Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zahradil zmínil migranty a plíživý tlak Bruselu na Česko. Jak vidí czexit?

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
19. března 2018
06:10

Patří mezi nejhlasitější kritiky Evropské unie, pokud by ale došlo na „lámání chleba“, hlasoval by v referendu pro setrvání Česka v EU. „Nemá cenu lakovat věci na růžovo,“ řekl europoslanec Jan Zahradill (ODS) pro Blesk Zprávy ve studiu ve Štrasburku. Debata kolem možného czexitu se otevřela v Česku v souvislosti s projednáváním zákona o obecném referendu ve Sněmovně.

V poslední době zesílily hlasy volající částečně po referendu, částečně dokonce i po czexitu. Jak vnímáte tyhle nálady, když nejsme členy Evropské unie ještě ani 15 let?

Já volání po czexitu neberu tak úplně vážně. Ono by se teprve dokázalo, když by lidé stáli před tím rozhodnutím, jestli skutečně chtějí, nebo nechtějí z Evropské unie odejít. Ale signalizuje to nějaký hlubší problém uvnitř samotné architektury Evropské unie.

Myslím, že u nás ve střední Evropě, a tím nemyslím jenom Českou republiku, jsme si prostě uvědomili, že možná té Evropy už je trochu moc. Že by bylo dobré začít brzdit. A vidíme to v zemích jako je třeba Polsko nebo Maďarsko, ale vidíme to koneckonců i v některých těch tzv. starých členských zemích. Když se podíváte, jak dopadly volby v Nizozemí, ve Francii nebo naposledy v Itálii, tak vidíte, že kritická nálada vůči současnému uspořádání roste.

Kritika je jedna věc, případné referendum o vystoupení je asi věc druhá. Kde vy stojíte? Pojďme to říct jasně – byl byste pro referendum? A jak byste případně hlasoval?

Nejsem pro referendum o vystoupení z Evropské unie. Myslím si, že je naprosto předčasné o tom uvažovat a raději bych se pokoušel změnit Evropskou unii zevnitř. Vystupovat odněkud, a teď to zrovna vidíme na příkladu Velké Británie, je vždycky daleko složitější, než tam nevstoupit vůbec. Takže, když už jsme jednou do EU vstoupili na základě referenda, měli bychom si dvakrát rozmyslet nějaké hrátky s vystupováním. 

Když jsme u roku 2003, kdy jsme hlasovali, jak se tváříte na vstup do EU, jak vy jste tehdy hlasoval?

Hlasoval jsem pro vstup, samozřejmě s celou řadou výhrad, které se dnes ukazují jako víceméně oprávněné. Už tehdy se mi třeba nelíbilo, že se zavazujeme k tomu, že někdy v budoucnu přijmeme euro.

Jan Zahradil (ODS) během rozhovoru pro Blesk Zprávy ve Štrasburku Jan Zahradil (ODS) během rozhovoru pro Blesk Zprávy ve Štrasburku | Martin Thuma

Od referenda je to 15 let. Dá se ve vašem případě hovořit i o ztrátě zbylých ideálů, nebo to probíhá, jak jste si před referendem představoval?

Já jsem žádné ideály o EU neměl. Vše, co jsem si myslel, tak se mi tady v praxi v Evropském parlamentu ověřilo. To znamená, že parlament má určité zájmy, stejně tak Evropská komise, nebo velké členské země jako Německo a Francie.

Já k tomu přistupuji z pozice té takzvané real politiky a mám pocit, že to je pozice, která malým a středně velkým zemím sluší. Prostě neopájet se nějakými ideály a vzletnými řečmi o sjednocené Evropě a brát to jako pragmatické uspořádání mezistátních vztahů na kontinentě, které musíme nějak využít.

Zákon o obecném referendu leží stále ve Sněmovně. Doufáte tedy, že spadne pod stůl? Nebo co se s ním podle Vás bude dít? Je to možná tak trochu obchodní artikl v dnešní době, protože bude hodně záležet na Andreji Babišovi

Bude záležet na tom, kdo s kým bude obchodovat a za co. My jako ODS jsme nikdy nepodporovali obecné referendum. Co můžeme v budoucnu podpořit, je nějaké jednorázové referendum. Třeba zrovna o tom, jestli ČR má, nebo nemá přijmout jednotnou měnu. Myslíme si, že z toho závazku by se Česká republika měla vyvléci, měla by si vyjednat výjimku, a může to být třeba i na základě referenda.

I když jsme k EU poměrně kritický, zkuste říct jednu největší výhodu a jednu největší nevýhodu toho, že je Česko členem EU.

Výhoda je například dobře vidět v těchto dnech, kdy USA zavedly vůči zbytku světa dovozní cla na hliník a ocel ve výši 25 procent a 10 procent. Teď se ukazuje, že je výhoda, že jsme uvnitř EU. Proti nám uvnitř Evropské unie nikdo taková cla nemůže zavést. Kdybychom byli společenstvím nezávislých států, tak se vsadím, že reakce by byla, že by ta cla zítra nebo pozítří zavedlo Německo, potom Francie a zavedli by je třeba i na naše vývozy. Je to svým způsobem možnost podílet se na opravdu velkém trhu. Je to 450 milionů obyvatel, potenciálních zákazníků. To považuji za největší hodnotu.

A ta největší nevýhoda?

Takové to plíživé odevzdávání, tlak na odevzdávání pravomocí někam nahoru. Stavěli jsme se proti zavádění většinového hlasování. V klíčových pravomocích musí být právo veta. Ten stát musí mít právo říct ne, do toho nejdeme. Bohužel jsme to prohráli. Dneska platí v celé řadě případů hlasování kvalifikovanou většinou, jak se ukázalo například u kvót na migranty, je to v neprospěch států, jako je Česká republika.

Členy vaší frakce jsou i členové britské Konzervativní strany. Bavili jste se s nimi za poslední dva roky, jak se třeba mění ta nálada v Česku? Radili vám třeba, jak se s tím vypořádat? I třeba v souvislosti s tím, že se ukázalo, že část argumentů kampaně za vystoupení Británie byla nesplnitelná…

Kampaně tohoto typu budou vždycky vyhrocené. Přeháněly to obě strany. Nevinil bych jen ty, kteří chtěli odejít. Dopadlo to, jak to dopadlo. Zrovna z této kampaně bych si nechtěl brát příklad. Byla moc vyhrocená.

Video  Daniel Dalton, britský konzervativec, chtěl setrvání Británie v EU. „Neudělejte stejnou chybu. Musíte mít plán,“ varuje Čechy před nepromyšleným vystoupením z Unie.  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Mohou hrát fake news roli ve vztahu Čechů k Evropské unii?

Asi ano. Sám jsem se setkal už několikrát s tím, že na různých serverech nebo Facebooku byly publikovány zprávy o Evropské unii, které se ukázaly jako zcela nepravdivé, zcela vymyšlené. Je to věc, na kterou je třeba upozorňovat.

Evropská unie - aktuální zpravodajství z Bruselu najdete na Blesk.cz zde >>>

gabreta ( 24. března 2018 22:55 )

A nemyslíš si Zahradile, že právě zavedení většinového hlasování v EP je zrovna záměr, aby ty velké země mohly diktovat a nutit svoje nařízení takovým nulám, jako je Česko?? Vždyť na tom diktátu celá EU stojí a padá!!

mord ( 19. března 2018 13:44 )

Kapřík by přišel o rybníček

salto ( 19. března 2018 08:08 )

Czexit je hloupost, ale pokud se EU radikálně nezreformuje, jiná možnost není i když by to byl krok zpět. Navíc se myšlenky "-exitu" pravděpodobně dominovým efektem chytí i jiné státy a původní dobrá myšlenka EU skončí na smetišti. Proč? Některé státy si nechtějí nechat diktovat Bruselem a snaží se chránit svou kulturu a tradice před "kulturními obohacovači" - inženýry architekty, lékaři atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa