Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na uhájení Schengenu má jít trojnásobek peněz, zaměstná to 10 tisíc lidí

Autor: ČTK, ivm - 
2. května 2018
22:50

Pro pobřežní a pohraniční stráž má mít Evropská agentura v roce 2027 k dispozici personál čítající 10 tisíc lidí, uvedl ve středu v Evropském parlamentu komisař pro rozpočet Günther Oettinger. Zmínil to při představování budoucího víceletého rozpočtu EU na roky 2021 až 2027, ve kterém Evropská komise navrhla téměř ztrojnásobit prostředky na správu vnější hranice a na migrační a azylovou politiku.

„Musíme vědět, kdo k nám přichází,“ poznamenal v europarlamentu Oettinger. Bulharsko, Řecko, Itálie, Malta, Kypr, ale také Polsko, čelí podle něj stále náročným úkolům, které migrace představuje. Věc se však týká celé unie, upozornil komisař s tím, že pokud je cílem udržet uvnitř EU jednotný prostor volného pohybu osob i zboží, je potřeba podpořit ty státy, které to potřebují.

Evropská agentura pro pobřežní a pohraniční stráž, známá zkráceně jako Frontex, vznikla v roce 2004. V roce 2016 se kvůli vývoji souvisejícímu s migrační krizí výrazně změnila a nyní má k dispozici 1200 lidí. Ochrana vnější hranice je v pravomoci jednotlivých zemí EU, evropská agentura jim může poskytovat pomoc a podporu.

Plánovaný nárůst počtu na 10 tisíc je podle Oettingera „jasným signálem akceschopnosti EU“, a také vzkazem zemím uvnitř EU, že by měly zrušit dočasné kontroly na vnitřních hranicích schengenského prostoru.

Materiály Evropské komise ukazují, že na správu vnější hranice bloku a na migrační a azylovou problematiku má být v příštím dlouhodobém unijním rozpočtu vyčleněno 33 miliard eur (přes 844 miliard korun) místo stávajících 13 miliard (skoro 333 miliard korun).

Navýšení peněz na bezpečnost o 40 procent

Komise v představeném návrhu, o němž nyní budou jednat členské země i europarlament, počítá i se zvýšením investic do bezpečnosti o 40 procent na 4,8 miliardy eur (skoro 123 miliard korunn).

Dalších 13 miliard eur má být vloženo do Evropského obranného fondu (European Defence Fund - EDF), který bude doplňovat a podporovat národní obranné výdaje například do vývoje a výzkumu či do rozvoje obranných schopností. Dalších přibližně 6,5 miliardy eur (přes 166 miliard korun) by mělo pomoci zajistit peníze nutné ke zlepšení možností transportu vojenských jednotek po unii. V této otázce EU spolupracuje se Severoatlantickou aliancí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa