Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Petice: Masarykovo nádraží nerušte!

Autor: red - 
27. srpna 2008
18:42

VIDEO Stovky lidí ve středu podepsaly petici proti zrušení Masarykova nádraží. Jejími organizátory jsou starostové středočeských měst a obcí.

Organizátoři petice mají mandát sedmi desítek svých kolegů.

"Tudy denně projede 15 tisíc lidí. To je 5,5 milionů lidí ročně. A mě by zajímalo, kam budou jezdit, když se tohle nádraží zruší," ptá se starosta Libčic nad Vltavou Pavel Bartoš. Ten považuje současné úvahy o rušení stanice za zcela bezkoncepční. O zrušení nejstaršího nádraží v Praze usiluje část radních pražského magistrátu. Jeho úlohu prý může převzít Hlavní nádraží, kam by měly směřovat i příměstské vlaky regionální dopravy. To však vedení Českých drah i dopravní odborníci odmítají. Hlavní nádraží nemůže mít ve stávajícím stavu takovou kapacitu. Nikde ve světě navíc není obvyklé, aby příměstské i mezinárodní spoje končily v jedné stanici.

Středočeští starostové se obávají, že bez po zrušení Masarykova nádraží by se Středočeši mohli vlakem dostávat pouze na periférii. Pokud sesbírají alespoň tisíc hlasů, bude se muset peticí zabývat pražské zastupitelstvo. Za první hodinu akce se na petiční archy podepsala stovka lidí.

Zrušení nádraží by podle starosty Ondřejova Martina Macháčka negativně ovlivnilo i spoje, které jezdí na Hlavní nádraží. Lidí se navíc bude do Prahy dopravovat stále více. "Není potřeba být zvlášť bystrozraký, aby člověk viděl, že se kolem Prahy masivně staví a že doprava kolabuje i dneska," dodal Macháček. Starostové ale přiznávají, že pokud by se našlo vhodné řešení, změně by se obce nebránily. "Chceme, aby se železniční dopravě ve středních Čechách věnovala větší pozornost, v budoucnu by mohla být zásadní pro dojíždění Středočechů do Prahy," vysvětila starostka obce Chýně Věra Kovářová. Také Bartoš se prý nebrání pokroku, zatím se ale prý nabízí pouze to, že se nádraží zbourá.