Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řidič tramvaje dostal infarkt: Museli vykopnout sklo, aby ho zachránili

Autor: Tereza Hořínková, šim - 
9. prosince 2010
10:14

Přímo ve službě dostal ve středu ráno řidič (42) tramvaje pražské linky 25 infarkt. Zůstal uvězněn v kabině! Cestující, kteří také nemohli vystoupit, zoufale mávali na kolemjedoucí auta. Naštěstí si toho všimla posádka sanitky, která kolem náhodou projížděla. Záchranáři Karel Böhm (31) a Zdeněk Farský (60) zareagovali bezchybně! A díky nim řidič náhlou srdeční příhodu přežil.

Záchranáři před resuscitací museli vyrazit dveře tramvaje a vykopnout sklo kabiny řidiče. Ta je totiž – paradoxně kvůli jeho bezpečnosti – uzamčená.

„Ten muž měl obrovskou kliku. Měl totiž akutní infarkt myokardu,“ popisuje Karel Böhm a zároveň dodává, že kdyby si nevšimli s kolegou lidí, kteří na ně mávají, tak by možná muž už nežil.

„Ihned jsem vyběhl, rozrazil dveře vagonu a vykopl sklo v kabině, tam ležel na přístrojové desce řidič a nejevil známky života. Začal jsem ho oživovat,“ pokračuje Böhm. A jeho kolega se přidává: „Jel jsem zaparkovat a rychle přinést výjezdový batoh. Dvakrát jsme do něj pustili proud a srdce mu naskočilo.“

Kde mám cigarety, ptal se po probrání

„Když se probral, jen nám řekl, že stihl tramvaj zabrzdit, aby se nehnala dál po kolejích, pak už si nic nepamatuje,“ vyprávějí záchranáři. Asi ani to, že v Zenklově ulici u zastávky Stejskalova jeho tramvaj ještě trefila dvě auta.

Posádka pražské sanitky tak muži opravdu zachránila život. „Já bych spíše řekla, že přispěli k záchraně, je to totiž tak, že každá minuta, co je mozek bez kyslíku, je 10 % dolů, že se všechno nakonec vrátí do normálu,“ dodala mluvčí záchranky Jiřina Ernestová.

A na co se ptal řidič, když se trochu vzpamatoval? „Chtěl vědět, kde má bundu s cigaretama,“ směje se Farský.

egal ( 11. prosince 2010 10:13 )

a jezdit s hromadnou a ještě k tomu v pepikově,se divím,že ho nedostal dříff

egal ( 11. prosince 2010 10:11 )

když celou šichtu pouze sedí na pr deli a na konečnej do sebe pak napere půl bedny s velbloudem,tak se ve dvaačtyřiceti nemůže divit,že mu klekla herzna

montpelier ( 10. prosince 2010 01:44 )

oceňuji práce záchranářů. Nejhorší je , že nevíte kdy , kde a co Vás trefí...

aksima ( 9. prosince 2010 12:34 )

Doktoři

boball ( 9. prosince 2010 12:14 )

raději se na cigarety vykašli

Zobrazit celou diskusi