Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš poletí za Merkelovou. Kancléřka bude v Bruselu řešit migranty

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
21. června 2018
11:10

Na mimořádné schůzce budou vybraní státníci Evropské unie v Bruselu řešit v neděli otázku migrace. S odvoláním na své zdroje o tom informovala agentura APA. Kromě německé kancléřky Angely Merkelové, rakouského kancléře Sebastiana Kurze a předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera by se měli minisummitu zúčastnit také zástupci Francie, Itálie, Španělska, Řecka a Bulharska. Na českou účast to ještě ve středu nevypadalo, ve čtvrtek ale premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že poletí také.

Představitelé členských zemí EU se v Bruselu sejdou před summitem všech osmadvaceti států, který se bude konat příští čtvrtek a pátek. Tématem setkání mají být podle agentury APA nelegální migrace, posílení dublinské dohody o odpovědnosti členských států Unie o vyřízení žádostí o azyl a evropská pohraniční stráž Frontex.

Babiš: Poletím, i když nejsme v první linii

„Summit patrně svolává státy klíčové ve sporu o trvalou odpovědnost. Je logické, že Rakousko jakožto budoucí předsednická země je pozváno. My budeme mít možnost o těchto tématech mluvit mezi zeměmi V4 a Rakouskem už ve čtvrtek v Budapešti. To je naše platforma a pan Kurz je podobně smýšlející, takže lze využít našeho setkání ke koordinaci mezi středoevropskými zeměmi,“ napsala ve středu mluvčí české vlády Barbora Peterová.

„Já určitě tam poletím, i když se to týká hlavně států, které samozřejmě jsou v první linii, kudy přicházejí ilegální migranti,“ řekl pak ve čtvrtek premiér. Bojovat proti ilegální migraci je moje hlavní agenda, dodal.

Spekulace o tom, že se ještě tento týden bude konat mimořádný summit některých zemí k migraci, se objevily už o víkendu v souvislosti s vládní krizí v Německu, kterou vyvolal spor o migrační plán mezi ministrem vnitra Horstem Seehoferem a kancléřkou Merkelovou. Mluvčí německé vlády v neděli odmítl spekulace komentovat s tím, že summity jsou záležitostí evropských institucí.

Kancléřka Merkelová chce najít evropské řešení problému migrace. Seehofer a další politici z CSU nechtějí čekat a některé migranty chtějí odmítat přímo na hranici. Kancléřka se obává, že by to spustilo dominový efekt. Představitelé vybraných členských zemí se v Bruselu sejdou před summitem všech osmadvaceti států EU, který se bude konat příští čtvrtek a pátek.

marmat ( 21. června 2018 16:20 )

Zajímavý políček tetě ! NEPŘIJET !!! OK --- šach/mat.

marmat ( 21. června 2018 16:18 )

NIKAM NELETÍ......To trollové netuší !!! Natož bengo....ale ten už si pochutnal, ať se děje COKOLIV!

krista2018 ( 21. června 2018 12:38 )

Stará se a je to dobře, Sobotka by nejel už jenom proto, že se nedomluví

fotrpjotr ( 21. června 2018 11:56 )

Tam bude mluvit jinak,než bude tvrdit tady.

lalia ( 21. června 2018 11:48 )

Doufám,že jí nic neslíbí.Ať si své hosty,které si pozvala nechá,nebo je odešle domů.kam patří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa