Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svatby i „italské prababičky“. Britští euroúředníci si brání superplaty

Autor: bud - 
16. června 2018
07:05

Europoslanci tento týden odhlasovali zrušení části křesel patřících Británii a v příštích volbách, po brexitu, už země žádné poslanecké zástupce mít nebude. O práci mohou přijít ale také tisíce britských euroúředníků, kteří si v institucích EU léta budovali prestižní a dobře placenou kariéru. Mnozí teď v panice pátrají po svých předcích v jiných evropských zemích nebo se snaží získat unijní občanství jinak. Třeba sňatkem.

Anna je Britka a už šest let pracuje jako úřednice Evropského parlamentu na jednom z generálních ředitelství v Bruselu. Letos se provdala za svého přítele ze Španělska a v tuto chvíli v zaměstnání řeší možnost, že by se dočasně pracovně přemístila do Madridu na jedno z tamních pracovišť. Obě rozhodnutí přišla neplánovaně a výrazně je urychlil brexit.

„Pokud budu rok žít ve Španělsku, získám díky manželství už po roce nárok na španělské občanství. Teď doufám, že nějakou pozici v Parlamentu nebo v Komisi seženu,“ řekla Anna v rozhovoru pro Blesk Zprávy. V budoucnu by se ráda vrátila do Bruselu, protože tam evropské instituce nabízejí atraktivnější pozice. „Mám situaci trochu usnadněnou, zrovna Španělsko je v udělování občanství docela benevolentní. Ale spousta lidí je na tom mnohem hůře,“ dodala.

Pokud Anna španělské občanství nebo občanství z jiné země EU nezíská, reálně jí hrozí, že o dobře placenou kariéru v některé z institucí EU přijde. Brexit totiž nepočítá s tím, že by tisíce britských úředníků mohli v Bruselu i nadále pracovat. A podobně jako ona, se nyní Britové snaží situaci s „nechtěným“ občanství vyřešit, jak se dá.

„Populární“ irské a belgické pasy

Urychlování sňatků nebo dokonce jejich cílené domlouvání je momentálně jednou z cest, jak si Britové mohou občanství EU udržet. Druhou „instantní“ cestou je hledání předků v zemích, které z unie neodcházejí. Potvrzuje to i jeden z českých úředníků Evropského parlamentu: „Všichni si tady snaží narychlo procházet své předky a najít třeba nějaké italské prababičky, aby jim to usnadnilo získání občanství. Hodně kolegů je z toho docela nervózních.“

Někteří Britové shánějí irský pas a řada z nich se spoléhá třeba na relativně přístupné belgické občanství, které je možné získat například po 10 letech legálního pobytu a díky znalosti jednoho z oficiálních jazyků. A tyto podmínky mnoho úředníků pracujících léta v Bruselu splňuje. Neoficiálně se dokonce proslýchá, že na politické úrovni se s Belgií vyjednává o tom, že by země mohla v této situaci pomoci, a to právě udělováním občanství pro některé bruselské úředníky.

Brexit „pohřbívá“ kariéry

Brexit může v některých případech doslova pohřbít velmi dobře rozjeté kariéry, na kterých lidé pracovali roky. „Úplně se zastavilo nabírání nových Britů do služeb EU. Lidé se nepřijímají a většinou ani nepovyšují. Jeden kolega se dlouho těšil na povýšení na ředitele, což je pozice v platové třídě AD14 nebo AD15. Jenže mu to zmrazili a nakonec to místo asi dostane Ital,“ řekl úředník. Plat v úrovni AD15 může dosáhnout až 16 tisíc eur (přes 400 tisíc korun).

O nepříznivé situace britských euroředníků se lidé z institucí rádi rozpovídají, ale většinou jen pod podmínkou anonymity. Jde totiž nejen o citlivé téma, ale částečně také o mocenský boj. Britové totiž tradičně obsazovali desítky až stovky nejvyšších úřednických pozic, a to i díky silnému politickému lobbingu. Ale teď po nich „pokukují“ ambiciózní Španělé, Italové, Řekové i lidé z dalších zemí.

„Všem je to hodně líto a tu situaci jim nezávidíme. Ale na druhou stranu to trochu pročistí některá místa. A to není na škodu,“ řekl muž (36), který pracuje v Evropské komisi. Nyní se intenzivně učí třetí jazyk, aby mu to pomohlo ve výběrových řízeních.

Štědré platy i důchody

Pokud by Britové museli v institucích EU, museli by se rozloučit se štědrými platy, které začínají na 2675 eurech (v přepočtu 70 tisíc korun) a tabulkově podle kvalifikace a počtu odsloužených let rostou až na více než 18 tisíc eur (460 tisíc korun). K tomu patří další stovky až tisíce eur jako příspěvky na bydlení nebo děti. Přijít o práci euroúředníka je navíc téměř nemožné a vážou se k ní velmi vysoké doživotní důchody, které se obvykle pohybují mezi 3000 až 4000 eury (81 až 108 tisíc korun).

agfor ( 16. června 2018 13:02 )

Ať jdou do Česka. jednak splníme migrační kvóty, které tito tupce Česku vnucují a plat ? Ty mají u nás nejvyšší právě různí nefachčenkové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa