Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zaměstnej migranta! EU zaplatí hru za milion korun, bude simulovat pohovor

Autor: bud - 
11. května 2018
05:16

Až milion korun bude stát nová mobilní hra, která bude simulovat hledání práce migranta, který přišel do Evropy. Za úspěšný pohovor, přípravu životopisu nebo odpověď na inzerát získají migranti virtuální odměny, které jim pomohou postoupit do další a obtížnější úrovně hry. Získané zkušenosti pak hráči uplatní v reálném životě a snáze si najdou skutečnou práci. Tak to alespoň vidí organizátoři mezinárodního projektu Sirius, na který Evropská unie přispěla 2,5 milionů eur, tedy přibližně 63,7 miliony korun. Zapojí se do něj i Češi.

Sháníme schopného vývojáře, který vytvoří zábavnou hru pro mobilní telefony. Cílem je simulované hledání práce pro migranty, kteří nedokážou najít v Evropě zaměstnání. Sloužit bude nejen migrantům ale třeba i pracovním agenturám a neziskovým organizacím, které jim s hledáním pomáhají. Zaplatíme až 40 tisíc eur (1 milion korun). Takto zní aktuální inzerát, který nedávno zveřejnili organizátoři mezinárodního projektu Sirius, jehož cílem je lepší a rychlejší začlenění migrantů na evropském pracovním trhu.

Hra má přiblížit migrantům i kulturní odlišnosti

Hra by podle zadání měla být seriózní a hráčům by měla pomoci třeba s přihlášením a přípravou na pracovní pohovor nebo vymýšlením životopisu a motivačního dopisu. Řešit budou i kulturní odlišnosti, formality či nedorozumění.

Půjde vlastně o simulaci, kdy se hráč bude snažit získat práci – třeba prostřednictvím pracovních agentur, institucí nebo různých firem. „Hra bude mít různé etapy a dokončení každé z nich posune hráče na vyšší úroveň,“ stojí například v zadání pro případné zájemce z řad vývojářů. Hra nicméně podle všeho nebude obsahovat reálné pracovní nabídky, půjde pouze o jakýsi trénink pro migranty či zábavu pro lidi, kteří si práci nehledají.

„Hra bude simulovat hledání práce. Při postoupení na další a obtížnější úroveň tam budou drobné virtuální odměny, které budou motivovat v dalším hraní,“ řekla pro Blesk Zprávy Anna Triandafyllidouová, profesorka z European University Institute, která je za hru odpovědná. Podle ní hra pomůže hlavně ženám i těm zájemcům, kteří by si v Evropě chtěli zprovoznit vlastní firmu. „Hra by měla být vydána v druhé polovině příštího roku,“ dodala.

Na začleňování migrantů míří 63 milionů

Celý název projektu, jehož součástí hra je, zní „Skills and Integration of Migrants, Refugees and Asylum Applicants in European Labour Markets“, tedy „Dovednosti a integrace migrantů, uprchlíků a žadatelů o azyl na evropském trhu práce“. Financuje ho Evropská komise v rámci investičního programu Horizon 2020 a vloží do něj 2,5 milionů euro, tedy přibližně 63,7 milionů korun.

„Evropské země musí nalézt funkční cesty, jak se s migranty a azylanty vyrovnat, a to bez předsudků,“ uvádí se v cílech projektu. Ten by se měl stát „mnohadimenzionálním koncepčním rámcem, ve kterém hostitelská země a politické nebo společenské instituce fungují ideálně jako prostředník pro integraci migrantů, uprchlíků a žadatelů o azyl prostřednictvím trhu práce.“

Vzdělávací workshopy i pracovní veletrhy

V rámci projektu by kromě mobilní hry měla vzniknout třeba videa, která ukážou, jakým bariérám nebo stereotypům migranti čelí, nebo přinesou rozhovory s migranty, kteří hledají práci. Budou se pořádat také různé informační workshopy, pracovní veletrhy nebo festivaly. Cílem je zjistit nově příchozím lidem „čestné pracovní příležitosti a podmínky“.

Projekt odstartoval letos v lednu a poběží do konce roku 2020 i v Česku. Vedle britské univerzity v Glasgow (Glasgow Caledonian University), která celý projekt řídí, se ho účastní také Univerzita Karlova a Multikulturní centrum Praha. Obě instituce získají dohromady až 300 tisíc euro (7,6 milionů korun).

Video se připravuje ...
Další videa