Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

EU zatrhla halogenové žárovky kvůli úsporám. Od září se můžou jen doprodávat

Autor: bud - 
27. srpna 2018
12:25

Od září se v Evropské unii nebudou moci vyrábět a dovážet energeticky náročné halogenové žárovky. Dohodly se na tom členské státy Unie a cílem jsou úspory energie. Nahradit zastaralé žárovky by měly žárovky LED, které spotřebují méně elektřiny a mají delší životnost, zároveň jsou ale o něco dražší. Staré halogenové žárovky se budou moci doprodávat. V Česku na to upozornil web iDnes.cz.

Halogenové žárovky fungují stejně jako již zakázané „klasické“ žárovky na principu žhavení vlákna, takže jsou energeticky náročné a uvolňují zbytkové teplo do okolí. Proto se už v roce 2009 členské státy EU shodly na tom, že by měly být tyto žárovky také zakázané.

Schválená legislativa původně měla platit už v září 2016, ale Evropská komise se rozhodla platnost posunout na letošní rok. Zákaz se týká primárně domácností, třeba žárovek do aut se nijak nedotkne. Podle propočtů ušetří lidé přechodem na LED žárovky až 3000 korun ročně, a jak díky nižší spotřebě, tak díky delší životnosti, která činí 15 až 20 let. Cena LED navíc klesla od roku 2010 až o 75 procent.

Plán velkých úspor a snížení emisí

Plánovaná úspora elektřiny by po zákazu měla být přibližně tak velká, jako činí spotřeba elektřiny celého Portugalska. Zároveň by se mělo do roku 2025 uspořit 15 milionů tun emisí oxidu uhličitého. Tolik emisí vyprodukují dva miliony lidí, píše web iDnes.cz.

Halogenové žárovky se nebudou moci vyrábět ani dovážet, ty již vyrobené se však budou moci bez omezení doprodávat. Evropská komise odhaduje, že kvůli tomu přijde v Unii o práci 6800 lidí.

Tarpedivan ( 23. dubna 2019 00:50 )

Vzhledem k tomu, že halogenové žárovky jsem doma nikdy nepoužíval, tak mě toto naštěstí tolik netrápí. Mimo to docela chápu, že se EU snaží lidi donutit k tomu, aby přešli na LED žárovky. Sám jsem na ně přešel před pár lety a zatím jsem velmi spokojený, takže nemám důvod měnit. LED žárovky mají navíc oproti těm klasickým spoustu výhod, ty jsou třeba hezky popsány tady: http://www.lighting.philips.cz/vzdelavani/blog-budoucnost-svetla/svetlo-v-domacnosti/rozdily-mezi-tr adicnim-osvetlenim-a-zdroji-s-led-technologii

bullshit ( 9. září 2018 13:13 )

Správně, již žádné halogenové žárovky ale pouze halogenové tepelné zdroje... , to je ale fraška za peníze nás všech. Ani se těm anglánum nedivím, že toho měli už dost...

Vladimír Molík ( 28. srpna 2018 15:13 )

Ty na denní svícení v autě musíte zapojit tak, aby na svorkách denního svícení bylo přesně 12V! Když to zapojíte na 12V-síť v automobilu, jako se to běžně dělá, dostanete na připojených svorkách až 14,5V, což je nabíjecí napětí i pro akumulátor a je to tedy v síti celého vozu (žárovky to vydrží), ale LED diody Vám po brzkém čase shoří, poněvadž jsou vyrobeny přesně pro dané napětí! Nebo si před denní svícení musíte dát omezovací obvod ze zenerových diod, který nepustí do denního svícení víc než 12V!

Vladimír Molík ( 28. srpna 2018 15:03 )

Uvažujete, pane zacotomame, jakoby stmívání světel byla životně důležitá věc. Já například, potřebuji vidět ve tmě a stmívání je mi víte kde? Takže si jen rozsvítím a pak zhasnu. Když chcete stmívat (nadstandard), je to Váš problém.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa