Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tak se uklízí silnice v Česku a v Německu!

Autor: hod, fik, uá, Kšim - 
5. ledna 2011
13:39

Na silnici nekonečná vrstva ledu, uježděný sníh, řidiči se pomalu šinou po děravé silnici. Ale stačí pohled z okýnka na sto metrů vzdálenou silnici, kde auta fičí rychle a bez kličkovaní. Jak je to možné? Jedete totiž po české silnici! A za hranicemi je svět bez ledu na silnici...! Přesně tohle zažijete ve Vejprtech na Chomutovsku!

Německo, cedule Niederschlag a čistá silnice, po pár metrech Vejprty a silnice (směřující ke Klínovci) jen samý led a sníh... Tady se musí český řidič rozzuřit a německý smát!

Obec Bärenstein, místní část Niederschlag, má 2560 obyvatel, sousední Vejprty o pár stovek víc. Jak je možné, že česká silnice působí jako hororová horská dráha? Starostka Vejprt Jitka Gavdunová připustila, že situace na tamních silnicích je špatná. „Je to ale všechno o penězích, proto to nemám silničářům za zlé. Kdyby měli tolik jako Němci, vypadalo by to jinak,“ řekla.

To, že peněz není nazbyt, potvrdil i technický náměstek Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Jaroslav Tačner. Podle něj mají silničáři na provoz v Chomutově, pod nějž spadá i Most, kolem 40 milionů korun ročně. Tato částka je určena na 1000 kilometrů silnic. Z toho na zhruba 600 kilometrů horských silnic padne částka 25 až 30 milionů korun. „Problém je i v tom, že k solení v horských oblastech se staví negativně životní prostředí. Navíc by se to ještě více prodražilo,“ uvedl.

„Snažíme se používat spíše štěrkový posyp než sůl, sníh shrnujeme na kraj silnice, když je ho příliš, odvážíme ho nákladními auty na vyhrazené místo u lesa,“ popisuje důvody, proč je tak pohodlné jezdit v zimě po německé straně, starosta Bärensteinu Bernd Schlegel. O komunikace se tam prý starají jen čtyři lidé! A rozpočet na úklid? Na pár kilometrů mají v přepočtu slušných 2,1 milionu na rok!

horak47 ( 11. ledna 2011 16:00 )

Dovoluji si upozornit že Sazka přestala vyplácet velké výhry,pro nesázejte,je to mrhání penězi.

vejprtak ( 6. ledna 2011 22:48 )

Zdravim. Bohužel to pravda je. Je to na cestě z Vejprt na Klínovec. Každé ráno jezdím touto cestou autobusem do skoly a přez německo autem domů. Je to opravdu tak jak tu píšou. I o něco horší. Nevím, jak to chodí v jiných částech nemecka se solenim a chemickym posypem, ale zde to funguje. Můžů vám udelat spoustu fotek po ceste ráno a odpoledne a zaručuju, že tomu nebudete věřit. Navíc fotky, které pořídil blesk jsou nevýrazné a není na nich vubec nic videt. Díry, které jsou v silnici jsou zmůsobeny hlavně řidiči, kteří jezdí se sněžnými řetězi, žemu osobně nerozumím. Aspoň za podmínek, které tu jsou. ( jsem zvědavý na vaše názory.

kajkapajka ( 6. ledna 2011 11:28 )

Tak opravdu nevím kde to bylo nafoceno ale tak to opravdu není.Žiju už docela dlouho v Německu a i tady jsou problémy a určitě to tady není lepší než v Čechách.Na vesnicích a okrajích měst je to tady všude lépe uklizeno.Rozhodně by se nemělo dávat Německo jako vzor protože to tak není !!!

Shelby16 ( 6. ledna 2011 01:18 )

vedlejší silnice samý led a kde prosvítá suchá vozovka, kterou ale nikdo neuklidil, ale příroda sama si pomohla při oblevě, tak je to díra vedle díry, že i zajíc polní si může vážně poranit tlapinku, když blbě šlápne při přebíhání silnice !

sarlote30 ( 5. ledna 2011 18:14 )

tak to s tebou souhlasim,zijes taky v nemecku?

Zobrazit celou diskusi