Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hranice Čechů jsou i na Sicílii, nebuďme jako Hitler, zuří italská poslankyně kvůli uprchlíkům

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
12. července 2018
06:25

V Itálii roste odpor k lidem a státům, kteří nejsou solidární. Tedy i k České republice. Uzavření přístavů ale považuje italská nezávislá europoslankyně za nelegální krok vlastní vlády. Barbara Spinelli to řekla v rozhovoru pro Blesk Zprávy. V souvislosti se zavíráním uprchlíků do detenčních zařízení vzpomněla dcera „otce zakladatele“ evropské integrace také německého diktátora Adolfa Hitlera. Po Spinellim je dokonce v Bruselu pojmenována jedna z budov parlamentu.

Itálie má novou vládu a znamená to poněkud jiný přístup k migraci. Jak vidíte změny, které se odehrávají ve Středomoří?

Velmi mě znepokojuje, co se tam odehrává. I když klesá počet lidí, kteří přicházejí do Evropy, mrtvých zůstává stejně, protože už na moři nejsou žádná plavidla, která by je vyhledala a zachránila. A veškerá polemika mířená proti lodím neziskových organizací je velmi nevhodná, protože žádné jiné lodě tam tuhle činnost nevykonávají. Nefunguje tam žádná evropská iniciativa. A teď už tam nejsou ani oni. Evropa tak přijala fakt, že na moři budou umírat lidé.

A co se týká Itálie?

Co se týká nové vlády. Speciálně strana Liga, do níž patří nový ministr vnitra, který je zodpovědný za migraci, je vůči uprchlíkům velmi tvrdá stejně tak jako v otázkách vnitřní bezpečnosti – například v otázce potírání terorismu. A druhá strana, která by měla být podle výsledků silnější, není ani pravá, ani levá… Rozhodli se uzavřít přístavy, což ale nebude podle mého soudu pokračovat, protože to je zcela nelegální z hlediska mezinárodního práva.

Ale kupodivu to není zas až tak odlišné od politiky, kterou nastavili jejich předchůdci. I minulý ministr vnitra chtěl v určitý moment zavřít přístavy, ale zastavili ho kolegové z vlády. Nicméně se pro to také rozhodl. Je to extrémní, protože Liga je extrémní pravice, ale zrovna v tomto případě se příliš neliší.

Barbara Spinelli, italská europoslankyně, je dcerou "otce zakladatele" evropské integrace Altiera Spinelliho. Na to, že je po něm pojmenována budova europarlamentu, ale hrdá není. Barbara Spinelli, italská europoslankyně, je dcerou "otce zakladatele" evropské integrace Altiera Spinelliho. Na to, že je po něm pojmenována budova europarlamentu, ale hrdá není. | Evropský parlament

Itálie se skutečně musí s migranty vyrovnávat, Česko ne. Můžete přiblížit náladu Italů, když jim přistávají na pobřeží stovky uprchlíků a některé státy jim nechtějí pomoci?

Doteď Itálie a Řecko musely nést celou tu zátěž příchozích. Ta není rozložena solidárně a proti tomu je v Itálii velký odpor. Nejen proti uprchlíkům, ale také vůči zemím EU, které nejsou solidární. A to řada východoevropských zemí není. Hranice České republiky nejsou na hranicích země. Hranice každé země v EU jsou ten perimetr celé Unie. Takže hranice pro každého občana Česka jsou také na Sicílii a v Řecku a na jeho ostrovech. To jsou naše společné hranice. 

Když slyším, že musíme hranice uzavřít a migranty vracet například do Afriky, abychom zachovali volný pohyb osob uvnitř Evropy, to je lež. Protože už hranice zavíráme, a také hranice Schengenu. Strach je tak veliký, že vidíte, že Rakousko se uzavírá Německu, Francie Itálii… Ztrácíme svou čest, porušujeme všechny mezinárodní zákony na ochranu lidí, kteří hledají azyl. Porušujeme i zákony EU o volném pohybu. Nesetkali jsme se ve Wannsee jako Hitler a nerozhodli jsme se posílat lidi do koncentračních táborů, protože hledají azyl. S tím jsme nikdy nesouhlasili.

Jak hodnotíte výsledky poslední Evropské rady? Všichni ministři, když odjeli domů, tak byli spokojeni s tím výsledkem. Padlo tu velmi pravdivě, že je divné, aby byl spokojen Orbán, váš premiér a Angela Merkelová zároveň…

Stoprocentně souhlasím, i s tím obrazem spokojenosti všech těch lidí. Mně připadají jako gangsteři. Přijeli domů a řekli, že dosáhli… Ničeho nedosáhli. S výjimkou těch zemí východních a také Francie, jejichž zástupci přijeli domů a řekli, že solidarita a redistribuce uprchlíků bude dobrovolná a ‚my se toho účastnit nebudeme‘. To je spokojenost gangsterů, není to normální.

Státy v první linii, jako jsou Řecko a Itálie, i ty přijely domů spokojeny. Itálie hrozila, že vetuje veškeré závěry Rady, pokud se tam neobjeví to spojení ‚solidarita s Itálií‘. No, to slovo (premiér Conte) získal, ale také tam má ten přívlastek ‚dobrovolný‘. To znamená, že jste solidární, pokud chcete. Klíčem je reforma azylového systému. Ale na tom zatím není shoda. Tady už reforma schválená parlamentem je. Rada ji ale záměrně ignoruje. Je to dobrá reforma schválená dvěma třetinami parlamentu. Rada dělá, jako by parlament neexistoval, přestože je to jediný volený orgán EU. Už to u nich leží rok.

A není to jen problém Itálie a Řecka. Často není jasné, kdo je ekonomický migrant a kdo ne. A ti pak odcházejí například z Itálie do jiných zemí, přestože ví, že je dublinské dohody přivedou zpět. Reforma by jim umožnila jít tam, kam stejně jdou. Na světě je asi 68 milionů uprchlíků. Polovina z nich jsou děti. Děti, které přijdou do Evropy, mají někde rodinu, příbuzné, co jiného s nimi chceme dělat? To je zavřeme do detencí?

Barbara Spinelli, italská europoslankyně, je dcerou "otce zakladatele" evropské integrace Altiera Spinelliho. Na to, že je po něm pojmenována budova europarlamentu, ale hrdá není. Barbara Spinelli, italská europoslankyně, je dcerou "otce zakladatele" evropské integrace Altiera Spinelliho. Na to, že je po něm pojmenována budova europarlamentu, ale hrdá není. | Evropský parlament

Podobně se chová prezident Trump

Přesně. Pořád slyším kolem sebe i z médií, že jsme lepší, protože máme nějaké hodnoty. Já tedy velký rozdíl nevidím…

Je podle Vás Evropa připravena na nějaký další velký pohyb uprchlíků? Statisíce jsou jich zatím v Turecku, Jordánsku a podobně. Po třech letech hledání řešení, je Evropa připravena?

Ne. EU je pro tuto chvíli organizována, ale není připravena na nic. Je to epochální selhání. Pro tuto chvíli se ty toky migrantů velmi ztenčily.

Z 68 milionů uprchlíků ve světě je jich 85 % v Africe. Na cestě pouští jich zemřelo 30 tisíc od roku 2014, ti se snažili dostat na pobřeží a do Evropy. Je to výrazně víc než v moři, ale my o tom nemluvíme. Počet, který se dostane do Evropy, to je 0,2 % evropské populace. Je směšné mluvit o invazi. Afrika už má teď nejvíce uprchlíků a jsou to chudé země. Morálně ale lepší než my. Dokonce i Turecko je morálně lepší, má více než tři miliony uprchlíků. Celá Evropa má teď dva miliony migrantů.

Mám na Vás otázku také z jiného soudku. Jaké to je procházet se po Evropském parlamentu a vidět své jméno na zdi? Jaké to je vstupovat do budovy Spinelli, která je pojmenována po Vašem otci Altieru Spinellim (jeden z „otců zakladatelů“ evropské integrace – pozn. red.)?

Je to pocit, který se opakuje. Ale myslím, že ta Evropa, která byla zamýšlena za fašistů, protože ten manifest byl napsán ve vězení, je dost jiná než ta, ve které v tuto chvíli žijeme. Takže jsou to smíšené pocity toho, že je tam napsané jméno Altiero Spinelli.

Nejste alespoň trochu hrdá?

Nevím, na co bych měla být hrdá. Výsledek není příliš uspokojující. Je mi z toho spíš trochu smutno.

Altiero Spinelli, „otec zakladatel“ evropské integrace Altiero Spinelli, „otec zakladatel“ evropské integrace | Profimedia

Samo ( 13. července 2018 06:38 )

No právě. ještě jsem nečetl, že by nějaká česká neziskovka vozila africké imigranty do cizí země, ale naopak jsem četl, že španělská neziskovka dovezla s najatou lodí imigranty na Sicílii. Zodpovědnost za bránění jižní hranice EU mají ty státy, které se nacházejí na jihu a přes které imigranti proudí do Evropy. Mě naprosto nezajímá o jaké imigranty se jedná, ale jedná se vesměs o lidi, kteří mají úplně jinou kulturu, jiné hygienické návyky, jiné náboženství a sice agresivní islám, tak ať táhnou do bohatých islámských zemí, zkrátka do zemí, kde by se nemuseli převychovávat. Je naprostý nesmysl, aby se země, do kterých proudí tito imigranti, musely přizpůsobovat jejich zvykům. Když za komunismu proudili naši lidé do exilu na Západ, tak se museli vždy přizpůsobit a nikde jim nelétali pečení holubi do huby, tak jak si to představují tito dnešní imigranti z Afriky či Středního východu.

arne127 ( 12. července 2018 12:27 )

Máte to pomatené.Kdyby ty kolonie zůstali pod vládou kolonistů tak by se tohle nestalo.Jen odešli z jejich země a už každý šejk či jiný si dělal nárok na vládnutí a hned zde byly další a další tak proto se tam vláda nemůže schodnout kdo bude panovat a vznikají války.Tyto lidé potřebují tvrdou ruku jinak tam nebude nikdy klid.Je to stejné jako v Iraku či Sýrii Afganistanu tak už to pochopte a neplácejte tady nesmysli.

eiben ( 12. července 2018 12:21 )

a jak si to ta krava predstavuje? Ze budeme vozit kazdy den z Afriky do Evropy 5000 negru dokud nevystehujem celou Afriku?

illyria ( 12. července 2018 12:13 )

Když naše hranice jsou až na Sicílii, tak kolik máme příjem z rybolovu?

vihor ( 12. července 2018 10:49 )

Není to rasizmus, ale přirozené rozdíly mezi různými typy lidí. Lidé severského původu prošli tisíci roky evoluce v drsném prostředí krutých zim, kdy se musí všechno pečlivě plánovat, aby člověk přežil, proto mají mnohem rozvinutější schopnosti organizace života a také nižší porodnost. Aby se porodnost zvýšila, vytvořili si solidární sociální systémy podpory. Lidé jižanského původu se tisíce let vyvíjeli v prostředí bezstarostného života, kde je neustálý dostatek potravy a nemusí se řešit přežití v krutém prostředí, proto nemají tak rozvinuté schopnosti organizace a mají tendenci se přemnožit. Proč by měli seveřané podporovat svými sociálními dávkami jižany v jejich dalším množení? To nedává žádný logický smysl. To je přímo proti smyslu toho severského sociálního systému.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa