Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hrozí Černobyl č. 2: Uniká nebezpečné množství radiace

Autor: jos, ap - 
17. března 2011
15:30

Podle jaderných expertů se situace v japonské elektrárně Fukušima začala zcela vymykat kontrole. V bazénu s vyhořelým palivem již není žádná voda. Hrozí silné zamoření radiací! Přehřívá se i třetí reaktor, který obsahuje smrtící plutonium! Britský expert vyhlásil, že Fukušima je druhý Černobyl.

Japonci a s nimi celý svět sledují kritickou situaci ve čtvrtém reaktoru jaderné elektrárny Fukušima I. Při zemětřesení byl sice odstaven, ale od té doby v něm vypukly dva požáry a voda ve zdejším bazénu s vyhořelým palivem se podle některých informací zcela vypařila.

A co víc, Japonci poprvé připustili únik většího množství radiace. Stanice NHK s odvoláním na japonské ministerstvo vědy uvedlo, že v zóně do 30 kilometrů člověk po šesti hodinách pobytu v zóně absorbuje tolik záření, kolik je uváděno jako bezpečná hodnota na celý rok.

Helikoptéry nestíhají

V bazénu s vyhořelým palivem již není voda a propadla se střecha, Kryty na ostatních reaktorech jsou poškozené. Předcházející pokusy o kropení požárů roztokem kyseliny borité z vrtulníků ve středu selhaly. Helikoptéry nešlo kvůli vysoké radiaci použít.

Ve čtvrtek se nad Fukušimu ale armádní helikoptéry Chinook CH-47 s vodou a kyselinou boritou vrátily. Čas letu nad reaktory je ale omezen na 40 minut. Každá posádka navíc může uskutečnit maximálně 10 přeletů, aby nedostali nebezpečnou dávku radiace.

Podle japonské televize uskutečnily helikoptéry již 5 přeletů. Potřeba jich je ale minimálně 100 hned za sebou. Jejich operaci ale komplikoval silný vítr. Není jisté, zda voda skutečně padala na rozpálené části reaktorů.

Selhal i pokus japonských policistů podpořit chlazení reaktoru vodním dělem. Kvůli vysoké radiaci v okolí se musela jednotka stáhnout. Posléze se děla vrátila a byla řízená dálkově. Podle japonské státní televize nedopadly přesto snahy o schlazení reaktorů č. 3 a 4. zcela podle očekávání.

Zvýšenou úroveň radiace u cestujících z Japonska zaznamenali už i jiné země. Tchaj-wan zaznamenal zvýšené hodnoty záření u 25 lidí a Jižní Korea i Malajsie u tří.

Je to druhý Černobyl, oznámil britský expert

Britský expert na jadernou bezpečnost profesor Williams upozornil, že chladění reaktoru mořskou vodou není nejvhodnější způsob. Je to prý spíš jen psychologický krok k uklidnění lidí. "Ve skutečnosti je to druhý Černobyl," dodal profesor Williams.

S tím souhlasí i hlasy z francouzské strany. Příštích 48 hodin má být podle Francouzů rozhodujících a ohledně vývoje nejsou optimisty. Drama se odehrává i uvnitř elektrárny. Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii bylo od začátku jaderné pohromy v elektrárně zraněno  23 lidí,  21 bylo koontaminováno radiací.

Japonská vláda se snaží situaci podle mnohých spíše zlehčovat, aby nevypukla masová panika. Podle zpráv serveru ihned.cz, který cituje japonské televize, již následky stresu a únavy podlehlo v evakuačních centrech 15 lidí. Svět vyzývá Japonsko, aby o havárii informoval přesně. Čínská vláda vyzvala Japonsko, aby o vývoji v elektrárně a nebezpečí radiace podávalo "okamžité a přesné" informace. Česká filharmonie a čeští občané se vrátili ve čvrtek ráno do republiky speciálem, který pro ně vyslala vláda.

Do akce se zapojily také speciální cisterny a vodní děla, která reaktory kropí mořskou vodou ze země. Na žádost japonské vlády od čtvrtka dochází k intenzivnímu ochlazování třetího a čtvrtého reaktoru. Třetí reaktor, ve kterém rychle stoupá tlak, obsahuje na rozdíl od ostatních reaktorů i vysoce nebezpečné plutonium.

silvervoice ( 19. března 2011 01:14 )

Zapomněla jsi nám, Evitko říct, co se stane, když se ten materiál přestane chladit, a začne se zahřívat víc a víc - nebude pak i těch "zbytkových částic" náhodou víc a víc, až nakonec ... Evitko, nenapínej nás, až co?!?

cassidydevan ( 18. března 2011 08:47 )

Drahá Endynko děkuji velice že jste mě nazvala "sestrou paní drábkové" proto že paní drábková ať se vám to líbí nebo ne je jednou z velice inteligentních žen a pokud mě s ní srovnáváte pravděpodobně si o mě myslíte to samé. Dále k vašemu kometáři bych jen podotkla že rakovinu může dostat každý a ne díky černobilu ale díky životnímu stylu lidí v dnešní době...proto mi přijde velice vtipné nakupovat jodové tabletky (proti rakovině ŠTÍTNÉ ŽLÁZY) když denně vykouřím 2 krabičky cigaret, ohřeju si nějaký fastfood v mikrovlnce, do práce jedu autem, celý den telefonuju mobilem, po práci domů okolo chemicky a vse zakoncim posezeni s prately v clubu baru hospode kde stihnu vypít flasku vína... XD

rickczsu ( 17. března 2011 18:02 )

Tak nějak

rickczsu ( 17. března 2011 18:01 )

Možná nařízeny režímem. Jenže redaktorům a komukoliv nahrává to, že vyplývají na povrch zprávy o utajování havárií TEPCa před vlastní vládou. Spousta protichůdných názorů u expertů... Na jednu stranu je dobře, že média mohou něco takového napsat... Hold historie nejde smazat tím, že se změní vláda.

jajanene ( 17. března 2011 17:54 )

Vážně je poplašnou zprávou sdělení, že v Japonsku uniká radiace? Máte i jiného koníčka, jak podávání trestních oznámení? A pak, Drábovic fakta nějak zapadla, když se po pár hodinách ukázalo, že skoro nic z toho, co řekla, se nevyplnilo.

Zobrazit celou diskusi