Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Merkelovou v parlamentu bučeli. „Potřebujeme veterináře,“ trefoval se Tajani

Autor: Zuzana Štíchová - 
13. listopadu 2018
16:52

Potlesk, ale také bučení. Tak vypadaly reakce na projev německé kancléřky Angely Merkelové na půdě Evropského parlamentu ve Štrasburku. Nejmocnější žena světa se ale oponentům smála a poznamenala, že sama vzešla z parlamentu a nenechá se rozhodit. Závěrečné bučení pak glosoval i předseda parlamentu Antonio Tajani slovy o potřebě veterinárního zásahu.

Společná evropská armáda jako doplněk NATO a Evropská bezpečnostní rada, která by zajistila větší akceschopnost EU v rámci hrozeb terorismu i migraci. S těmito návrhy předstoupila v úterý odpoledne před europoslance německá kancléřka Angela Merkelová

„Evropa musí být akceschopnější. Musíme promyslet způsoby rozhodování a vzdát se jednomyslnosti tam, kde je to potřebné. Navrhla jsem, abychom měli Evropskou bezpečnostní radu, kde by předsednictví rotovalo,“ dodala k tomu také kancléřka a znovu tak pozvedla téma zrušení jednomyslného rozhodování států, o kterém v některých případech hovoří také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Společná evropská armáda by světu ukázala, že mezi evropskými zeměmi už válka nebude. Může to být dobrý doplněk k NATO. Nikdo nechce zpochybňovat klasická spojenectví,“ dodala také a při otázce bezpečnosti se jí dostalo hlasitého bučení z řad frakce Evropa národů a svobody, nejmenší frakce europarlamentu.

Merkelová ale působila uvolněně a oponenty s úsměvem přešla. „Nenechám se rozhodit, také pocházím z parlamentu,“ reagovala na projevy nesouhlasu.

Ještě výraznější zvuková kulisa přišla po konci kancléřčina projevu, potlesk ale převážil. „Potřebujeme možná tady v sále veterináře,“ rýpl si do chování některých poslanců předseda parlamentu Antonio Tajani. 

A přestřelka pokračovala dále, přenesla se ale na boj mezi Komisí a Evropským parlamentem, když jako první po Merkelové dostal dle zvyklostí slovo předseda Juncker. „Divím se, že dvě třetiny parlamentu nejsou přítomny. Děkuji těm, kteří tu jsou,“ kritizoval prořídlý sál. „Zato eurokomisaři jsou zastoupeni více, než jindy,“ vrátil mu to Tajani a narážel zase na to, že eurokomisaři na jednání parlamentu často absentují.

„Tolerance je duší Evropy“

Merkelová se ve svém projevu zaměřila především na zdůraznění tolerance a solidarity mezi členskými zeměmi. A to i v otázce migrace. „Je to více než 11 let, kdy jsem poprvé vystoupila v tomto parlamentu. Tehdy jsem mluvila o rozmanitosti, která nás spojuje a nedělí. Evropu potřebujeme jako vzduch k dýchání. Tolerance je duší Evropy a je nezbytnou hodnotou. Duše Evropy prodělala od té doby těžké časy,“ zavzpomínala nejmocnější žena světa, která už ohlásila, že nebude obhajovat svůj post v čele německých křesťanských demokratů.

Solidarita je součástí evropských smluv. Je součástí evropské DNA. Členské státy a jejich občané v těžkých dobách nejsou ponecháni na holičkách. Individuální a národní rozhodnutí mají dopad na celek tohoto společenství. Kdo podkopává právní stát ve své zemi, neohrožuje jen svůj stát, ale právní stát nás všech,“ poznamenala také a narážela tak na problémy kolem Maďarska a Polska.

Angela Merkelová dorazila na „grilovačku“ před europoslance (13. 11. 2018) Angela Merkelová dorazila na „grilovačku“ před europoslance (13. 11. 2018) | Reuters

Evropa ještě není tak jednotná, jak bych si to přála, povzdychla si Merkelová s tím, že i v oblasti migrace vidí pokrok. Mluvila i o potřebě vzdát se části národních pravomocí v otázce dohledu nad vnější hranicí schengenského prostoru.

„Merkel s jasnou vizí k bezpečnosti a obraně EU, Merkel uvolněnější, rozvázala si ruce a v EU za to bude chtít vzít. Je to výjimečný politik, politicky lídr jako dnes málokdo a nejen v Evropě, velmi lidská. Výborný projev a to nejen na pozadí blábolů některých českých politických špiček. Bude mít v ČR partnera nad rámec banalit?“ ohodnotil Merkelovou a její projev místopředseda parlamentu Pavel Telička.

„Paní kancléřka je osobnost, které si vážím, i když mám některé výhrady k jejímu projevu. Mám výhradu k jejímu chápání solidarity bez odpovědnosti za bezpečnost. Je dost pozdě si uvědomit, že Schengen jsme zavedli, aniž bychom uměli dostatečně ochránit vnější hranici EU,“ komentovala projev europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

„Ze tří oblastí, které zmínila (zahraniční bezpečnostní politika, ekonomika a migrace) považuji za hlavní první. Což je oblast, ve které dnešní dominantně izolovaný postup zemí (např. obranné systémy) vede k slabšímu výsledku. Proto více společného postupu zajistí silnější pozici Evropy ve světě a zejména lépe zajistí naši bezpečnost,“ doplnil také Luděk Niedermayer (TOP 09).

Merkelová vystoupila před europoslanci v rámci pravidelných debat s politickými špičkami jednotlivých členských zemí. Stejnou možnost měl mít v lednu český premiér Andrej Babiš, cestu ale zrušil. Prý jsou důležitější cesty, mj. do Afriky.

mrkevmrkev ( 13. listopadu 2018 22:06 )

Pořád jsme slyšeli, že EU vznikla, aby zajistila mír, a hlavně po 2. světové válce, aby se již taková válka nikdy neopakovala. Tak to již neplatí? Opět další úřady, opět další výdaje, jakoby aparát EU nespotřebovával již takhle dost miliard.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa