Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Peklo v Japonsku: Probudila se sopka!

Autor: evak, INT - 
13. března 2011
17:17

Japonsko se vzpamatovává z pátečních událostí. Po zemětřesení, devastující tsunami a jaderném ohrožení nastaly nové komplikace. Sopka Šinmoedake na ostrově Kjúšu se probudila k životu. Chrlí prach a kamení do výše 4 km.

Erupce Šinmoedake na jihozápadě Japonska je ohodnocena jako nejhorší za posledních 52 let. Zatím byl vyhlášen 3 stupeň nebezpečí z 5, přesto to již znamená, že se lidé nesmí k vulkánu přibližovat.

Sopka se probudila po dvou týdnech a zatím se spekuluje, jestli výbuch souvisí s pátečním zemětřesením. Vzhledem k posunu litosférických desek, který způsobil vlnu tsunami, je to dost pravděpodobné.

V Japonsku stále probíhají po pátečním zemětřesení a následné vlně tsunami záchranné akce, 600 000 lidí bylo evakuováno. Počítá se s více jak 11 000 mrtvými. Situaci navíc ztěžují problémy s přehříváním reaktorů v jaderných elektrárnách. Naruší sopka záchranné akce a bude nutné evakuovat další obyvatele?


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

stachovil ( 14. března 2011 07:22 )

Jen tak trochu nechápu, proč se Japonsko, vědomo si toho, že jejich země leží na velmi nestabilním podkladu, rozhodlo postavit si jaderné elektrárny. Jejich poškození nejen že se dalo předvídat, ale dalo se také očekávat. Momentální stav elektráren, a moc doufám, že se nezhorší, je velmi silná voda na mlýn rakouských aktivistů do budoucna.

Zobrazit celou diskusi