Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Europoslance zaskočil hbitý konec změny času. Svoboda: Šibeniční termín

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
13. září 2018
15:50

Evropská komise by chtěla zastavit střídání času mezi letním a standardním v rámci EU už příští rok. Technicky se to podle předsedy právního výboru Pavla Svobody (KDU-ČSL) stihnout dá, jde ale o šibeniční termín. Právě Svoboda stojí v čele skupiny europoslanců, kteří za zrušení změny času bojují. Podle jeho kolegyně Angeliky Niebler z Německa měla Komise s tímto návrhem přijít už před dvěma lety.

„Je to velký úspěch Evropského parlamentu. I když ho Komise často nezmiňuje. Byla to tato skupina, kde jsou členové všech osmi frakcí, která donutila Komisi k činům,“ okomentoval návrh Evropské komise Svoboda. Zároveň podotkl, že to, že „myšlenka má mnoho otců, je obvyklé“. Reagoval tak na dotaz Blesk Zpráv, zda se Komise nechlubí cizím peřím. 

Lidé mají problémy s biorytmem, i proto jsme rádi, že to prošlo. Je s tím ale také spojena velká spousta peněz. Musíme proto nadále spolupracovat. V Německu, deset minut ode mě, máme jiný čas. Podle průzkumu je tím nejlepším časem ten letní. Každá země se bude moci rozhodnout sama,“ okomentovala návrh také Holanďanka Annie Schreijer-Pierik. Z astronomického hlediska je ale „správný“ čas ten standardní.

Anketa
Chtěli byste v Česku trvale zůstat u letního času?
počet hlasujících: 20802

Skupina europoslanců se dala dohromady krátce po ustavení tohoto europarlamentu. Napříč zeměmi totiž zjistili, že běží iniciativy směřující k jednomu cíli.

„Svedlo nás to dohromady už v roce 2015. Komise si uvědomila, že to není minoritní téma pro lidi. Gratuluji panu předsedovi Junckerovi, že to po 4,6 milionech odpovědí pochopil. Jsem zvědavá, jak státy zorganizují své veřejné debaty,“ poznamenala k tomu Heidi Hautala, finská europoslankyně, která kvůli změně času chvíli nevěděla, kdy přesně porodila.

Pro dodržení plánu, aby se naposledy měnil čas v roce 2019, je ale potřeba, aby europarlament a státy (Evropská rada) návrh Komise odsouhlasily do příštího března. V případě přechodu na společný letní čas bychom tak naposledy přeřizovali hodinky na jaře, v případě přechodu na zimní čas pak v říjnu.

Více o změně času čtěte ZDE

Petr S. ( 14. září 2018 12:52 )

Především je třeba říci, že žádný zimní čas neexistuje. Existuje pouze normální čas a posunutý letní čas. Logické je tedy zrušit umělý, administrativní letní čas. Pokud se zruší normální čas a za normální se prohlásí letní čas, tak to bude mít alespoň ten efekt, že se zruší ty neustálé změny každý rok. Ale - děti dnes chodí do školy většinou v 80. Zejména pro ty malé to bude v zimě hrob. leda bychom posunuli vše o jednu hodinu )) ale proč? Pak stačí nechat čas normální a zrušit letní

salto ( 14. září 2018 09:19 )

To by to nesměl mít v prackách Brusel

mamlas ( 14. září 2018 09:15 )

To bychom opravdu fakt nechtěli, ale budeme to tak mít, protože to poslanci z lenosti nejsou ochotni schválit včas.

mamlas ( 14. září 2018 09:10 )

Buďte v klidu, stejně to nestihnou. Jo kdyby dostávali prachy za vykonanou práci, tak by to byly schopni schválit ještě dnes.

salto ( 14. září 2018 09:05 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa