Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Příští sedmiletka EU má přijít na 28,4 bilionu. Víc dostane obrana, méně farmáři

Autor: ČTK, Mii - 
2. května 2018
23:10

První víceletý finanční rámec Evropské unie po brexitu navrhla ve středu Evropská komise. Mezi lety 2021 a 2027 počítá s 1,135 bilionem eur (zhruba 28,4 bilionem Kč) v závazcích, což odpovídá 1,11 procentům hrubého národního důchodu (HND) společenství. Komise také navrhuje pomocí speciálního mechanismu posílit propojení mezi unijními penězi a dodržováním zásad právního státu.

V prostředcích na platby návrh Evropské komise počítá s 1,105 bilionu eur (přes 27,6 bilionu Kč), tedy 1,08 procenta HND, v cenách roku 2018, plyne z informací komise. V běžných cenách, tedy s přihlédnutím k inflaci, rozpočet představuje částku 1,279 bilionu eur v závazcích a 1,246 bilionu v platbách.

O návrhu komise nyní bude jednat europarlament a jednomyslně se na něm musí shodnout i členské země. V nadcházejících debatách bude zřejmě sporný návrh na nový mechanismus, který ochrání rozpočet EU před finančními riziky spojenými s všeobecnými nedostatky, jež se týkají dodržování zásad právního státu. Komise v této souvislosti opakovaně upozorňuje na situaci v Polsku a Maďarsku.

Podle středečního návrhu by z podnětu komise mohly státy EU pozastavit, omezit nebo zakázat přístup k finančním prostředkům EU způsobem, který budou pokládat za přiměřený povaze, závažnosti a rozsahu nedostatků právního státu v dané zemi.

EU chce další zdroje financí

Evropská komise chce v rozpočtu pro roky 2021 až 2027 omezit prostředky na společnou zemědělskou politiku asi o pět procent a asi o sedm procent na politiku soudržnosti, tedy na fondy, ze kterých čerpají ČR i další méně rozvinuté země ze středu a východu unie. Naopak posílit plánuje EK financování priorit, jako je lepší správa hranic, bezpečnost a obrana, ale i investice do výzkumu a inovací, vzdělávání či digitální ekonomiky.

Nové priority hodlá komise řešit asi z pětiny úsporami ve stávajících programech, ale především „čerstvými penězi“. Stávající systém založený na dani z přidané hodnoty by měl být zjednodušen, Evropská komise ale navrhla také nové vlastní zdroje rozpočtu.

Mělo být to být 20 procent příjmů ze systému obchodování s emisemi, tříprocentní paušální sazba na nový a postupně teprve zaváděný společný konsolidovaný základ daně z příjmů právnických osob a vnitrostátní příspěvek vypočtený podle množství nerecyklovaných plastových obalových odpadů v jednotlivých státech ve výši 0,80 eur za kilogram. Tyto nové zdroje mají podle EK představovat 12 procent celkového rozpočtu unie a mohly by ročně představovat asi 22 miliard eur (asi 550 miliard korun).

cocumysvole ( 1. června 2018 15:22 )

Nechápu proč má armáda dostat víc peněz než farmáři. Copak nás ta banda nanicovatejch lemplů uživí?

Agent_007 ( 3. května 2018 05:59 )

Koho bude EU chránit,migranty před námi,nebo nás před migranty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa