Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Z letadla v Karlových Varech šlehaly metrové plameny!

Ilustrační foto
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, Kjaj - 
2. ledna 2011
12:55

Z Airbusu se 180 cestujícími na palubě šlehaly při sobotním přistání v Karlových Varech metrové plameny. Oheň byl rychle pod kontrolou a nikdo nebyl zraněn. Mluvčí českých aerolinií (ČSA) jakékoliv problémy letounu popřela.

Letadlo právě přistávalo po návratu z Petrohradu na letiště v Karlových Varech. Náhle z něj dle dispečera dopravní věže začaly šlehat plameny. Podle mluvčího hasičů Karlovarského kraje Martina Kasala hořelo brdové obložení stoje. Naopak mluvčí ČSA Hana Hejsková jakýkoliv problém popíra.

"Po opakovaném prověření všech okolností s techniky, kteří byli přímo na místě, s techniky v pražské centrále, operační kontrolou i s kapitánem letadla důrazně konstatujeme, že letoun nezaznamenal žádnou, byť i minimální závadu nebo poškození," uvedla mluvčí Hejsková. Žádný ze systémů nehlásil závadu a žádná část letounu podle ní nevykazovala známky jakéhokoliv poškození vzniklého třeba i jen nestandardně vysokou teplotou. Brzdný systém měl normální teplotu, dodala.

Pilot zapnul chlazení a bylo po ohni

Podle Kasala ale ze stroje šlehaly metrové plameny, které uhasil sám pilot, jenž zapnul chlazení. Na dohašení následně dohlédli hasiči. Nikdo z cestujících nebyl zraněn, pasažéři údajně nezpozorovali, že se něco děje.

Plameny šlehající z letadla prý zpozoroval dispečer kontrolní věže v sobotu před 21:00. Podle Kasala okamžitě upozornil letištní hasiče, kteří vyrazili s cisternou letadlu na pomoc. Pilot podle něj spustil chlazení a dokončil přistávací manévr. Tím oheň okamžitě prakticky uhasil. "Hasiči následně zkontrolovali stroj, dohlédli na dohašení pomocí chladicího systému letadla, víc zasahovat nemuseli," dodal.

Zobrazit celou diskusi