Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Japonská apokalypsa: Zemětřesení, tsunami, radiace

Autor: oj, puk, ap, evak, josK - 
12. března 2011
08:25

AKTUALIZUJEME: Apokalypsa biblických rozměrů! Tak se dá popsat nejsilnější zemětřesení v historii Japonska, které zvedlo dno oceánu a mrštilo proti pobřeží obří tsunami. Vlna, která měla až deset metrů, si pohazovala s velkými loděmi. Nesla hořící budovy, auta, lodě, a bořila mosty. Počet obětí už dosáhl na 1500. Počet pohřešovaných osob i nadále stoupá. 215 000 lidí přišlo o střechu nad hlavou. Obrovský strach panuje ze situace v jaderných elektrárnách Fukušima 1 a Fukušima 2. Elektrárna Fukušima 1 má potíže s chlazením jaderného reaktoru. V areálu došlo k výbuchu, úřady tvrdí, že uniklo jen malé množství radiace. Ale obyvatelé v okruhu 20 kilometrů jsou evakuováni - jedná se o více než 100 000 lidí.

Hrozí druhý Černobyl?

Následkem otřesů došlo k poškození dvou jaderných elektráren Fukušima 1 a Fukušima 2. Jaderná elektrárna ve Fukišimě vyhlásila stav nouze už v pátek. Podle německého experta Svena Doktera, to vypadalo, že chladící systém reaktoru běží jen na záložní baterie, které jsou schopné dodávat energii jen několik hodin.

V sobotu pak v areálu elektrárny Fukušima 1 došlo k výbuchu! Nikdo neví, kde přesně k explozi došlo. Zhroutila se ale jedna z budov. Zraněni byli 4 lidé. Ian Hore-Lacy ze světové nukleární asociace uvedl, že explozi mohlo způsobit vzplanutí vodíku. Podle prvních informací uniklo neznáme množství radiace. Japonské úřady později uvedly, že radiace uniklo jen malé množství. Samotné jádro reaktoru podle odborníků zničeno nebylo, ochránil ho kryt

Přesto v okolí elektrárny probíhá masivní evakuace obyvatelstva. Původně tříkolometrová evakuační zóna se rozšířila na deset kilometrů a pak dokonce na 20 km. Své domovy muselo opustit více než 100 000 lidí. Japonci požádali o pomoc Spojené státy, které se do oblasti snaží dodat materiál potřebný k chlazení reaktoru. Odborníci na jadernou energii po celém světě se snaží zjistit, co se přesně v elektrárně Fukušima stalo. Zdá se, že kvůli výpadku elektrického proudu přestalo fungovat chlazení reaktoru. Ten se začal ohřívat, jeho vnitřní jádro ale nejspíš ochránil kryt.

Co se stalo v Černobylu?
Černobylská havárie se udála 26. dubna 1986. Sovětský svaz se snažil katastrofu zatajit a podle nezvykle vysoké radiace v ovzduší na ni přišlo až Švédsko. Přesídleno bylo 200 000 lidí. Většina radioaktivity se udržela nad Ukrajinou, Ruskem a Běloruskem, ale ochromena byla i střední Evropa a Skandinávie. 203 lidí muselo být hospitalizováno, 31 lidí zemřelo na nemoc z ozáření.

Vlna spláchla 2100 km pobřeží

Na počátku katastrofy byly otřesy, které rozechvěly výškové budovy. Obrovská hora trosek a bahna se rychle valila do vnitrozemí a smetla území v délce asi 2100 kilometrů. Lidé v panice utíkali z domů na ulici, jiní se ukrývali ve dveřích, zatímco se k zemi řítily kusy stropu. Když otřesy odezněly, přišlo varování před ničivou přívalovou vlnou.

Moře nejprve hluboko ustoupilo, poté vtrhla na pobřeží přívalová vlna. Vlnobití strhlo lodě zakotvené v přístavech a odvleklo je hluboko do vnitrozemí. Když se voda dostala k mostům ve městech, plavidla protahovala pod mostovkou a lámala jejich stěžně i trupy.

Video  Japonsko zdevastovalo ničivé zemětřesení a tsunami zabiják  - CNN / youtube.com
Video se připravuje ...

Boj o holý život

Televizní záběry ukázaly několik lidí, kteří zastavovali na mostech, sledovali ničivou vlnu a fotili si následky katastrofy. Většina Japonců se ale snažila z nebezpečných míst utéct. Lidé ujížděli před vlnou v autech, jinde se ukrývali v horních patrech budov. Na některých místech ale lidi nezachránilo ani auto.

Voda plná trosek se hnala tak rychle, že se nenadále převalila přes silnici postavenou na náspu a strhla několik ujíždějících vozů s sebou. Některé oblasti zůstávají pod vodou i poté, co se ničivá vlna přehnala. letištní budova se tak proměnila v ostrov, kde pasažéři i zaměstnanci z vyšších pater sledují moře, které zaplavilo přistávací dráhy.

Může za zkázu Měsíc?

Může za katastrofu v Japonsku Měsíc? Už příští sobotu, 19. března, bude totiž nejblíže Zemi za uplynulých 18 let! Navíc bude v úplňku. Astrologové to považují za "vražednou" kombinaci a varují právě před zemětřesením či výbuchy sopek. Luna u nás bude o téměř 30 tisíc kilometrů blíže, než je běžné. Tomuto jevu se říká "superměsíc". Německý deník Bild připomíná, že i jiná blízká setkání Měsíce a Země v historii vedly k přírodním katastrofám. V roce 1938 zničil hurikán americké město New England a vyžádal si 800 obětí, v roce 1955 zase velkou část australského Nového Jižního Walesu smetla mohutná povodeň. Ředitel pražské Štefánikovy hvězdárny Jakub Rozehnal ale uklidňuje: „Měsíc Zemi sice ovlivňuje, to je jasné, ale jestli jeho vzdálenost vůči naší planetě má dopady například na zemětřesení, se nikdy nepodařilo prokázat.“

ONLINE - PÁTEK

23:20 - Podle japonské agentury Kjódo došlo v jednom z reaktorů poškozené elektrárny až k tisícnásobnému překročení povoleného stupně radiace.

23:00 - Nebezpečí stouplo. Stupeň radiace v poškozené jaderné elektrárně Fukušima překročil už osminásobně limity. Podle elektrárenské společnosti už mohla uniknout radiace. Japonsko bojuje s časem. Spojené státy zatím nestihly dodat materiál potřebný k chlazení reaktoru. Premiér Naoto Kan vyhlásil rozšíření zóny pro evakuaci obyvatel na deset kilometrů od elektrárny. Dosud byli evakuováni lidé ve vzdálenosti do tří kilometrů.

22:15 Podle české Velvyslankyně v Japonsku zatím nejsou informace o tom, že by mezi obětmi tsunami a zemětřesení byli i čeští občané. V České televizi dále uvedla, že nedokáže odhadnout kolik Čechů se v zemi nachází.

22:08 - Podle japonského ministra obrany je možné, že z jaderné elektrárny Fukušima unikne v upouštěné páře malé množství radioaktivity. "Je možné, že v páře unikne radioaktivní materiál, ale množství bude jen malé a čeká se na to, až bude vítr vát na moře,"uvedl ministr s tím, že obyvatelstvo nebude radioaktivitou ohroženo.

21:30 - Tlak v jaderné elektrárně i přes snahu inženýrů stále stoupá. Zatím, ale nepřekročil limity.

20:14 - Japonsko volá svět o pomoc. Žádá o záchranářské týmy. Američané už do oblasti posílají letadlovou loď. Navíc mají na základnách v Japonsku 47 000 vojáků.

19:36 - Japonské úřady varovaly, že v poškozené jaderné elektrárně ve Fukušimě může dojít k úniku radiace.  Inženýři upouští radioaktivní páru, aby uvolnili tlak. Tisíce obyvatel jsou evakuováni

18:11 - Podle japonské agentury Kjódó zemětřesení v zemi zabilo pravděpodobně přes tisíc lidí, ale stále je to jen provizorní bilance.

17:46 - Dalších šest otřesů udeřilo na severovýchod Japonska. Nejsilnější měl sílu 6,1 stupně Richterovy stupnice.

17:41 - USA posílají Japonsku chladicí médium pro jeho jadernou elektrárnu, která se kvůli zemětřesení dostala do potíží. Sdělila to americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

17:34 - Poblíž japonského města Sendai hoří velká příbřežní oblast. Agentura Kjódó uvedla, že v prefektuře Mijagi kvůli tsunami vykolejil rychlovlak, další vlakovou soupravu se zatím nepodařilo najít.

17:21 - Podle televizní stanice NHK se 4,4 milionu japonských domácností na severovýchodě země ocitlo bez proudu. Další čtyři miliony domácností jsou bez elektřiny v hlavním městě Tokiu.

17:02 - Italský Národní institut geofyziky a vulkanologie zjisti, že při zemětřesení se zemská osa posunula téměř o 10 centimetrů.

16:39 - Zprávy o obětech ničivého zemětřesení se rozcházejí. Podle další japonské tiskové agentury je 117 mrtvých a 500 lidí se pohřešuje

16:18 - Japonská armáda připravuje 300 letadel a 40 lodí na pomoc při záchranných operacích

Co je tsunami?
Název tsunami je z japonštiny. »Tsu« znamená přístav, »nami« dlouhá vlna. Jde o jednu či několik ničivých vln, které udeří za sebou. Vzniká při silném zemětřesení pod mořskou hladinou, sopečné erupci nebo po dopadu meteoritu. Na volném moři tsunami nezpozorujete, ale řítí se rychlostí v řádech stovek kilometrů, klidně osm set kilometrů v hodině. U pobřeží vlna sice zpomalí, protože musí stoupat do kopce, ale zmenšováním hloubky roste její výška na desítky metrů. Po několika minutách voda opět opadne, vrací se do moře a bere s sebou vše, co jí stojí v cestě. Intervaly mezi následnými vlnami mohou být 10 až 45 minut a vlny se navíc mohou odrážet od okolních pobřežních útvarů a několikrát se vracet.

16:01 - Stav nouze v jaderné elektrárně ve Fukušimě: Podle německého experta Svena Doktera, to vypadá že chladící systém reaktoru běží jen na záložní baterie, které jsou schopné dodávat energii jen několik hodin. "V nejhorším případě hrozí zhroucení," říká.

15:54 - Dalších 5 silných otřesů o síle okolo 5,5 stupně Richterovy stupnice zasáhlo východní pobřeží Japonska v rychlém sledu.

15:47 - V Japonsku se pohřešuje až 88 tisíc lidí

15:34 - Havajské ostrovy evakuovaly lidi z pobřeží. Provoz na letištích byl zcela zastaven.

15:28 - V centru Tokia se zřítila střecha budovy, kde mělo promoci 600 studentů

14:45 - Experti předpokládají na kalifornské břehy udeří tsunami vysoké 1,8 metru.

14:33 - Na pláži poblíž města Sendai bylo nalezeno 200 až 300 těl, informuje zpravodajská agentura Jiji Press

14:29 - Vlna tsunami udeřila na pobřeží Havaje. Dosáhla výšky dvou metrů.

14:27 - Podle agentury AFP na pobřeží Japonska zmizel osobní vlak

14:20 - Počet obětí stoupl na 90

13:51 - Úřady ohlásily, že počet potvrzených obětí stoupl na 60

13:39 - 2 000 tisíce obyvatel okolo jaderné elektrárny museli opustit oblast. Úřady stále tvrdí, že k úniku radioaktivity nedošlo.

13:12 - Japonský premiér Naoto Kan vyhlásil jaderný poplach.

Japonského premiéra Naoto Kanazastihlo zemětřesení na zasedání horní komory parlamentu. Japonského premiéra Naoto Kanazastihlo zemětřesení na zasedání horní komory parlamentu. | Reuters
Žádný únik radiace v blízkosti jaderných elektráren nebyl zjištěn. Podle mluvčího předsedy vlády učinilo Japonsko tento krok proto, aby podnítilo své úřady k vyhlášení nouzového stavu. Lidí žijící v blízkosti atomových elektráren se žádná mimořádná opatření nedotkla.

13:01 - Vlna tsunami smetla loď se 100 lidmi na palubě. Zatím není známo, jestli jsou v pořádku. Loď byla na moři severovýchodně od Japonska.

12:42 - Počet potvrzených obětí stoupl na 44. Desítky lidí se pohřešují.

12:26 - Obyvatelé Havaje propadli panice a vzali útokem obchody, aby nakoupili zásoby a připravili se na případné nebezpečí. Z pobřežních oblastí byli lidé už evakuováni. Předpokládá se, že by tsunami, kterou vyvolalo zemětřesení v Japonsku, k ostrovům mohla dorazit v odpoledních hodinách.

12:15 - Tsunami se šíří světem. Oceánem postupuje rychlostí asi 1000 km/hod.

12:12 - Ministerstvo zahraničních věcí zatím nemá o Češích v Japonsku žádné špatné zprávy. Zjišťování ale ztěžuje fakt, že v Japonsku je noc. Úřad poslal Čechům, které má zaregistrované jako cestovatele do Japonska a zemí ohrožených vlnou tsunami SMS, nemá ale zatím žádnou zpětnou vazbu.

VÝZVA: Češi v Japonsku, jste v pořádku? Zažili jste zemětřesení? Ozvěte se mailem na tip@blesk.cz, nebo volejte 724 014 586.

12:06Červený kříž upozornil, že tsunami vyvolaná zemětřesením má větší výšku, než jaké dosahují některé tichomořské ostrovy, jež by jí mohly stát v cestě.

12:02 - V jižní části Japonska v těchto dnech pobývá Česká filharmonie, jejíž členové jsou všichni v pořádku. "My jsme tomu utekli úplně, protože jsme včera opustili Tokio a vydali jsme se směrem na jih," řekl generální ředitel David Mareček. "Jsme v té poměrně malé oblasti, která tím nebyla vůbec nijak zasažena," dodal.

11:50 - Voda zaplavila pobřeží až 150 kilometrů od pobřeží.

11:49 - Počet obětí stoupá na 32.

Tsunami nebo cunami?
Píše se cunami, nebo tsunami? Tak zní otázka, která vyvstala v češtině, když "přístavní vlna", jak zní doslovný překlad z japonského originálu, totálně zdevastovala pobřeží severního Japonska.  Podle japanologů je správná jednoznačně první možnost - cunami. Ústav pro jazyk český se k ní kloní také, ale připouští i variantu s počátečním "ts", která pochází z angličtiny.

11:47 - V příštích hodinách zasáhne i pobřeží Spojených státu, Ruska a téměř všechny ostrovy v Tichém oceánu. Pod CNN se jedná asi o 20 oblastí.

11:39 - Počet obětí stoupl na 29.

11:13 - V jaderné elektrárně v Onagawě vypukl požár. Naštěstí postihl budovy mimo jaderný reaktor. Čtyři jaderné elektrárny nejblíž epicentru zastavují provoz.

10:58 - Úřady nahlásily už 26 mrtvých.

10:27 - Sony, jeden z největších vývozců elektroniky v zemi, zastavila provoz v šesti závodech.

10:23 - Zemětřesení z Japonska bylo zaznamenáno také seismology až v Německu.

10:01Jaderná elektrárna ve Fukušimě byla zemětřesením zasažena velmi tvrdě.  Podrobnosti zatím nejsou známy. Odstavuje kvůli nefungujícímu chladícímu zařízení dva reaktory.

9:49 - Po celé zemi hoří desítky požárů. Severně od Tokia hoří ropná rafinerie.

9:35 - Evropské akcie se kvůli zemětřesení v Japonsku propadly na tříměsíční minimum.

8:40 - Podle agentury Kjódó byla na velké části japonského území zastavena letecká, železniční i silniční doprava. Na největším souostrovním letišti Narita u Tokia pracovníci zkoumají stav přistávacích drah.

8:14 – Při výpadku proudu v Tokiu se ocitly 4 miliony domácností bez elektrické energie.

8:02 - Tsunami poprvé udeřila a ukázala svou sílu. Na televizních záběrech japonské televize se objevují první děsivé záběry ničivé vlny tsunami z města Onahama. Vlna strhávala automobily, kamiony, domy i plavidla. Podobně je postižena celá pobřežní oblast, především prefektura Mijagi, která leží nejblíže epicentru.

Zranění jsou hlášeni mimo jiné z hlavního města Tokia, kde se zřítila střecha jedné z budov a uvěznila pod sebou neznámý počet lidí. Budovy se ve městě kymácely ještě o půl hodiny později. Většina obyvatel se raději vydala do ulic. V metropoli vypuklo několik požárů, jeden z nich zuří ve velké budově.

7:38 – Lokální vlaky a metro bylo v Tokiu pozastaveno. Uzavřena byla také letiště. Zrušen byl provoz rychlovlaků na sever země.

7:32 – Varování před tsunami bylo navýšeno na desetimetrové vlny. Původní varování hovořilo o šestimetrových.

7:30 - Americká geologická služba oznámila, že zemětřesení nedosáhlo 7,9 stupně Richterovy stupnice ale dokonce 8,8 stupně. Varování před tsunami bylo rozšířeno kromě japonských břehů také pro Rusko, Filipíny a Mariánské ostrovy.

7:26 – Severovýchodní pobřeží Japonska zasáhla první přílivová vlna vysoká jen pár desítek centimetrů. Budovy v Tokiu se kývaly ještě asi půl hodiny po prvních otřesech.

7:19 – Bylo uzavřeno tokijské letiště Narita.

7:16 – Televizní stanice NHK vydala první informaci o zemětřesení o síle 7,9 stupňů Richterovy škály.

Ohnisko otřesu bylo lokalizováno v desetikilometrové hloubce zhruba 130 kilometrů východně od města Sendaj na východním pobřeží ostrova Honšú.
Otřesy pocítili i obyvatelé hlavního města Tokia, kde se stavby třásly nejméně dvě minuty. Většina obyvatel se raději vydala do ulic.

solnareduard ( 17. listopadu 2012 08:35 )

Otázka?Jsme přemnožený druh?Ano proto není zájem mocných lidi chránit,ale zabíjet co vy na to. Eduard PS překlep cynik v monulém příspěvku

solnareduard ( 17. dubna 2012 16:59 )

Když na Japonském velvyslanectví v Praze jsou cinici, tak musí zbytečně umírat lidé již od tsunami 2004.Kolik lidí od té doby zbytečně umřelo ,škoda že nemám možnost sám varovat tento národ.Prognoza vědců je, že přez Japonsko přejde 35m vlna tsunami.Co vy na to pane velvyslanče Vám je to jedno?

silvervoice ( 17. března 2011 14:16 )

Radiační poplach – jaderný reaktor ve Fukušimě a lži japonské vlády České titulky pro video "Nuclear emergency - fukushima nuclear reactor - JAPAN LIES!!!!“ Verze i s českými titulky (!): http://dotsub.com/view/d9184ff5-b755-42d9-ac90-08cd0799987c

clarrinka ( 16. března 2011 20:29 )

Ahojky nevíte jestli ČR posílá nějaké dobrovolníky do Japonska?? Jestli se tam dá dostat?? díky za odpověď. =)

danmari ( 15. března 2011 10:56 )

Lidi, je to právě na nás kteří si teď v klidu sedí u kompa, zemřelo skorem 11000lidí čož je skoro stejně jako naše část města Vokovice zde žije 11012 obyvatel, všichni zemřeli náhle pod strašnou vlnou, strašnou píšu proto,protože sleduji záběry z místa katastrofy. Jsem myšlenkami s Japonskem i když tam nikoho nemám a záběry televize ve mě vzbuzují strach aby se něco nestalo i nám tady doma v Čechách ač vím,že nemáme moře a stojíme na skoro rovné desce kde krom zemětřesných roju do síly 4,0 až 4,9 Richterovy škály hrozí jen mikrootřesy, které způsobují maximálně tanec skleniček v příborníku. Na necity kašlu, dojdou svého sami. Já však se svými dětmi vzkazuji Japonsku" Myslím na Vás, držím Všem palce, vydržte" šla bych pomoci ale není se k Vám jak dostat a proto se Vás snažim podpořit alespoň touto cestou. VYDRŽTE MYSLÍME NA VÁS........

Zobrazit celou diskusi