Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Británie za rok už nebude v EU. Rozvod s Bruselem má ale stále dost neznámých

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
30. března 2018
10:40

Evropská unie a Británie jsou v polovině cesty k rozvodu, komplikovaná vyjednávání o jeho podobě ale zatím nemají žádný konečný výsledek. Především díky výraznému pokroku v rozhovorech z minulého týdne jsou nicméně diplomaté nyní optimističtější. Přesto dál existuje možnost, že před rokem zahájený proces řízeného britského odchodu z EU zkrachuje. Největší překážkou se v současnosti zdá být otázka režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Británie opustí Evropskou unii k 29. březnu 2019 a premiérka Theresa Maxová slíbila, že svou zemi brexitem provede „jednotnou a silnou“. Po odchodu Británie z EU bude následovat 21 měsíční přechodové období.

Premiérka také oznámila, že je před Británií „zářná budoucnost“, lidé však podle ní musí počítat s tím, že „se mnohé změní“. Oproti Mayové expremiér Tony Blair se již poněkolikáté nechal slyšet, že ještě není pozdě na to brexit zvrátit a členství v EU zachovat.

Jednání o brexitu se konečně „hnula“

„Posunuli jsme se. Teď už je přinejmenším obrys toho, jak bude vypadat třeba přechodné období,“ říká Fabian Zuleeg z bruselského Střediska evropských politik (EPC). Obě strany nyní dohánějí několik měsíců ztracených poté, co Londýn po loňském formálním oznámení záměru opustit EU v souladu s článkem 50 unijních smluv, nejprve volbami řešil komplikovanou vnitropolitickou situaci.

Hlavní vyjednávač EU o brexitu Michel Barnier (vpravo) a britský ministr zahraničí David Davis na jednání v sídle EU v Bruselu Hlavní vyjednávač EU o brexitu Michel Barnier (vpravo) a britský ministr zahraničí David Davis na jednání v sídle EU v Bruselu | ČTK

Vyjednavači EU a Londýna Michel Barnier a David Davis ale před deseti dny oznámili shodu na velké části textu, označovaného jako „rozvodová dohoda“. Oficiální název zní Dohoda o vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie a Evropského společenství pro atomovou energii.

Na společné tiskové konferenci Barnier s Davisem nabídli návrh textu dohody s mnoha zeleně zabarvenými odstavci, na kterých se už obě strany shodly. Týkají se práv občanů EU v Británii - a Britů v EU - po brexitu, vyrovnání britských finančních závazků a právě také přechodného období.

Přechodného období až do roku 2020

Na přechodném období, které potrvá od britského odchodu z unie za rok až do konce roku 2020, má britská strana výrazný zájem, především ve snaze uklidnit podnikatelskou a finanční sféru. Aby dohody dosáhl, ustoupil Londýn od většiny svých původně deklarovaných představ.

Přechodnému období je ovšem věnováno jen několik odstavců dohody o podobě brexitu, o které platí, že dokud není sjednána celá, nemohou platit ani její odsouhlasené části. Na domluvu všeho, včetně komplikované otázky režimu na irsko-severoirské hranici, je čas přibližně do října, obě strany totiž potřebují další čas k následné ratifikaci. Navíc se nyní EU obává možných komplikací na britské straně.

„Pokud Britové odejdou úplně bez dohody, dá se jen těžko čekat, že by to byl nějaký spořádaný proces. Nešlo by o 'tvrdý' ale o chaotický brexit,“ upozornil Zuleeg.

Nejtěžší fáze vyjednávání teprve přijde

Diplomaté obeznámení se stavem rozhovorů jsou ale v důsledku vývoje z posledních týdnů optimističtí. „Jednání podle návrhu Evropské komise se vyplácí, dostáváme 99 procent toho, co jsme chtěli,“ řekl ČTK jeden z nich. Platí prý však zároveň, že brexit a jeho příprava dál znamenají nově se objevující nečekané dopady a komplikace. „Rozhodně to není následováníhodná cesta,“ dodal tento diplomat blízký rozhovorům.

Prezidenti a premiéři 27 zemí unie (tedy bez Británie) minulý pátek schválili společnou představu toho, jak by měly vypadat vztahy mezi unií a Británií po konci přechodného období. Teprve nyní se o této rozsáhlé problematice - od klíčového obchodu po spolupráci v oblastech jako je boj s terorismem, obrana, bezpečnost a zahraniční politika - začne s Londýnem vyjednávat. Tato budoucí nová smlouva či smlouvy, které britská premiérka Mayová označuje za „zvláštní a hluboké partnerství“, budou moci být uzavřeny až poté, co Británie z EU odejde.

Video  Britský konzervativec Dalton varuje Čechy: Neodcházejte z EU, pokud nemáte plány, co bude potom  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa