Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Premiér horoval za společnou migrační politiku EU. Konec průtahům, vyzval Conte

Autor: ČTK, pal - 
12. února 2019
19:50

Evropská unie nesmí dál odkládat vytvoření společné migrační politiky, neboť migrace vyžaduje systematická a nikoli nouzová řešení. Na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku to v úterý řekl italský premiér Giuseppe Conte. Součástí řešení migrační otázky musí být podle něj i větší zájem o Afriku a větší investice v ní. Conte ve své řeči kritizoval také údajné odcizení mezi občany a bruselskými politiky.

Conte ve své vizi o budoucnosti Evropské unie vyzval ke koncepčnímu řešení migrační otázky a kritizoval země evropské osmadvacítky, které nejsou ochotny být v migrační krizi solidární. Konkrétně žádnou nejmenoval, opakovaně v tomto ohledu ale už dříve čelilo kritice Česko.

Italský premiér rovněž vyzval k rozhodnému boji proti pašerákům lidí, kteří organizují cesty migrantů ze severní Afriky do jižní Evropy. Migrační otázka se podle Conteho dá vyřešit jen ve spolupráci s Afrikou.

Stěžejním úkolem je nyní podle Conteho přiblížit Evropskou unii, která „ztratila hnací sílu“, opět občanům, naslouchat lidem a učinit z EU „projekt pro lid“. Bruselští politici podle něj „ztratili s lidem kontakt“.

Propast mezi Bruselem a zbytkem Evropy

„Mezi Bruselem a zbytkem Evropy vznikla propast,“ řekl předseda italské vlády, kterou tvoří protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) Lugiho di Maia a protiimigrační strana Liga Mattea Salviniho.

Conte vyzval také k tomu, aby EU posílila svou pozici globálního hráče a mluvila jednotným hlasem. Vyslovil se pro zachování úzké spolupráce se Spojenými státy i s Británií po brexitu. Do řešení mezinárodních problémů by podle něj mělo být zahrnuto i Rusko a Čína. Evropská unie by měla podle předsedy italské vlády posílit i spolupráci v obraně. Společná obrana přitom nemá být protipólem, ale doplňkem Severoatlantické aliance.

Conte žene svou zemi do recese, tvrdí oponenti

V hospodářské oblasti Conte kritizoval přílišné soustředění na úspory. „Nesmíme se ve jménu politiky úspor vzdát růstu,“ zdůraznil Conte. Právě úsporné programy, které vznikly v reakci na hospodářskou krizi, vedly podle něj k odcizení EU a jejích občanů.

Conte ve východofrancouzském Štrasburku promluvil v době napjatých italsko-francouzských vztahů. Spor jinak blízkých spojenců vyvrcholil minulý týden odvoláním francouzského velvyslance z Říma poté, co se italský vicepremiér di Maio setkal se zástupci hnutí žlutých vest, které už několik měsíců protestuje proti politice francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Nevybíravě se již delší dobu na Macronovu adresu vyjadřuje také Salvini, který se chystá v nadcházejících volbách získat věší množství křesel v Evropském parlamentu hlavně na úkor liberálního tábora, jehož je Macron symbolickým vůdcem.

„Nesmyslnou eskalaci“ ve vztazích Říma a Paříže dnes v reakci na Conteho proslov kritizoval například předseda socialistické frakce Udo Bullmann. Současná italská vláda podle něj žene svůj národ do izolace a hospodářství do recese. Kritikou kroků Conteho vlády nešetřili ani další europoslanci. Předseda nejsilnější frakce Evropské lidové strany Manfred Weber například kritizoval neochotu italské vlády k reformám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa