Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Babiš je slabý, já silný.“ Fiala chce s ODS vyhrát, „zvlhčovače kalhotek“ a Klause ml. neřeší

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. července 2019
05:01

Šéf ODS Petr Fiala věří, že jeho strana má na to vyhrát volby. Andreje Babiše (ANO) označuje za slabého premiéra, který by měl skončit. On sám věří, že by byl silnějším šéfem vlády. V pořadu Epicentrum Blesk Zpráv vystoupil ve čtvrtek těsně předtím, než Babiš navštívil na Hradě prezidenta Miloše Zemana. A než se premiér opět vrátil ve věci výměny ministra kultury s nepořízenou. Řeč byla i o návrhu ODS na zrušení přímé volby hlavy státu, ale také o vyhazovu Václava Klause mladšího a tom, že podle exministra Ivana Langera ODS chybí „zvlhčovač kalhotek“.

„To je samozřejmě nepochopitelné a vlastně i nepřijatelné jednání. Miloš Zeman tady má jednat naprosto jednoznačně,“ uvedl v Epicentru Petr Fiala, když kritizoval dosavadní Zemanovy průtahy kolem odvolání ministra kultury Antonína Staňka a jmenování Michala Šmardy (oba ČSSD).

„Prezident není odpovědný za výkon vlády a tedy mu ani nepřísluší, aby posuzoval, jestli ten ministr to dělá dobře, líbí se mu tam, a nebo nelíbí,“ míní Fiala. Situaci kolem ministerstva kultury však označuje za „banální věc – vážné je dle něj ale to, že prezident „zjevně nerespektuje ústavu a ústavní tradice“.

Hlavní problém však Fiala vidí v osobních problémech premiéra. „Ať už je to střet zájmů, ať už je to trestní stíhání. To jsou všechno věci, které způsobují to, že se vláda vlastně věnuje hlavně premiéru Babišovi a řešení jeho osobních problémů a ne věcem, které má skutečně řešit,“ rýpl si opoziční lídr. 

Fiala: Byl bych silnějším premiérem

Babiše označuje Fiala otevřeně za slabého premiéra. „Je slabý nepochybně. A je slabý především proto, že je stále víc pod vlivem prezidenta Zemana a tak to nemá být,“ zaútočil.

Babišovi se podle něj nedaří prosazovat prospěšné věci pro ČR a ani ty, které sám slíbil. Cítí sám Fiala, že by byl premiérem silnějším? „Nepochybně bych byl silnějším premiérem a doufám, že po příštích volbách bude taková politická konstelace – a děláme všechno pro to – abych mohl sestavovat vládu a dokázat to,“ vzkázal Fiala voličům.

Babiš by dle něj měl odstoupit už nyní. „Máme premiéra, který je trestně stíhán, kterému hrozí obžaloba, premiéra, který tady vykládá o celosvětovém komplotu proti své osobě kvůli auditům EU a dějí se tady takové nenormální věci. Co mám dělat jiného než říct: Pane Andreji Babiši, vy škodíte tímto způsobem ČR, nemáte zastávat funkci premiéra,“ míní Fiala.

A po čtvrteční hradní schůzce Babiše se Zemanem šéf ODS do premiéra zaryl opět: „Andrej Babiš nevypadal po schůzce s prezidentem Zemanem jako svéprávný premiér, ale jako prezidentův asistent. Smutné pro parlamentní demokracii v ČR.“

Fiala chce vyhrát volby a „zvlhčovač kalhotek“ mu nechybí

Na jaký konkrétní volební zisk by si věřil, to Fiala neprozradil. Česko chce především vyvést z „babišovsko-zemanovského marasmu“. Ale má jasno, že v čele ODS chce parlamentní volby vyhrát. „Já vám řeknu úplně otevřeně: Moje ambice, pokud by byly parlamentní volby, je, abychom ty volby vyhráli,“ doplnil. 

„My chceme vyhrát volby, my chceme sestavovat vládu a uděláme pro to všechno,“ přesvědčuje Fiala. Podle exministra Ivana Langera však chybí straně „zvlhčovač kalhotek“, jak uvedl dnes už pouze řadový člen ODS nedávno taktéž v Epicentru.

„Za nás mluví výsledky a my od toho pádu v roce 2013, kdy nám většina komentátorů a těch různých rádců říkala: Vy nepřežijete a nahradí vás támhle Topka, támhle realisté a já už si ani nepamatuji, kdo nás všechno má nahradit, tak dneska je ODS jednoznačně nejsilnější pravicovou stranou, nejsilnější opoziční stranou,“ odmítl to Fiala.

S Klausem ml. „se pozdraví, nic víc“

K vyhazovu Václava Klause mladšího, který si následně založil Trikolóru společně s poslankyní Zuzanou Majerovou Zahradníkovou, Fiala říká: „Já se neobávám toho, že by voliči přecházeli od ODS někam jinam.“ Jak to vypadá, když se s Klausem ml. potkají ve Sněmovně? „Tak se pozdravíme, nic jiného, nic víc. My se pozdravíme a tím to končí,“ komentoval to Fiala.

Byl to právě Fiala, kdo si na adresu Majerové Zahradníkové zaspekuloval, že Klause juniora „miluje“. Lituje zpětně výroku? Nebo by se snad chtěl poslankyni omluvit?

„Vůbec ho nelituji a myslím si, že ani nikomu nic zlého nezpůsobil,“ vzkázal v Epicentru Fiala s tím, že poslankyně mluvila k jeho nelibosti pro změnu o „zradě voličů“ a ostře prý napadala členy klubu ODS. Věří, že se zachoval s nadhledem a situaci odlehčil. „To byla určitá nadsázka a já jsem se tím chtěl vyhnout, abych musel útočit na paní poslankyni Majerovou Zahradníkovou za to, co řekla na plénu,“ hájí se šéf ODS.

Šéf ODS by zrušil přímou volbu prezidenta i EET

Rozruch přitom vyvolal i Fialův návrh zrušit přímou volbu hlavy státu. „Pojďme seriózně diskutovat, jestli pro český politický systém i po těch zkušenostech, které máme, není lepší mít nepřímou volbu prezidenta tak, jak jsme to měli donedávna,“ vyzývá Fiala. 

„Mě nikdo nemůže podezírat z toho, že je to snaha zabránit třeba volbě Miloše Zemana,“ upozornil Fiala s tím, že Zeman potřetí za sebou být zvolen nemůže. „Já ani netvrdím, že nepřímá volba bude vést jenom k tomu, že tady budeme mít samé Havly a přímá vede jenom k tomu, že tu budeme mít samé Zemany. Tak to prostě není. Já jenom vidím, že jsou tu spory, které vznikají na základě toho, že prezident má v rámci parlamentního systému (...) příliš silný mandát tím, že je přímo volen lidmi. A myslím si, že je třeba se vrátit k praxi, která tu byla, která tu fungovala a která tyhle problémy nepřinášela,“ vzkázal Fiala. Nezlepšila se dle něj ani úroveň výkonu prezidentské funkce.

Co by Fiala v případě volebního úspěchu ODS chtěl zrušit také, je EET. „Všichni lidé vidí, jaké absurdity EET přináší. A samozřejmě platí náš slib, že EET zrušíme, až přijdeme do vlády. Ničemu to nepomohlo,“ dodal v Epicentru Fiala.

jans ( 10. prosince 2019 06:20 )

Fiala byl v jakési diskusi hodnocen naprosto negativně a s charakteristikou: On je tak nudný, že by uspal Václavák ve stoje.Jedioný kdo onoho brněnského profesora marxismu leninismu, pardon, sociologie kladně hodnotí je on sám.

delfinleo ( 13. července 2019 15:18 )

Dosud se jevil Fiala jako sebestředný tlučhuba.Po předešlých komentářích však lze pochybovat o jeho zdravém rozumu. Ostatně co si myslet o předsedovi strany jejíž některé funkcionáře nelze nazvat jinak než vulgární hovada.Takového psychopata jako je starosta Řeporyjí Pavel Novotný by každý
Předseda okamžitě vyhodil.Jenže ta nejhorší žumpa z huby Novotného Fialoví nevadí,zato věcné názory V.K.ml. ano. Tak co s takovým předsedou,který se chová jako komediant.

4552 ( 12. července 2019 19:43 )

Většího v...la jsem ještě neviděla , ten se musel pořád e škole hlásit, je to takový z..d s krysím obličejem, ulisným , a s nechutnou retorikou s jeho ušišlanými syčícími sykavkami. toho když vidím přepínám, chce ce mi zvracet. jak někdo vůbec muže volit takového vola FIALU

Jaroslav Matula ( 12. července 2019 17:52 )

Pane Číslo,trochu pokory a sebekritiky by Vám neuškodilo.Vy jste ODS odrovnal a ta Vaše strana se už asi nikdy nedostane nahoru a to je dobře pro všechny občany této zkorumpované země.

e.lesanova ( 12. července 2019 17:48 )

Ještě pár takových sdělení z řad ODS a dalšími volbami neprojdou...ODS je stranou, která nemá budoucnost a je jen sběrnou narcistních psychopatů žijících v bublině "své důležitosti a nepos­trada­telnos­ti".­..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa