Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Čtenáři Blesku z Japonska: Všudypřítomný strach o život

Autor: Pavel Ryšlink, mor, mivrk - 
11. března 2011
17:07

Žádná elektřina, minimální spojení a všudypřítomný strach. „Je to brutus... ...snad přežijeme tuto noc,“ napsal včera Blesku Miroslav Kolman, který už čtyři roky žije a pracuje v Japonsku v oblasti, kterou postihlo včerejší zemětřesení. „Poprvé jsem se opravdu bál o život!“

„Jsme tu bez elektřiny, bez vody, bez topení a komunikujeme přes telefony, než se nám vybijí baterky,“ napsal Blesku Kolman s tím, že je přesvědčen, že o rozsahu katastrofy mají lidé v Česku lepší informace, než mají samotní lidé v postižených oblastech.

„Jelikož jsem tu už čtyři roky, zažil jsem několik silnějších zemětřesení, ale toto bylo něco, co bych už znovu nechtěl zažít.

Podle něj v průběhu týdne už jedno zemětřesení Japonskem otřáslo. „Bylo jedno z těch silnějších. V Japonsku sice funguje systém varování, to ale většinou přijde tak pět vteřin před samotnými otřesy. Když zazněl signál poprvé, byl jsem zrovna na cestě na záchod a na chodbě jsem se musel zastavit, protože pokračovat v chůzi nešlo,“ popsal Blesku. „Každopádně to ale mělo být jedno z těch zemětřesení, která přijdou a po minutě jsou pryč....“ Jenže... „Konec nepřicházel, naopak zemětřesení stále zesilovalo.

Seděl jsem ve čtvrtém patře a budova se začala pořádně chvět,“ popsal muž situaci ze včerejšího dne a dodal: „Když začaly padat desktopy a monitory, začal jsem si uvědomovat, že jde do tuhého. Zajel jsem pod stůl, kde jsem strávil několik minut ve snaze se schovat. Trvalo to nekonečně dlouho a v jednu chvíli jsem si už byl jist, že to ta budova nemůže vydržet. Asi za tři minuty bylo naštěstí všechno za námi. Budova se ale třásla pořád ještě velmi dlouho.“

Kolman přiznal, že je rád, že nebyl nikde na pobřeží. „Máme sice omezené informace kvůli nefungující elektřině a netu, ale naštěstí máme mobily. Třeseme se ale nepřetržitě už několik hodin a doufáme, že v bezpečí přežijeme noc. Každopádně je to brutus...,“ ukončil Miroslav Kolman mail Blesku.

Kristýna z Tokia: Leželi jsme pod stolem, padaly obrazy i skříně!

Do Japonska odjela před čtrnácti dny i Kristýna Vránová (29) z Karlových Varů. Poblíž Tokia chtěla strávit tři měsíce u českých přátel, kterým pomáhá hlídat děti. I ona prožila ničivé zemětřesení! V esemesce zaslané svým rodičům nástup ničivého zemětřesení popsala takto:

„Nejprve otřesy nebyly tak silné, nic jsme si z toho nedělali. Pak se to ale začalo stupňovat. Vlezli jsme pod stůl. Kolem nás padaly obrazy a skříně,“ napsala Kristýna. „Jsme ale v pořádku!“ Zbytek noci pak ale strachy probděla. „Nejsme přímo v té nejhorší oblasti, ale i tady byly otřesy silné. Venku se zastavila doprava,“ doplnila. Blesk se s Kristýnou pokoušel znovu během dne spojit. SMS zprávy jí ale nebyly doručeny a neodpovídala ani na e-maily.

lziblesku ( 13. března 2011 18:48 )

Co vy jste za hyeny. Myslíte si, že když změníte jméno osoby, že nikdo neví o koho jde??? Ta holčina Vám jasně dala najevo, že s vaším deníkem nechce mít nic společného a sms, které jste otiskly patřily rodině i když jste si je upravili podle svého a ani půlka toho co jste otiskli není pravda. Ta holčina tam prožívá peklo a vy jen profitujete z nové senzace. Kdyby se vám chtělo stát ještě něco horšího. A tobě Karolínko držím pěsti, ať vše dobře dopadneš a ty se mi v pořádku vrátíš.

fionora ( 11. března 2011 20:56 )

proč hned kritika Miroslava.Podle čeho soudíš že je rádoby znalec?

akrapaz ( 11. března 2011 18:40 )

Tenhleten rádoby znalec Japonska zřejmě asi neví, že Japonsko leží v oblasti, kde jsou zemětřesení na denním pořádku.

Zobrazit celou diskusi