Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Europoslankyně Dlabajová o našem vlivu v Bruselu: Češi se podceňují, máme na víc

Autor: Lucie Bednárová, info.cz - 
10. září 2018
18:10

Studovala politologii na univerzitě v italské Padově a pracovala v zahraničí, když Česko ještě nebylo členem EU. V roce 2014 se dostala do Evropského parlamentu, kde nyní hájí zájmy Čechů a hádá se kvůli tomu i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Proč Češi na Unii nadávají a myslí si, že v ní nic nedokážou? Blesku se o tom rozpovídala europoslankyně Martina Dlabajová (42, ANO).

Je pravda, že je Česko příliš malé a slabé na to, aby v EU zvládlo něco prosadit?

Určitě ne. EU má 28 členských zemí a Česko je jedenáctá největší, co se týká počtu obyvatel. Co by pak muselo říkat takové Lucembursko nebo Malta? Oba státy mají pouze okolo půl milionu obyvatel. Zbytečně se podceňujeme a je to škoda. Máme všechno k tomu, abychom byli v EU vidět.

Co je tedy potřeba udělat?

Musíme začít doma. Je třeba lidem ukazovat, proč je dobré být v EU, a ne pořád jen kritizovat a vzbuzovat opovržení. Češi mají zažitý stereotyp, že v Bruselu o nás rozhodují ONI. Není to pravda, protože i MY jsme Evropa a můžeme do rozhodnutí mluvit. Pryč jsou doby, kdy naši premiéři či ministři nebyli schopni se na vrcholných jednáních se svými zahraničními protějšky dohodnout, protože neovládali jazyk a neuměli se v mezinárodním prostředí pohybovat.

Co může ovlivnit europoslanec?

Významnou roli máme při tvorbě evropských zákonů, které dopadají na každodenní život lidí. Je proto důležité, abychom byli u toho a nenechali si nic utéct. Já se o to snažím od samého začátku. Jde mi o to, aby se Češi měli stejně dobře jako lidé v západní Evropě.

Z čeho máme v Evropě největší prospěch?

Podařilo se prosadit mnoho skvělých věcí, které mají dopad na české občany. Zrušili jsme roamingové poplatky za volání v zahraničí, takže už nehrozí, že lidem po návratu z dovolené přijdou vysoké účty za telefon. Konečně se naplno otevřelo téma dvojí kvality potravin, kdy se v našich obchodech běžně prodávaly třeba jogurty známých značek s nižším procentem obsaženého ovoce než v západních zemích. To samé platí o kvalitě například pracích prášků. Dále se nám povedlo citelně ulehčit hledání práce a stáží v zahraničí. Je toho ale samozřejmě více.

Přesto doma na EU neustále nadáváme.

Já myslím, že se to pořád postupně zlepšuje. Stále si ale hledáme v Evropě své místo. Potřebujeme jasnou a srozumitelnou vizi, čeho v EU chceme dosáhnout.

Neškodí EU snahy některých velkých zemí, jako je Francie a Německo, chránit své pracovní trhy před levnější konkurencí ze středoevropských států včetně ČR?

Škodí a já se proti tomu snažím bojovat. Jde o ohrožení volného trhu a volného pohybu služeb v Evropě, na kterých je EU postavena a z čehož máme i my, Češi, prospěch. Dokonce jsem se kvůli tomu střetla s francouzským prezidentem Macronem, který tato populistická opatření prosazuje. Spolu s Evropskou komisí tvrdí, že cílem nové legislativy je narovnat mzdy v EU, s čímž sice souhlasím, ale není to tak jednoduché. Ve skutečnosti chtějí zabránit našim firmám ve vstupu na zahraniční trhy. České společnosti se už nyní při práci v zahraničí potýkají s vyššími finančními náklady, a pokud by něco takového vstoupilo v platnost, bude to ještě horší. V konečném důsledku to pocítí i jejich zaměstnanci.

Víte, že…

Martina Dlabajová je patronkou Českého hnutí Speciálních olympiád, které podporuje mentálně postižené sportovce. V roce 2016 podpořila vydání knihy Baťových myšlenek v anglickém jazyce a letos přivezla do Evropského parlamentu v Bruselu tradiční vlčnovskou Jízdu králů.

Video: Operace Sophia má za úkol rozbíjet síť pašeráků, která organizuje přechod uprchlíků přes Středozemní moře. Často mají vojáci ale problém poznat, kdo je pašerák a kdo uprchlík…

Antonin Blaha ( 10. září 2018 21:37 )

 To co slecna uvedla jako uspech jsou totalni hovadiny proti tomu co Unie provadi.Slecna musi tuto zidobolsevickou instituci hajit ,kde by za nic nedelani dostavala takove nadstadartni financni ohodnoceni?💩

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa