Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

EU dala Michalovi (18) měsíc cestování po Evropě zdarma. Na tisíce mladých se nedostalo

Autor: bud - 
31. července 2018
06:01

Brusel začal rozdávat mladým, kteří čerstvě oslavili 18. narozeniny, bezplatné jízdenky na cestu po Evropě. Jenže se zdaleka nedostává na všechny. Takže vedle 15 tisíc „vyvolených“ se vynořily desítky tisíc zklamaných a frustrovaných, kteří neuspěli. Projekt kritizuje i řada politiků jako „zbytečné vyhazování peněz“. Z Česka vyrazí na cesty 311 chlapců a děvčat.

Michal Benda je jedním z 311 osmnáctiletých Čechů, kteří od Evropské unie dostali k narozeninám dárek – neomezenou měsíční vlakovou jízdenku na cestu po Evropě. Se svými dvěma spolužáky cestoval 12 dnů a navštívil čtyři země.

„První zastávkou bylo historické město Brugge v Belgii, odtamtud jsme cestovali do Londýna a následně do dalších britských měst Bristol a Bath. Poté jsme vyrazili do Kodaně s mezizastávkou v Kölnu,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Cestu si prý užil a doporučil by ji i dalším zájemcům „Z cesty mám dojmy skvělé, byla to výborná skutečnost a zjistil jsem, že české vlaky nejsou oproti zbytku Evropy v tak špatném stavu,“ dodal.

Zájem byl 7krát vyšší

Brusel toto léto zaplatil „lítačku“ pro 15 tisíc lidí, zájem byl ale mnohonásobně vyšší. O bezplatnou cestu se přihlásilo více než 100 tisíc zájemců, takže se dostalo zhruba jen na každého sedmého. Například v Německu nebo ve Španělsku byl úspěšný jen 1 z 10 žadatelů, v Irsku dokonce 1 ze 17. Nejvíce jízdenek bylo připraveno pro Němce (přes 2400 jízdenek) a Brity (přes 1900).

Výběr mezi zájemci se do značné míry řídil systémem „kdo dřív přijde, ten dříve mele“, takže kdo se pozdě přihlásil, s velkou pravděpodobností neuspěl. Lišily se i šance v jednotlivých zemích, například server BBC napsal, že třeba pro Británii bylo alokováno 1900 jízdenek a zájemců bylo necelých 3800. Dostalo se tak na každého druhého.

Smutek i frustrace z neúspěchu

Nejen kvůli tomu je celý projekt terčem kritiky. Desítky tisíc mladých lidí zažívají smutek a frustraci z neúspěchu při výběru. Situaci umocňuje také skutečnosti, že podle podmínek může cestovat pouze 18letý Evropan. Mladší ani starší nárok nemají a odložit nelze ani samotnou cesta – ta musí být uskutečněna mezi červencem a zářím. Pokud tedy zájemcům nepřejí momentání okolnosti nebo třeba finance, ztratí na jízdenku nárok.

Řada „úspěšných“ chlapců a slečen kritizovala také organizační nedostatky. Svědčí o tom příspěvky ve společné skupině na síti Facebook. Dlouho například nebylo jasné, v jakém období bude možné cestovat, což se osobně dotklo i Michala Bendy.

Organizace byla ze začátku poněkud chaotická. Největším problémem byla úprava prvního termínu. Organizátor podal informaci, že lidé mohou vyrazit již druhý týden v červenci, ale možnost registrace jízdenek proběhla pozdě, a na jízdenku není možno vyrazit dříve než za 14 dní od registrace,“ řekl s tím, že on sám už měl na dřívější dobu rezervované ubytování, ale nakonec ho nemohl využít.

Další kolo nejdříve na podzim

Evropská komise momentálně zvažuje, že na podzim spustí druhé kolo přihlášek, zatím ale není vůbec nic jisté. Zároveň chybí peníze na to, aby se pokryl zájem všech mladých lidí. Na projekt je zatím vyhrazeno 12 milionů eur (306 milionů korun), které hlavně pokryly již rozdaných 15 tisíc jízdenek. Výraznější navýšení rozpočtu se chystá až na rok 2021, je tedy prakticky jisté, že počet zklamaných ještě poroste, protože „dárek“ rozhodně nebude dostupný pro všechny 18leté.

Právě finanční náročnost celého projektu je terčem kritiky skupiny europoslanců, kteří původní návrh z roku 2016 odmítali jako zbytečný. Zastánci naopak argumentují tím, že jde o investici do mladých lidí i budoucnosti EU. Mladí se podle vize mají díky projektu více sbližovat a poznávat mnohotvárnost Evropy.

flora ( 31. července 2018 08:39 )

EU rozdává 18letým k jejich narozeninám dárky v podobě jízdenky na vlak na měsíc, aby se mladí (potenc. voliči EU ) cítili býti evropany . Mě tohle podplácení přijde málo. EU by jim měla platit letadla , hotely, jídlo,chlast, taxi, vybavení na cesty, vstupné atd. Tohle vše musí totiž dotovat rodiče, protože určitě nehrozí, že by se mladí 18letí evropané ponořili do nějaké brigády a šli na chvíli makat a na jízdenku si sami vydělali .

Taurus70 ( 31. července 2018 07:47 )

 Politici at drzi hubu,Ti cestuji jen za nase a to je plytvani 💩

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa