Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Další nevinné oběti nedomyšlené inkluze: Podpora? Jen pro některé děti!

Autor: Vera Renovica - 
12. října 2017
17:34

Na začleňování dětí s handicapem do běžných škol, tedy inkluzi, nebude dost peněz! To říkali speciální pedagogové. Marně. Ministerstvo neposlouchalo. A teď? Fondy se najdou. Jenže za cenu toho, že se ukrojí základkám praktickým, kam chodí žáci s nejvážnějšími problémy!

Jak Blesk upozornila učitelka ze základní školy praktické, která chtěla zůstat v anonymitě, ministerstvo školství (MŠMT) na konci září rozeslalo dopis. V něm informuje kraje, že praktické školy – kde se učí děti lehce mentálně postižené, které chce MŠMT vidět spíše na běžných základkách – si mohou v podstatě »trhnout«. A s nimi také školy speciální, kde jsou středně a těžce postižení žáci. A na podpůrná opatření, tedy peníze na pomůcky či asistenty pedagogů, které na těchto školách nutně potřebují, seškrtává peníze.

Výjimečně něco dají

Dokazuje tím, dle dopisu, „… že vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v hlavním vzdělávacím proudu, má ze strany ministerstva plnou podporu.“ A také, že podpůrná opatření pro praktické základky lze poskytnout jen „…ve zcela výjimečných případech, neboť podmínky … jsou již primárně nastaveny pro skupinové vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.“ V překladu: tyto školy už dostávají víc peněz než jiné. Musí s nimi tedy vystačit.

Všude prázdné kapsy

„Cílem tohoto je zřejmě vzdělávat co nejlevněji všechny žáky společně v takzvaných obecných školách bez ohledu na jejich vzdělávací potřeby. Nebo mohou movitější rodiče normálních žáků po vzoru některých politiků zaplatit svým dětem některou z mála kvalitních soukromých škol,“ říká Blesku rozhořčená učitelka.

Co se teď s její školou stane? Požádá o peníze na nezbytné věci kraj, který ale už má vyčerpáno. Asistenty pedagoga, které už ředitel najal, bude tedy třeba propustit, a ještě jim vyplatit odstupné. A žáčci zůstanou bez potřebné asistence. Podle jejích informací navíc mají poradny, které podpůrná opatření schvalují, pokyn, aby to dělaly jen »střídmě«. A zatím běžné základky nakupují pomůcky pro několik inkludovaných žáků, přičemž ty už jsou dávno k dispozici na základních školách praktických.

Kouřová clona

Exministryně školství Kateřina Valachová (41, ČSSD), pod jejíž kuratelou se inkluze prosazovala, se tak sice mohla ve Volebním souboji na Blesk.cz dušovat, že jí byl jen neférově přičítán záměr základní školy praktické (které leží v žaludku třeba Evropské unii) zrušit. To, co se nyní děje, jí ale nepomáhá.

Přesvědčen je o tom dlouhodobě i šéf Asociace speciálních pedagogů ČR Martin Odehnal, který navíc upozorňuje, jak špatně byla celá inkluze připravena. „MŠMT se opravdu nezatěžovalo nějakými přesnými výpočty. To odůvodnění (proč praktické základky nedostanou peníze, pozn. red.) je kouřová clona, aby nebylo vidět, že už po měsíci peníze chybí. A že o ně oberou právě ty nejpotřebnější, je do nebe volající,“ řekl Blesku.

Co je inkluze?

V kostce společné vzdělávání dětí zdravých a handicapovaných. Týká se i lehce mentálně postižených dětí, které zpravidla navštěvují pro ně určené základní školy praktické. Naplňování obsahu novely provázela spousta kritiky. Odborníci říkali, že je reforma nepřipravená, neufi nancovatelná, pro pedagogy na běžných základkách nezvladatelná, administrativně náročná a poškodí zdravé děti, protože dojde ke snížení úrovně školství. První čtyři body kritiky se zatím potvrzují, na hodnocení pátého je ještě brzy…

Dvě třetiny lidí inkluze netankuje

Debata o inkluzi ve studiu Blesku, kde do sebe šli Valachová a Václav Klaus ml. (48), který opatření kritizuje, vzbuzuje vášně i u čtenářů Blesku a Blesk.cz. Důvod? Lidé většinou netuší, co si o tom všem myslet. Problematika je to složitá a MŠMT svoji osvětovou roli ve vysvětlování inkluze moc neplní ani za svého nového šéfa Stanislava Štecha (63, za ČSSD). Potvrzuje to i průzkum agentury Phoenix Research a otázka: „Podporujete v česk é m š k o l - s tví inkluzi?“ Na tu odpovědělo 38 procent lidí ano.

Jasné ne řeklo 27 procent. 35 procent jich pak odpovědělo, že neví. Je možné, že po skandálech, které kvůli inkluzi Valachová zažila, skoro dvoupětinový souhlas s reformou považuje za fajn skóre. To, že přes dvě třetiny lidí nesouhlasí anebo netuší, kam jdou miliardy z jejich daní, ale považovat za slušný výsledek objektivně nelze…

VIDEO: Záznam debaty o školství: Ostrá hádka Klause a Valachové o postižených dětech a sliby o platech učitelů

Video  Záznam debaty o školství: Ostrá hádka Klause a Valachové o postižených dětech a sliby o platech učitelů  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi