Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Japonci: O možnosti z Černobylu víme

Video se připravuje ...
Autor: ap, ČTK - 
18. března 2011
10:22

Video: Nad poškozenou japonskou jadernou elektrárnou Fukušima 1 i v pátek opět ze tří reaktorů stoupal kouř. Pracovníci zařízení se nadále snaží chladit přehřáté reaktory a věří, že se jim podaří zapojit nové náhradní elektrické vedení. Podle amerických odborníků ale může chlazení trvat týdny. Japonci nevylučují, že nakonec okolo reaktorů vybudují betonový sarkofág podobný tomu, který je v Černobylu.

"Uzavřít reaktory do betonu není nemožné. Ale naší prioritou je právě teď snaha je nejprve ochladit," řekl na tiskové konferenci jeden z činitelů společnosti Tepco, která elektrárnu provozuje.

Černobylské řešení je možné, vrtulníky selhaly

Podobně se vyjádřil i mluvčí japonského jaderného úřadu, podle něhož mají Japonci "černobylské řešení" v povědomí. I v pátek znovu stoupal kouř, nebo pára z reaktorů 2, 3 a 4. Třetí reaktor, který je pravděpodobně v nejkritičtějším stavu, opět tisíci litry vody chladila vodní děla. Se shazováním vody na reaktor z vrtulníků se v pátek nepočítá. Při čtvrtečních pokusech totiž dopadla většina vody mimo cíl.

 

Další úsilí napínají Japonci ke zprovoznění provizorního elektrického vedení, na něž by v první řadě chtěly napojit reaktory 1 a 2. Zatím podle firmy Tepco práce nepokračují tak rychle, jak doufali. Oba reaktory by ale mohly být připojeny během soboty.

Reaktory 3 a 4 by do elektrické sítě mohly být zapojeny o den později. Zda se tím ale podaří obnovit činnost pump a chladících systémů není jasné, protože je mohlo poškodit zemětřesení a následná cunami.

Japonsko bojuje s časem

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukijo Amano, který v pátek přijel do Tokia, prohlásil, že Japonsko při snaze chladit reaktory bojuje s časem. Příznivý zůstává směr větru, který i nadále vane převážně směrem od elektrárny nad Tichý oceán.


Japonsko o pomoc s poškozenou elektrárnou požádalo Spojené státy. Obě země nyní jednají o podrobnostech. Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek pomoc přislíbil.

iwanowitch ( 18. března 2011 11:25 )

:/ přepsat

Zobrazit celou diskusi