Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rakušané hledají náhradu za uprchlické kvóty. Dohoda bude těžká, ví Kurz

Autor: ČTK, nkov - 
5. července 2018
13:40

Rakousko se jako nová předsednická země Evropské unie pokusí dál posunout jednání o reformě unijního azylového systému, které se táhne už několik let. Novinářům to ve čtvrtek ve Vídni řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz. Neskrýval přitom, že příliš nečeká úspěch ve věci, na níž si vylámaly zuby předcházející předsednické země, včetně Slovenska, Estonska, Malty a naposledy Bulharska.

„Povinností předsednictví je na reformě dál pracovat. Ale rád bych řekl, že to bude složitá práce, protože dohodu nebylo možné najít v minulých letech. A teď nemáme důvod si myslet, že něco v příštích měsících půjde rychleji,“ poznamenal Kurz.

Připomněl také, že Vídeň se velmi skepticky staví k nejspornější součásti reformy, tedy k povinnému přerozdělování žadatelů o azyl mezi ostatní státy bloku v případě krizové zátěže jedné země. „Kvóty na uprchlíky“ státy EU hluboce rozdělují už od chvíle, kdy komise tuto věc zabudovala do původního návrhu reformy v roce 2016.

Země z východní a střední Evropy, včetně států visegrádské skupiny, tedy Maďarska, Polska, Slovenska a Česka, podobné řešení jednoznačně odmítají. Některé z nich se stavěly proti, už když bylo podobné řešení jednorázově použito ve snaze pomoci Řecku a Itálii, zemím zasaženým migrační vlnou. Byly však přehlasovány. V rámci programu ale bylo nakonec přerozděleno výrazně méně lidí, než byl původní předpoklad 120 tisíc.

Babiš: Česko uspělo, kvóty jsou ze stolu

„Pokud jde o relokace, vždy jsme byli skeptičtí. Měli jsme pocit, že to nikdy nebude jednomyslné rozhodnutí a ukázalo se, že to tak je. A nikdy jsme si nebyli jisti, že relokace budou fungovat,“ poznamenal ve čtvrtek Kurz.

Summit EU dal koncem června Rakousku jako nové předsednické zemi jasně najevo, že se má ohledně reformy „dublinských pravidel“, tedy azylového systému EU, dál snažit o kompromis.

Summit tak v zásadě jen zopakoval úkol, který - byť s termínem do poloviny letošního roku - dostalo dosavadní bulharské předsednictví. Český premiér Andrej Babiš (ANO) to po summitu interpretoval tak, že „kvóty na uprchlíky“ jsou ze stolu neboť Česko či další země Visegrádu už nemohou být v této věci přehlasovány.

Složitě dojednávaná reforma sestává ze sedmi částí, z nichž na pěti, které se týkají například zlepšení společných databází, se členské země v zásadě shodly. Kurz ve čtvrtek připomněl pohled předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, podle kterého by mohlo být možné dokončit těchto pět částí reformy a pak se soustředit na zbývající sporná témata. Tedy především na onu možnost povinného přerozdělování migrantů, která v návrhu stále existuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa