Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Členské státy EU budou důležité. „Ale chci jednotný azylový systém,“ kázala Merkelová

Autor: Zuzana Štíchová - 
6. června 2018
18:55

Po 80 letech hostí německý Mnichov opět konferenci. Namísto debaty (a dohody) o okleštění Československa se v hlavním městě Bavorska ale řeší budoucnost Evropy. Na konferenci Evropské lidové strany, největší frakce europarlamentu, dorazila také kancléřka Angela Merkelová. Bezpečnost a migraci označila za klíčové oblasti pro další fungování Evropské unie. Vyzvedla důležitost jednotlivých členských států, které ale podle ní musí nutně „táhnout za jeden provaz“.

Myslím, že budeme muset táhnout společně jako Evropané za jeden provaz, aby EU měla solidní a nezpochybnitelnou roli v 21. století, aby zajišťovala bezpečnost, svobodu a právo,“ prohlásila kancléřka na konferenci zástupců evropských lidových stran. Do této frakce spadají v Česku KDU-ČSL a TOP 09 se STANem.

„Když se podíváme na krize posledních let a výzvu, kterou vytvořila migrace jako výsledek útoků ISIS, hodně nás naučily. Musíme být schopni jako EU jednat společně, postavit se teroru, zajistit pracovní místa, zabezpečit venkovní hranice. EU to může v budoucnu garantovat, ale jedině společně,“ dodala Angela Merkelová před plným sálem europoslanců z celé Unie. Podle ní musí mít EU kuráž a odvahu.

„Co potřebujeme, jsou společné EU instituce a kooperace mezi jednotlivými vládami. Státy budou hrát v budoucnu důležitou roli,“ poznamenala a zřejmě se tak snažila upokojit některé odpůrce hlubší evropské integrace.

„Pokud nebudeme schopni jednat společně v otázce migrace, tak budou základy EU v sázce. Bude zpochybňována svoboda pohybu. Musíme spolupracovat ve vzájemném respektu. Musíme mít společný azylový systém,“ dotkla se znovu ožehavé otázky spojené s uprchlickými kvótami. Poznamenala také, že když bude některý stát o 10 % „měkčí“ v udělování azylů, než jiný, proud migrantů zamíří tam.

Kancléřka také zmínila možnost v budoucnu uzavřít další dohody, jako byla ta, kterou EU vyjednala v době největší migrační krize s Tureckem. Zároveň ale zdůraznila potřebnou pomoc v zemích, odkud lidé utíkají. „Je ale na Afričanech, aby si určili svoji budoucnost, ne na nás,“ řekla také Merkelová a sklidila aplaus.

Za další klíčové body označila první žena Německa také investice do vědy a výzkumu. Prohlásila také, že o rozpočtovém rámci na další „sedmiletku“, o němž se nyní debatuje, by se mělo rozhodnout ještě před volbami, které budou v květnu příštího roku. „Pak se budou instituce dlouho ustavovat a rok 2020 je tu rychle. Nebudeme schopni nic dělat, nebudou peníze na Erasmus a podobně,“ uzavřela svůj proslov.

hejhej ( 7. června 2018 10:28 )

Merkelová je ještě větší kráva, než se doposud zdálo. Když zvala násilníky a vrahy tak se neptala ostatních států. Proč EU nezakročí proti nezizkovkám, které tahají z vody verbež, proč nezakročí proti převaděčům? V tom by měla být EU jednotná a ne v nějakém přerozdělování. Většina evropských států nestojí o muslimy a mešity a nehodlá primitivní verbež živit.

flora ( 7. června 2018 08:45 )

"Je na Afričanech, aby si určili svoji budoucnost, ne na nás..." Myslím, že řekla úplně jasně na co se máme připravit. Před 80 lety to byla "pouhý Mnichov "pro jednu malou, pro nikoho zajímavou zemičku. Teď už jde o celý kontinent. Štěstí, že Bosna není v EU. Tam proudí tisíce migramtů a ani bosenský ministr bezpečnosti prý neví kudy... Takže buďme v klidu, Afričané si to vyřeší sami

ad-ga ( 7. června 2018 08:28 )

A proč se nezeptala unijních států, jestli může do Evropy natahat migranty? Když si je pozvala, tak si je má nechat a ne rozdávat!!!!!!!!

iFender ( 6. června 2018 20:07 )

Ona tedy Nemecko chce jednotny azylovy system.Nemecko chce znovu diktovat jako kdyby toho nebylo jiz dost.Pani Merkelova si to zamanula a vsichni budeme tancovat jak oni piskaji.Je videt ,ze Nemecko neni schopno delat uplne normalni ,demokratickou politiku.Budto fasismus potom kratce normalni stav a dnes je to totalni destrukce statu.A vetsine nemcu je to jedno,smutne.

lisakjirka ( 6. června 2018 20:06 )

No a já jsem pro CZEXIT ty 3,14čo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa