Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lyžaři, začněte mazat: Na horách nasněží až 70 cm

Česko znovu zasype sníh - na horách připadne až 70 centimetrů
Česko znovu zasype sníh - na horách připadne až 70 centimetrů  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
10. prosince 2010
12:17

Zima je v plném proudu a opět o sobě dá o něco více vědět – sněhovou nadílkou! O víkendu se na horách může sněhová pokrývka zvýšit o 20 až 70 centimetrů.

Na severní Moravě bude sněžit i v nižších polohách, kde napadne do 15 centimetrů sněhu. Navíc bude silně foukat a přechodně se oteplí, hrozí tedy sněhové závěje i padání sněhu a rampouchů ze střech. Těžký a mokrý sníh může v kombinaci se silným větrem lámat větve a stromy a poškozovat elektrické vedení, varoval Český hydrometeorologický ústav.

Podle něj bude sněžení postupovat během noci na sobotu od západu. V sobotu ráno by se v nižších polohách Čech měl sníh už měnit ve srážky smíšené nebo mrznoucí. Během dne pak budou postupně na většině území republiky srážky v polohách pod 600 metrů dešťové nebo smíšené a ojediněle mrznoucí, upřesnil ústav.

Vítr může dosahovat v nárazech rychlosti až 70 kilometrů v hodině, na horách až 90 kilometrů v hodině. Sněhové jazyky meteorologové přitom zpočátku očekávají i v nížinách, na horách se udrží déle.

Hory zachumelí

Velkou sněhovou nadílku by měli od soboty 01:00 do nedělního večera očekávat lidé v polohách nad 700 metrů nad mořem. Po stejnou dobu se tam budou tvořit i sněhové závěje. Sněhové jazyky se budou vytvářet během noci na sobotu v nižších polohách západní poloviny republiky, na východě by s nimi měli počít až do soboty 15:00.

husqarnowicz ( 10. prosince 2010 17:56 )

Krucinál,to bude už zase padat ten hnusnej bílej studenej sajrajt?

evasemeradova ( 10. prosince 2010 15:24 )

Sduzeni na ochranu obcanu proti Zepteru. Vyzva: prosim vsechny kteri meli co do cineni s Zepterem a ktere Zepter okradl at se prihlasi na muj tel. 604728428. Zjistila jsem, ze lidi okradenych a podvadenych touto firmou je opravdu mnoho a jsem rozhodnuta a uz je nas vic . V zadnem pripade to dale takhle nenechat a chceme podat hromadnou zalobu ponevadz toto je zalovatelne. Davaji lidem exekuce za to ze si od nich nechteji koupit zbozi a nas stat potazmo soudy je v tom podporuje. Kazdy rozumny clovek se musi zamyslet co za tim asi je. Zdravim a cekam na ohlasy. Nemuzeme si nechat prece vsechno libit. Toto uz je vydirani a je to za hranici veskere moralky a etiky.

mr.remy ( 10. prosince 2010 12:38 )

Já už budu mazat o víkendu počtvrté. Už se lyžuje!!!

Zobrazit celou diskusi