Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš bude mluvit i za Slováky. Český premiér za sousedy zřejmě „zaskočí“ v EU

Autor: Jakub Veinlich - 
22. března 2018
11:40

V Bruselu začíná ve čtvrtek další vrcholné jednání Evropské rady. A český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) tu zřejmě bude mít tentokrát dvojroli. Na summitu bude částečně zastupovat také Slovensko, které prochází po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky politickou krizí. I když slovenský prezident Andrej Kiska jmenoval novým premiérem Petera Pellegriniho (Smer-SD), ten to do Bruselu ale ještě mezi ostatní zástupce evropské osmadvacítky zřejmě nestihne.

Brexit nebo spor Velké Británie s Ruskem o útok s jedem novičok na dvojího agenta Sergeje Skripala. To jsou jedny z hlavních agend summitu Evropské rady, která začíná ve čtvrtek v Bruselu. Premiéři a prezidenti zemi Evropské unie se ale zřejmě dotknou také kauzy kolem kontroverzního využití dat z Facebooku firmou Cambridge Analytica, které mohly ovlivnit také volby v České republice.

Český premiér v demisi Andrej Babiš bude mít v Bruselu nejspíš dvojí roli. Ještě před zahájením summitu se totiž scházejí země visegradské čtyřky (V4), kde bude Babiš mluvit i hlasem Slováků. Ti totiž nejspíš nebudou mít kvůli vnitropolitické krizi na schůzce své zastoupení. Otázkou je, jestli Pellegrini stihne odpolední jednání summitu. 

„Uvidíme, jestli Slovensko bude zastoupené na úrovni premiéra, nebo budu požádán o zastupování,“ řekl Babiš novinářům ještě před odletem do Bruselu.

Video  Nigel Farage pro Blesk: Dva roky po brexitu stále bere plat z EU, Čechům radí útěk  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ještě před zahájením oficiálních schůzek se setkal v českém době v Bruselu se zaměstnanci institucí Evropské unie, o které se chce stát podle Babiše lépe starat, a to i s ohledem, že bude potřebovat jejich znalosti a kontakty v roce 2022 kdy má Česko opět předsedat Evropské unii.

Babiš se zlobí: Nemáme v Bruselu dost lidí

„Myslím si, že bychom jim měli věnovat větší pozornost, protože nemáme dostatek naši lidí. Rozhodli jsme se ještě jako vláda v době, kdy jsem byl ministrem financí, že podpoříme stáže našich občanů v Bruselu a je s podivem, že ministerstva tyto peníze příliš nevyužívají,“ vytknul Babiš na dálku ministrům.

Čtvrtek Babiš začal oficiální návštěvou centrály NATO. Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg ho krátce před půl jedenáctou dopoledne ale přivítal ještě ve staré budově. Nové sídlo mu ukázal při společném fotografování jen prosklenými dveřmi.

„Chci ho ubezpečit, že jsme pevnou součástí na to, a že máme jasný plán jak navyšovat rozpočet na obranu. V roce 2020 1,4 % HDP, 2,0 % v roce 2024 – obrana musí zvýšit investice,“ řekl Babiš Blesk Zprávám ještě před zahájením schůzky.

V Bruselu bude Babiš až do pátečního odpoledne. V Praze ho pak čekají opět schůzky k vyjednávání o nové vládě.

ccir ( 22. března 2018 16:48 )

Nový premiér SR je už dávno v Bruseli a tak český premiér nemusel pre Slovensko a Slovákov robiť nič !

ccir ( 22. března 2018 16:45 )

Český drevený volič k.... volil Babiša a teraz nevie ako ďalej, že?

ccir ( 22. března 2018 16:37 )

Už bude hovoriť ten váš premiér iba za Česko. Náš je už tiež v Bruseli takže je všetko tak ako má byť.

ccir ( 22. března 2018 16:34 )

Novozvolený slovenský premiér je už v Bruseli takže o nič nejde, dobre?

ccir ( 22. března 2018 16:31 )

Nuž mať tak Tvoje starosti a peniaze toho vášho Babiša tak to by bola vec ... Novozvolený slovenský premiér p. Pellegrini je už v Bruseli, takže o nič nejde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa