Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Brusel chystá cenzuru internetu? Sedm největších mýtů o kontroverzní směrnici

  • Autor: urm,info.cz - 
    28. 6. 2018
    17:40

    Evropská unie chystá novou směrnici, která má především ochránit autorská práva novinářů na internetu. Nová legislativa už prošla výborem Evropského parlamentu, příští týden o jejím osudu budou rozhodovat všichni europoslanci a na podzim členské státy. Debatu rozproudily především články 11 a 13, které směrnice obsahuje i po hlasování v parlamentním výboru. A jsou to právě tyto články, kolem nichž se šíří nejrůznější mýty. Web Info.cz pro vás vybral ty největší.

  • 1.Článek 13 bude cenzurovat uživatele - lež

    Článek 13 pro uživatele nemění vůbec nic a neklade na ně žádné nároky. Je tomu přesně naopak. Článek 13 zavádí pro uživatele právní jistotu, že mohou na sociálních sítích či na dalších technologických platformách sdílet, co chtějí. Je naopak na společnostech jako Google a Facebook, aby od jednotlivých novinářů, umělců, hudebníků získali souhlas k publikování autorsky chráněných děl.

  • 2.Článek 13 bude filtrovat internet – lež

    Nikdo filtrovat internet nebude. Jedinou snahou je zaručit, aby takzvané „internetové platformy“ dodržovaly autorská práva. Chráněný obsah přitom bude identifikován na základě tvůrců jednotlivých děl, ponese pak takzvaný digitální otisk. Nejde také o nic nového. Takto například funguje YouTube, byť má celý systém ještě rezervy. Ve zkratce jde o to, aby autoři obsahu dostali za svoje dílo zaplaceno, pokud je jejich obsah zveřejněn na internetu. Legislativa zároveň uvádí, že celý systém musí být přiměřený a nesmí globálně zavádět monitorovací povinnost.

    Nikdo filtrovat internet nebude. Jedinou snahou je zaručit, aby takzvané „internetové platformy“ dodržovaly autorská práva. Nikdo filtrovat internet nebude. Jedinou snahou je zaručit, aby takzvané „internetové platformy“ dodržovaly autorská práva. | flickr.com

  • 3.Článek 13 porušuje ochranu soukromí uživatele – lež

    Článek 13 přímo uvádí, že žádný z procesu ochrany autorských práv nesmí vyžadovat identifikaci konkrétního uživatele. Zpracování dat navíc musí být plně v souladu se směrnicí na ochranu osobních dat, známou jako GDPR.

    Další zprávy webu Info.cz najdete zde

  • 4.Pokud bude vymazán obsah uživatele, nebude mít možnost odvolání – lež

    Je to přesně naopak. Článek 13 zavádí firmám, jako jsou Google a Facebook povinnost, aby se mohl uživatel proti jejich rozhodnutí odvolat. V současnosti je situace mnohem horší a s oběma výše jmenovanými firmami je velmi složitá komunikace.

    Článek 13 zavádí firmám, jako jsou Google a Facebook, povinnost, aby se mohl uživatel proti smazání obsahu odvolat. Článek 13 zavádí firmám, jako jsou Google a Facebook, povinnost, aby se mohl uživatel proti smazání obsahu odvolat. | Profimedia

  • 5.Článek 13 dopadne na celý internet (včetně Wikipedie) – lež

    Článek 13 dopadá jen na platformy, které poskytují prostor pro umělecký a kreativní obsah, jenž je chráněn autorskými právy. Výslovně je uvedeno, že neziskové projekty jsou z jeho působnosti vyloučeny, což se týká právě Wikipedie. Stejně jsou vyloučeny i vzdělávací či vědecké platformy, cloudové služby (DropBox), vývojářské platformy stavěné na základě Open Source a internetová „tržiště“.

    Článek 13 dopadá jen na platformy, které poskytují prostor pro umělecký a kreativní obsah, jenž je chráněn autorskými právy. Výslovně je uvedeno, že neziskové projekty jsou z jeho působnosti vyloučeny, což se týká právě Wikipedie. Článek 13 dopadá jen na platformy, které poskytují prostor pro umělecký a kreativní obsah, jenž je chráněn autorskými právy. Výslovně je uvedeno, že neziskové projekty jsou z jeho působnosti vyloučeny, což se týká právě Wikipedie. | CC BY-SA 2.0: Kristina Alexanderson

  • 6.Článek 13 zabije internetové memy – lež


    Směrnice o ochraně autorských práv na internetu nevznáší žádné nároky na uživatele. Lidé budou moci stále sdílet volně memy, kde budou chtít. Na memy se vztahuje výjimka z autorských práv, protože jde o parodii, satiru, citaci a podobně. Uživatelé je tak mohou tvořit a sdílet dle libosti.

  • 7.Směrnice zavede daň z odkazu – lež


    Uživatelé budou nadále moct libovolně sdílet zpravodajský obsah, aniž by jim cokoliv hrozilo. Takzvané hyperlinkování je ze směrnice vyřazeno úplně a nijak se ho nová legislativa nedotkne. Jedinou snahou je tvůrcům autorsky chráněných děl pomoci při vymáhání svých práv při jednáních s firmami, jakou jsou Google a Facebook, které autorská práva opakovaně porušují.

    Čtěte více na Info.cz

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa