

 

Řada Japonců tak ztratila téměř všechen majetek, nezbylo jim vůbec nic. "Přišel jsem o auto. Přišel jsem o dům. Budoucnost mě znepokojuje. Moje žena se ten den měla vrátit z Číny, ale pořád ještě není zpátky. I když jsem ztratil vše, bylo by to v pořádku, pokud by ještě byla naživu," říká Sadazaku Endó z města Minamisanriku, jeden z těch, kterým se podařilo přežít.

Ze země ale někdy přicházejí i pozitivnější zprávy - ty o lidské solidaritě. Podle japonského ministerstva zahraničí nabídlo ostrovní zemi pomoc už 117 států (mezi nimi i Česká republika) a 29 mezinárodních organizací. Do čtvrtka do země dorazily skupiny záchranářů nebo pomocníků ze 14 zemí. Nepomáhají přitom jen státy a organizace, ale také jednotlivci. Žena ze Singapuru například věnovala ve čtvrtek na obnovu Japonska v přepočtu přibližně 780.000 dolarů (asi 13,5 milionu korun), čímž dvojnásobně překonala pomoc singapurské vlády!

Japonská císařská rodina je vůči obětem pohromy solidární – oznámila dnes, že se kvůli situaci v zemi korunní princ Naruhito a jeho žena Masako nezúčastní svatby prince Williama a Kate Middletonové, která se v dubnu konat v Londýně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

silvervoice ( 18. března 2011 20:26 )

Japonci zabíjejí masově i velryby - naše moudré sestry a bratry. Víte, že velrybáci mají stejný penis jako my?

silvervoice ( 18. března 2011 20:24 )

V tomto případě je japonská skromnost a disciplinovanost smrtící - makejte jak šrouby a nezajímejte se, jak může bydlení u atomové elektrárny nebo stavění technické hypercivilizace na sopce dopadnout. To už i mravenci mají víc rozumu.

jabluko20 ( 18. března 2011 18:34 )

Pomsta za Delfíny je tady. Priroda si neneha líbit že Japonský opice zabijejí delfíny.

Zobrazit celou diskusi