Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jdete na poštu? Vemte si dovolenou!

Autor: Iva Dvořáková - 
22. prosince 2010
13:54

Fronty na poštách jsou jednou z věcí, který čtenáře hodně štvou. Ale co rozžhaví doběla, je provozní doba. Otvírá se obvykle až v osm, zavírá brzo odpoledne, pošťáci mívají dlouhé polední pauzy a v sobotu je otevřeno jen někde. Takže když na poštu, tak aspoň s půldenní dovolenou. Dá se to nějak změnit?

Změna možná je. Jen je potřeba se obrátit správným směrem. Ne nadarmo se říká, kde není žalobce, není soudce. A tak lidé jen nadávají a skutek utek. Přitom stačí podat stížnost nebo žádost na radnici, kde by se měli problematikou otevírací doby místní pošty zabývat.

O víkendu mají pro lidi zavřeno

Mnoho čtenářů má kvůli svému zaměstnání problém si vyzvednout doporučený dopis nebo balík. Paní Lenka z města Mšené-lázně nechápe, proč Česká pošta nemůže otevřít i v sobotu. Pracuje v Praze a nemá tak žádnou šanci si zásilku vyzvednout. „Pracovní doba u nás je od pondělí do pátku od 8:00 do 16:00 hodin a v sobotu je zavřeno,“ stěžuje si čtenářka.

Otevíračku v sobotu zrušili

O tom, že otvírací hodiny na poště vůbec nerespektují potřeby zákazníků, ví své i Ludmila ze Slušovic. „Pošta byla dříve otevřena i v sobotu, to ale zrušili. A to tu žije víc než tři tisíce obyvatel.“ V Cholticích zase mají přes poledne pauzu 4 hodiny a v úterý otevřeno jen do deseti dopoledne!

Na řadě míst je čas na změnu

Kdo otevírací dobu určuje? „U jednotlivých poboček ji stanovuje Česká pošta,“ vysvětluje Marta Selicharová z tiskového odboru České pošty. „V případě, že chceme tuto dobu měnit, vždy o tom jednáme s místní samosprávou. Úpravy otevírací doby poboček jsou vždy výsledkem vzájemné dohody mezi poštou a obcí.“ Kromě písemné stížnosti na radnici je také možné se zúčastnit jednání zastupitelstva a problém místní pošty otevřít. Dostane se tak do zápisu a zastupitelé se jím musí zabývat.

Proč si nikdo nestěžuje?!

Na poště v Mnichovicích u Prahy těsně před zavíračkou stojí dlouhá fronta a lidé brblají. Nadávají na málo otevřených přepážek a krátkou otevírací dobu. Proto se Blesk zeptal na městském úřadu, zda někdo z občanů podal písemný podnět k rozšíření otevíračky na sobotu nebo do pozdějších odpoledních hodin. „Ne, v posledním roce nikdo nic takového nepodal, tudíž nebyl důvod, abychom se tím na úřadě zabývali,“ tvrdí tajemnice Miroslava Vojtíšková.

Jak se v úterý čekalo ve frontách?

Místo Počet lidí ve frontě Otevřených přepážek Čekání
Karlovy Vary, Studentská 7 lidí 1 30 minut
Krnov, nám. Minoritů 20 lidí 10 5 minut
Brno, Husova ulice 2 lidi 4 0 minut

Uherské Hradiště, Masarykovo nám.

4 lidi 8 0 minut
Praha 7, areál Pražské tržnice 16 lidí 3 10 minut

ctenar ( 22. prosince 2010 19:01 )

přestaňte chlastat a začněte se vzdělávat. Na www.ceskaposta.cz máte dopodrobna rozepsáno, jaké máte možnosti. Můžete požádat TF, elektronicky nebo písemně o opakované doručení zásilky, o přeposlání zásilky a pokud nejste úplní krëténi, můžete se naučit elektronické bankovnictví a složenky si platit doma v obýváku a stojí to jenom jednu korunu. PŘESTAŇTE SBÍRAT DRBY A ZAČNĚTE SE VZDĚLÁVAT. UČTE SE I PRAVOPISU, VAŠE VÝBLITKY SE HANBA NĚKDY ČÍST, KOLIK TAM MÁTE HRUBEK.

blue25 ( 22. prosince 2010 18:30 )

Zvláštní, že na poště si každý otevře pusu, ale v bance čekáte ve frontě jako ovečky a nedovolíte si ani beknout. Ćasto se mi stává, že v KB jede jedna pokladna, druhá zavřená, u přepážek okolo sedí úřednice a nudí se a fronta se táhne až ke dveřím. A klid. Nikdo si nestěžuje. Není to zvláštní ?? On už je to asi národní zvyk si na poštu stěžovat. A páni redaktoři z Blesku, místo těchto trapných reportáží, můžou jít na brigádu do vánočního poštovního provozu. Možná by pak mluvili úplně jinak. Z teplé židle lze psát různé kraviny.

prumyslovacka ( 22. prosince 2010 16:33 )

tak v tržnici na poště, když je 16 lidí ve frontě napište minimálně hodinu!!!! a přepážky jsou oteřené s bídou dvě.... a i když maj do sedmi, stejně v šest jedna zavře okýnko a táhněte si vedle.... neuvěřitelná pošta

heder ( 22. prosince 2010 16:28 )

No myslím si, že by se ostatní měli taky trochu zamyslet nad tím, co roznášení a rozvážení pošty obnáší. Ono ti co to dělají jsou taky jenom lidi a ne nějaký Santa na saních, který za noc stíhá všechno! A v tomhle počasí už se nedivím ničemu. Ono asi by si to měl každý zkusit co to obnáší, roznést poštu nebo vydat poštu na poštách. Já teda taky nerada někde čekám, ale mám pochopení pro lidi, kteří to dělají. A před Vánocema to je úplná katastrofa, když si každý řekne, že dárky pošle poštou atd., není až taková sranda pro ty druhý. Podat to umí každý, ale zamyslet se nad tím, že ty lidi mají práce víc než dost, se není čemu divit. Ať se každý zamyslí, co všechno musí sám v práci stíhat aby měl hotovo a pokud zákazníci chtějí mít zboží zavčasu, musí někdo dělat i 24 hodin aby to dodržel, tak že na poštu bych si v tomhle zrovna v předvánočním čase nestěžovala. Balíkama a dopisama jsou jistě zavaleni všichni bez ohledu na to, kolik času mají. Myslím si, že prodavači jsou na tom ještě hůř, ale to je o lidech, zda jsou ohleduplní nebo bezohlední a že těch bezohledných lidí převládá víc než dost. Tak že si příště uvědomte až půjdete na poštu, že každý dělá svou práci jak nejlíp a nejrychleji umí a že být na druhý milejší by bylo pro toho pracujícího daleko přívětivější než když musí koukat na otrávený ksichty a ještě pak slyší, jak si všichni stěžují na nepravém místě. Zkuste si to každý sám a určitě by Vám to nebylo milé.

Digitt ( 22. prosince 2010 16:18 )

a od té doby co si pošta začala hrát na banku a pojišťovnu je to ještě horší

Zobrazit celou diskusi