Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bruselská dohoda o migrantech nestačí. Merkelová řekla, kde je háček

Autor: ČTK - 
29. června 2018
16:50

Teprve skutečná změna situace kolem migrace ve Středozemním moři dokáže, že dohoda, které šéfové států a vlád zemí EU dosáhli na summitu v Bruselu v noci na dnešek, byla úspěšná. Novinářům to po konci unijní vrcholné schůzky řekl předseda těchto setkání Donald Tusk. Německá kancléřka Angela Merkelová před novináři upozornila, že při vzniku středisek mimo EU, kde by měli být vyloďovaní na moři zachránění migranti, bude třeba spolupráce příslušných zemí.

„Dohoda na summitu je ta snazší část ve srovnání s tím, co nás čeká, až ji začneme prosazovat přímo na místě,“ prohlásil Tusk. Podle Merkelové je ale dohoda krokem správným směrem, který zlepší kontrolu vnější hranice EU a řeší také otázku následných přesunů migrantů mezi státy unie.

Tusk vypočetl tři základní prvky noční dohody, které má za důležité, tedy „vyloďovací“ střediska mimo Evropu, specializovaný finanční nástroj v příštím dlouhodobém rozpočtu EU určený pro tuto problematiku a také posílení unijní podpory libyjské pobřežní stráže.

Kancléřka: Základem úspěchu bude spolupráce

„Vyslali jsme jednoznačnou zprávu všem lodím působícím ve Středozemním moři, včetně těch, které patří nevládním organizacím, že musí respektovat zákony a nesmí bránit činnosti libyjské pobřežní stráže,“ uvedl předseda Evropské rady.

Kancléřka Merkelová zdůraznila, že ke vzniku středisek mimo EU bude nutná spolupráce příslušných zemí, kooperace Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a také plný respekt k mezinárodnímu právu.

Mimoevropská centra pro migranty

Významnou částí kompromisu je podle Tuska francouzko-italský návrh na „kontrolovaná centra“ na území EU v těch zemích, které se pro jejich vybudování rozhodnout. Také v nich by mělo být rychle rozhodnuto, kteří z migrantů zachráněných ve Středomoří mají nárok na azyl a kdo patří mezi většinu, která se bude muset urychleně vrátit domů.

„Všechna opatření v kontextu těchto středisek, včetně přerozdělování a přesídlování, budou přijímána na dobrovolném základě,“ upozornil Tusk.

Česko i se sousedy uniklo kvótám

Český premiér Andrej Babiš po summitu před novináři prohlásil, že zemím visegrádské skupiny se podařilo prosadit, že už nebudou žádné kvóty pro přerozdělování migrantů a že jejich přemísťování bude dobrovolné. „Byl to obrovský úspěch, i když to vypadalo, že se rozejdeme bez výsledku,“ poznamenal Babiš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa