Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fritzl: Když pomohla otci zasadit dveře, zaklaply se za ní

Elisabeth Fritzlová, které je nyní 42 let
Elisabeth Fritzlová, které je nyní 42 let  (Autor: AP)
Autor: red - 
15. února 2009
10:13

Elisabeth Fritzl (42) její otec Josef Fritzl (73) od dětství bil. Dokonce víc, než ostatní své děti. A byť se mu snažila uniknout a několikrát dokonce utekla z domova, nakonec ji přece jen dostal tam, kam chtěl – do tmavého sklepního vězení.

Tam strávila dlouhých 24 let a svému tyranovi porodila sedm dětí. V úterý 17. února se na českých pultech objeví strhující knížka britského novináře Allana Halla Josef Fritzl: Netvor z Amstettenu.

Elisabeth se stala osudnou nejspíše její krása a také její umíněnost. Byla to plachá, ale velmi hezká plavovlasá dívka. Od Fritzla byla bita mnohem víc než ostatní děti. Helga, jedna z Elisabethiných kamarádek, vzpomíná: „Otec ji začal bít už coby malé dítě. Neuklidila si v pokoji – otec vytáhl řemen. Nesetřela schody, neuposlechla jeho příkazu, umazala si šaty, zapomněla napsat domácí úkol – Fritzl vzal pásek nebo ji zbil ručně.“

Elisabethin přítel, který si přál zůstat v anonymitě, vypráví: „Ale nepadaly takové normální facky ani pohlavky, on do nich bušil pěstmi. Její bratr mi jednou řekl: ,Ta svině nás jednou umlátí.‘“ Bývalá Elisabethina spolužačka Susanne Parbo říká: „Vždycky se svého otce bála. Pokaždé, když šla domů, tak měla strach.“ Po domě, jenž byl pro ni i pro její kamarády domem strachu, se plížila den co den jako zpráskaný pes.

Jakmile zarachotil klíč v zámku, sevřel se jí žaludek a její oči byly plné smutku a beznaděje, třebaže měla život před sebou. Otec na ni měl nesmírný vliv. Byla jako jeho vězeň, ven mohla pouze při zvláštních příležitostech a s jeho výslovným povolením.

Skoro mu utekla

Elisabeth se několikrát pokusila o útěk z domova. V lednu 1983 odešla s kamarádkou do Vídně. Žily tam jako tulačky, skrývaly se. Fritzl se mohl zbláznit, ztropil hrozný povyk na policii a dožadoval se, aby hned zapojili Interpol. A asi po třech týdnech ji měl zase doma. Tehdy v něm zřejmě uzrálo rozhodnutí, že už nikdy nedopustí, aby mu utekla.

„No, ta holka se nevyvedla, viď, Paule. Jen se podívej, utekla do Vídně, kouřila, chlastala, pelešila se s kdekým,“ řekl tehdy Fritzl svému příteli Hoererovi. Elisabethin osud otcovy sexuální otrokyně však byl nalinkován už dávno předtím, než vzala do úst první cigaretu. Když se v únoru 1983 vrátila domů, zbývalo jí sotva 18 měsíců svobody. „Otec si mě pro sebe vybral,“ řekla později policii.

Kobka byla hotová

Finální práce ve sklepení na Ybstrasse byly hotovy. Podlaha položena, sporák zapojen. Elektřina sem proudila na účet nájemníků. Fritzl se zachechtal. Mohl by dát do novin inzerát a pronajímat to americkým turistům. Levně. Chybí totiž výhled. Bydlet tu bude jediný člověk. Plná penze, klidné místo, výhled do zdi. Délka pobytu neurčitá... 28. srpna 1984 Elisabeth otec požádal, aby mu pomohla zasadit dveře. Vedl ji chodbami sklepení. Když byla montáž hotová, dívka se oprášila a chtěla se vydat zpátky. V tu chvíli jí k obličeji přitiskl zmuchlaný hadr nasáklý éterem. Cítila, že na ni jdou mdloby.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi