Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Černošice zachráněny! Kra se utrhla a odplula

Autor: ČTK, mivr - 
9. ledna 2011
10:44

Obyvatelům Černošic se asi hodně ulevilo. Nebezpečí ničivých záplav, které jim v sobotu až hrozilo, je zažehnáno. Ledový zámrz řeky, který ucpal koryto Berounky, se utrhl a odplaval po proudu. Při průchodu navíc ani nenapáchal větší škody. Nadále ale platí první povodňový stupeň.

Berounka se v sobotu začala vylévat mimo koryto řeky a do nejbližšího okolí. Voda zaplavila několik zahrad a lidé měli strach, co bude dál. V Černošicích blokoval koryto částečně led. Během sobotního odpoledne koryto ještě více zúžily další kry, které připlavaly z Berouna a Karlštejna. Vedení obce spolu s hasiči a strážníky lidem z asi padesáti ohrožených domů doporučilo evakuaci. Uzavřena byla také náplavka.

Ledový zámrz v řece se začal po šesté hodině večerní. Pak se úplně uvolnil a odplaval po proudu. Voda se do koryta řeky vrátila krátce před půlnocí. Na náplavce zůstalo 50 až 150 centimetrů ledových ker. Hasiči nezjistili žádné výrazné škody, které mohl průchod ledového zámrzu způsobit. Na Berounce ale i nadále platí první povodňový stupeň v Berouně a hlásí ho i monitorovací stanice ve Zbečně na Rakovnicku.

Na Plzeňsku je třetí povodňový stupeň

V Plzeňském kraji je situace horší. Po oteplení, dešti a následném tání sněhu stále platí třetí stupeň povodňové aktivity na řece Radbuze ve Staňkově na Domažlicku a hlásí ho také monitorovací stanice ve Lhotě u Plzně.

Ve Staňkově hladina kulminovala dnes kolem páté hodiny, když dosáhla 250 centimetrů. Od té doby velmi pozvolna klesá. Ve Lhotě byla ráno na 313 centimetrech.

Druhý stupeň povodňové aktivity byl v neděli časně ráno i na odtoku z nádrže České údolí, od sedmi ráno tam ale platí už jen stav bdělosti. Na několika dalších tocích v regionu je také první stupeň povodňové aktivity. Platí to pro Úhlavu v Přešticích a Štěnovicích, Úslavu v Plzni, dále pro Berounku v Plzni - Bílé Hoře a Liblíně. Bdělost byla rovněž na Střele a Mži v Kočově. Na Mži ve Stříbře dosáhla hladina řeky nakrátko úrovně druhého stupně, pak ale začala klesat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi