Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Heger hrozí lékařům: Pracovat vás donutíme!

Ministr zdravotnictví nasadil do soboje s lékaři těžý kalibr.
Ministr zdravotnictví nasadil do soboje s lékaři těžý kalibr.  (Autor: ČTK)
Autor: oj, Kšim - 
29. prosince 2010
12:14

Zatímco vedení nemocnic přebírá od lékařů vyděračů obálky plné výpovědí, ministr zdravotnictví Leoš Heger vytáhl v souboji s nimi silnou páku. V případě, že budou ohroženy životy pacientů, Heger přesvědčí hejtmany, aby vyhlásili stav nebezpečí a nařídili lékařům pracovní povinnost. Neuposlechnutí se trestá vysokými pokutami.

Pokud by nemocnice nedokázaly v některém kraji kvůli hromadnému odchodu lékařů poskytovat ani základní akutní péči, má stát několik možností, jak ji zajistit. Kraje by mohly vyhlásit stav nebezpečí a doktorům nařídit pracovní povinnost, nebo vláda může vyhlásit stav nouze se stejným výsledkem pro lékaře.

"V případě nutnosti je možné vyhlásit stav krizového ohrožení, který se vyhlašuje při hromadných neštěstích nebo přírodních kalamitách. Když je v ohrožení zdraví většího počtu obyvatel, tak to je důvod k vyhlášení krizového stavu. A v krizovém stavu může hejtman nařídit i pracovní povinnost," řekl Heger Hospodářským novinám.

Kraje se pracovní povinnosti nebrání

Nejkritičtější je situace v kraji Vysočina. Výpověď tu podalo téměř 60 % nemocničních lékařů. "Nechám to posoudit právníky. Ale když to posvětí vláda, tak o tom můžeme diskutovat," nebrání se možnosti hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Pokud by lékaři nucený návrat do práce odmítli, hrozila by jim podle HN pokuta až 50.000 korun. I proto se odborářům hrozba vyhlášením stavu nebezpečí vůbec nelíbí. "Není možné nás srovnávat s nepředvídatelnou přírodní katastrofou. Na to, že hrozí hromadné výpovědi lékařů, upozorňujeme od března," uvedl předseda lékařských odborů Martin Engel.

spitalnik ( 14. listopadu 2011 19:41 )

souhlasím s Tebou. Mám partnerku zdravotní sestru a mám bobky upr...z toho, že se nemocnice zavírají. když chtějí odejít,tak at jdou....ale ať vrátí peníze za studium.

3dots ( 7. ledna 2011 17:13 )

Curas: rozkošný příspěvek, pobavil jste

kika237 ( 6. ledna 2011 09:43 )

Co tady všichni melete o penězích?Všichni vidíte pouze finance,ale práci,tu nevidí nikdo.Lékaři chtějí odejít za lepším,mají na to právo.Ale to se týká každé profese,né.Já bych šla okamžitě.A to je věc každého,tak copak nevidíte nebo nejste schopni to pochopit,co se zde děje?Tak si každý hleďte svého a je to.A hlavně plaťte na povodně,příště to bude zase něco jiného,ale proboha se hlavně starejte o sebe.

kika237 ( 6. ledna 2011 09:33 )

Tak proč jsi si ji neudělala???????????Pakliže máš na to hlavu,tak dělej.

kika237 ( 6. ledna 2011 09:30 )

To co zde p.ministr zdravotnictví předvádí je příšerné,člověku naskočí až husí kůže,co se v tomto státě děje.Pokuď lékaři chtějí odejít,mají na to právo a né lékařům vyhrožovat.Připadá mi to jako kdysi "když nebudeš,tak MY tě přinutíme".Fuj,nechce se mi tomu uvěřit.20let po listopadu.Ve světě by okamžitě taková osoba musela odejít z postu.To je neslýchané,co si vláda dovoluje.

Zobrazit celou diskusi