Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Japonsko: Firmy Toyota, Sony, Canon zastavily výrobu

Autor: INT, fab, apk - 
16. března 2011
10:14

Moře se uklidnilo, ale tsunami se valí dál. Kdysi zdánlivě neotřesitelná hospodářská situace Japonska se necelý týden po vypuknutí tragických událostí řídí do propasti. Tokijská burza hlásí nejhlubší pokles za poslední tři roky. Zahraniční investoři i domácí fondy se hromadně zbavují japonských akcií. Ale světové ceny ropy půjdou asi i tak dolů.

K největším propadlíkům na japonském trhu patří provozovatel elektrárny Fukušima Tokyo Electric Power (TEPCO). Společnost ztratila téměř 18 miliard dolarů (asi 314 miliard korun).

Automobilky v krizi

Japonská centrální banka tiskne ve velkém jeny, aby nahradila chybějící hotovost. Zatím bylo vytištěno 15 bilionů jenů (3,2 bilionu) korun. Firmy Honda, Toyota a spol. byly katastrofou zasaženy. Automobilový průmysl přitom zaměstnává každého jedenáctého Japonce. Všech 12 výrobních závodů automobilky Toyota v Japonsku zůstane zavřeno minimálně do 22. března,

Elektronika stojí

Evropa by výpadek neměla pocítit, 90 % japonských značek pro její trh se vyrábí v Británii a Francii. Koncern Sony musel zastavit výrobu v osmi závodech. Stejný osud postihl i výrobce fotoaparátů Canon, Toshiba přestala vyrábět obrazovky. Několik továren v severním Japonsku chrlících 40 % japonské produkce čipů a pamětí je zavřeno.

Cena ropy ve světě klesne

Experti jsou optimističtí: Cena půjde dolů, protože ropy bude na trhu víc! Zdecimované Japonsko jako velký odběratel výrazně sníží svoji spotřebu, navíc některé poškozené rafinerie a přístavy nejsou schopny dováženou ropu zpracovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi