Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tající sníh zastavil pražské metro!

Autor: Monika Rubešová, Kateřina Kycltová, Krvs - 
8. prosince 2010
17:22

Voda z tajícího sněhu, která prosákla do konstrukce Nuselského mostu, zastavila po 14. hodině vlaky metra trasy C v obou směrech. Tisíce lidí převážely autobusy. Voda se dostala ke kabelům elektřiny, jak dlouho potrvá oprava zatím nikdo neví.

Vlaky metra z Hájů končily na Pražského povstání, z Ládví zase na Florenci. Mezi nimi jezdily kyvadlově autobusy. „Tající sníh se dostal dilatačními spárami do mostní konstrukce, kde je vedena elektřina, proto jsme z bezpečnostních důvodů provoz zastavili. Lidi vozí 32 autobusů,“ uvedla mluvčí DP Ilona Vysoudilová.

Cestující nikdo neinformoval

Kudy se cestující dostanou k náhradním autobusům už ale nikde nebylo značené. „Je to strašné. Ani nevím proč to nejede. V metru nic nehlásili,“ stěžovala si jedna z pasažérek. Lidé kteří nastoupili na začátku se ještě do autobusů jakž takž vešli, po cestě už ale neměl nikdo šanci přistoupit.

Potíže s vodou vznikly už dopoledne, hasiči se ji snažili odsát, ale voda protekla. „Zatím není jasné, kdy se závadu podaří odstranit,“ řekl šéf dozorčí rady DP Karel Březina.

Při kalamitě se zranilo na 130 lidí

Obleva způsobila v metropoli i další problémy. Sníh a rampouchy padající ze střech poškodily více než čtyřicet aut. Hasiči museli zasahovat i v trojské zoo, kde hrozilo, že led poškodí voliéru. Zapáskováno kvůli hrozbě sesuvu laviny je v metropoli na sedm desítek míst. Záchranná služba od začátku kalamity ošetřila více než 130 úrazů způsobených pádem na ledovce nebo sesuvem sněhu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi