Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi obvinili džihádistu z plánování útoku. Jak chce Jourová bojovat proti teroru?

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
15. září 2018
05:02

Zatímco česká policie obvinila radikálního islamistu - původem se Slovenska - za přípravu bombového teroristického útoku, otázkou bezpečnosti se zabývá i eurokomisařka Věra Jourová. Ta aktuálně vyjednává o možnosti poskytování elektronických důkazů o terorismu či jeho přípravě jednak napříč zeměmi EU, ale také například se Spojenými státy. Takovým důkazem může být internetová komunikace, která je uložena na serverech firem sídlících v zahraničí. Policie se k ní nyní dostává minimálně 120 dnů, zatímco teroristé řádí dál. Komisařka to řekla v rozhovoru pro Blesk Zprávy ve Štrasburku.

Zdá se to jako špatný vtip, ale je to pravda. Přístup k elektronickým důkazům, kterých u kriminálníků a teroristů přibývá, není tak snadný, jak by se mohlo zdát. V 21. století trvá taková výměna informací mezi státy několik měsíců. 

Kriminalita dnes nezná hranic. Že se důkazy o trestné činnosti schovávají do cloudu (virtuální úložiště dat - pozn. red.) a digitálního prostoru, to neuvěřitelně stěžuje práci národních prokurátorů, soudců, policistů. Musíme zprůchodnit možnosti získávání elektronických důkazů i přeshraničně,“ zdůvodňuje své snahy Jourová.

„Když bude mít (policie) povědomí o tom, že jsou ty důkazy v prostředí Googlu nebo Facebooku, tak jim řeknou, vydejte nám ty důkazy. Musí to ale být na základě jasné právní situace,“ dodala.

Pokud by tedy například policie, která aktuálně stíhá za přípravu bombového útoku mladého Slováka, který navštěvoval pražské mešity, věděla, že důkazy o jeho vině leží i v digitálním prostředí, mohla by je mít díky návrhu Jourové k dispozici v řádu hodin. Nyní by musela čekat 4 měsíce.

„Pokud je ta osoba důvodně podezřelá, nemáme času nazbyt, musíme si pro to sáhnout. Dnešní režim je tak zdlouhavý, 120 dnů nejméně to trvá, když potřebujete důkazy z jiného státu EU. Prokurátoři a policisté si trhají vlasy a říkají, že takhle se nedá pracovat. Já jsem přišla s návrhem, aby to šlo udělat hned,“ vysvětlila svůj záměr eurokomisařka, která zodpovídá mj. za justici. Lhůty by se tak podle Jourové měly zkrátit na řádově hodiny.

Eurokomisařka Věra Jourová během rozhovoru pro Blesk Zprávy ve Štrasburku: Kolem Evropy dlouho klid nebude Eurokomisařka Věra Jourová během rozhovoru pro Blesk Zprávy ve Štrasburku: Kolem Evropy dlouho klid nebude | Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová

Proti stojí lidé, kteří se bojí ohrožení ochrany soukromí a šmírování. „Musíme najít tu správnou mez,“ ví česká zástupkyně v Komisi s tím, že USA už v této problematice pokročily. Svou dohodu se Spojenými státy už navíc brzy bude mít Británie, která z Unie odchází ke konci března. I proto by chtěla dotáhnout jak spolupráci s USA, tak návrh na unijní úrovni.

V rámci EU by chtěla prosadit návrh ještě do konce tohoto mandátu, tedy do květnových voleb. „Když se pohneme v Evropě, tak mi to otevře cestu k jednání s Washingtonem, budu lobbovat za každou cenu,“ dodala Jourová. Na straně USA ale podle ní není zatím ochota uzavřít tuto dohodu se všemi státy Unie. Obavy mají Američané z rozdílných standardů justice napříč státy EU.

Babišův výrok o migrantech je problém

Česko nepřijme ani jednoho migranta. Tato slova premiéra Andreje Babiše rozlítila Itálii a problematická jsou i podle Věry Jourové. „Je to vnímáno problematicky. A je to problematické i z hlediska mezinárodních dohod, kterých je Česká republika součástí,“ řekla pro Blesk Zprávy.

Souhlasí s ním ale v tom, že migrace je největším problémem současné EU. Příliv uprchlíků se přitom téměř zastavil. „Můžou nastat další migrační vlny. Zažíváme dobu, kdy máme o 95 % menší migraci než v roce 2015, mohou ale ty přílivy znovu nastat. Nebude nikdy klid kolem Evropy. Nebo dlouho nebude klid,“ vysvětlila.

Video  „Výbuch byl fatální.“ Generálmajor popsal útok na české vojáky, kteří zemřeli v Afghánistánu  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Emma33 ( 15. září 2018 11:06 )

Jourov je exmanzelka burese/babise

mazliva.samicka ( 15. září 2018 08:47 )

Otřesná ženská...s věčně..ubrečeným..výrazem..

iFender ( 15. září 2018 07:32 )

Hlavni ukol je nezvolit Jourovou znovu.Moc mluvi a nic,nothing,nichts pro cesko neudelala.Je silne "nacichla Bruselem" a ma zajem jenom o sebe.Pry se migrace temer zastavila.Az se zastavi tak o to budu mluvit,ale za tohoto stavu je to klamani verejnosti a citite tu zaprodanost.Penize nikomu na svete nezavidim,kdyz jsou ovsem poctive a zaslouzene vydelane.To co se v Bruselu Straßburgu,Vidni deje to az "zvrhlost".Volme toho o kterem vime,ze se nas vzdy ve vsem zastane." Jeden za vsechny vsichni za jednoho"! Ceska Republika je nam nejprednejsi"

fotrpjotr ( 15. září 2018 06:48 )

Jourová toho navykládala,ještě dnes nám prodávají potravinový odpad,nic se kromě vyšších cen nezměnilo.Jediná obrana je vystoupení z EU,NATO a hlídané hranice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa