Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Ještě je čas zabránit chaosu.“ Tusk burcuje mocnosti ke spolupráci s EU

Autor: ČTK, pk - 
16. července 2018
11:15

Předseda Evropské rady Donald Tusk v pondělí vyzval prezidenta USA Donalda Trumpa, ruského prezidenta Vladimira Putina a Čínu ke spolupráci s Evropou. Prohlásil, že by se měli vyhnout obchodním válkám a předcházet konfliktům a chaosu. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Tusk hovořil v pondělí v Pekingu na zahájení summitu mezi Čínou a Evropskou unií, kde se spolu s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem setkal s předsedou čínské vlády Li Kche-čchiangem. Jeho slova padla jen několik hodin před summitem mezi Trumpem a Putinem v Helsinkách.

„Všichni jsme si vědomi skutečnosti, že struktura světa se mění před našima očima a je naší společnou odpovědností udělat všechno proto, aby to byla změna k lepšímu,“ řekl Donald Tusk. Evropa, Čína, USA a Rusko mají podle něho „společnou povinnost“ ne zničit celosvětový řád, ale zlepšit ho reformou mezinárodních obchodních pravidel. „Ještě je čas zabránit chaosu,“ řekl Tusk.

USA, Rusko i Čína chtějí změnit obchod ve světě

Spojené státy, Rusko a Čínu vyzval k reformě Světové obchodní organizace (WTO), která potřebuje nová pravidla pro technologické transfery a dotace v průmyslu. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na společné tiskové konferenci doplnil, že Čína ví, jak otevřít své hospodářství, a může tak učinit, pokud si to přeje.

Čínský premiér Li Kche-čchiang zdůraznil, že jeho země chce usilovat o vyváženější obchod s Evropskou unií. Čína musí pokročit v jednáních o smlouvách s EU a obě strany by se měly zaměřit na to, aby dohody byly uzavřeny brzy, řekl premiér.

V pondělním společném prohlášení Čína a EU uvedly, že si nabízejí vzájemné otevření trhů a připravují dvoustrannou investiční dohodu. Tu v něm označily za prioritu ve vztazích. EU v prohlášení rovněž uvádí, že vzala na vědomí nedávné čínské závazky zlepšit přístup zahraničních firem na své trhy a více respektovat jejich duševní vlastnictví.

Analytici jsou k Číně skeptičtí 

Analytici jsou nicméně k uskutečnění takových kroků ze strany Číny skeptičtí. Obávají se také čínských snah rozložit unijní obchodní blok, který je největší na světě, prostřednictvím svého ekonomického vlivu ve východní Evropě.

Čína, po léta obviňovaná z ochranářských tendencí, se nyní uprostřed eskalujícího obchodního konfliktu se Spojenými státy snaží tento svůj obraz změnit. Ve snaze získat proti USA spojence schválila například obří investici německého chemického koncernu BASF ve výši deseti miliard dolarů (221 miliard korun).

Americký prezident Donald Trump varoval, že je připraven zavést jako opatření proti údajnému narušování mezinárodního obchodu ze strany Číny dovozní cla na čínské zboží v celkovém objemu více než 500 miliard dolarů (11 bilionů Kč). To představuje téměř celý loňský čínský dovoz do USA. Čína uvedla, že zavede protiopatření. Evropské unii Trump hrozí zavedením dvacetiprocentního cla na veškerá auta dovážená do USA z Unie.

11karel11 ( 28. července 2018 15:03 )

Německý politik: "NATO vynakládá 900 miliard dolarů na války a invaze, ale špatní jsou Rusové?" Oskar Lafontaine je německý politik, bývalý předseda strany SPD (Sociálně demokratické strany Německa). V současné době, podobně jako ostatní uznávaní politici, kteří se osvobodili od pout politické korektnosti, zůstal soukromým hostem ústředních televizních kanálů, ale zároveň získal jedinečnou příležitost - aniž by se obával o svou funkci, může se otevřeně vyjadřovat. "...všechny ty báchorky, které poslouchám již dlouhá léta, jsou holé nesmysly. Kdo zničil Irák? Čí to byly bomby? Americké! Spojené státy způsobily stovky tisíc úmrtí na celém Blízkém východě a tvrdily, že je to kvůli boji proti terorismu, ale ironií je, že teroristé zabili řádově méně lidí, než oni! Dovolte mi dokončit myšlenku, nepřerušujte mě, vidím, že se Vám to nelíbí a je Vám to nepříjemné. ... George Friedman kdysi řekl...: "USA se už sto let snaží zabránit vzniku asociace Německa s jeho technologiemi a Ruska s jeho zdroji". A proto se takto chovají. V této otázce dosáhly velkého úspěchu, když přisunuly NATO blíže k ruským hranicím. Přestože slíbili Gorbačovovi, že tomu tak nebude. A neříkejte mi tady, že to tak nebylo. Tehdy jsem byl osobně vedle něho. ...Brzezinski kdysi řekl, že pokud chceme vládnout na euroasijském kontinentu, potřebujeme k tomu Ukrajinu. A voilà! USA už dlouho obkličují Rusko, a kdo tomu nevěří - podívejte se na mapu, podívejte se, kde přesně jsou v tomto okamžiku Američané se svými raketami. ..." Konkrétně ve svém nedávném "hřímavém" vystoupení ve vysílání 2DF si Lafontaine nevybíral slova ve vystoupení přímo tváří v tvář ministryně obrany a řekl: "Poslouchejte! Proč se nikde v médiích neuvádějí holá čísla, která mluví sama za sebe? NATO vynakládá 900 miliard na války a nezákonné invaze, přičemž zlí jsou ale Rusové! Vynakládají na vyzbrojení něco přes 60 miliard dolarů, takže když vezmeme v úvahu tuto skutečnost, zasalutovat po Trumpových slovech a vydávat ještě více na NATO

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa