Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Morava ve válečné zóně: Sníh a mráz útočí!

Autor: ap, Kšim, ČTK - 
4. prosince 2010
15:49

Počátek zimy udeřil na celou republiku s nevídanou silou. A zatímco Praha a zbytek Čech si může aspoň na chvíli vydechnout, Morava bojovala v noci na sobotu s přívaly sněhu. Třeskuté mrazy panují po celém území. Kvůli silnému mrazu tam na některých úsecích silnic přestává dokonce účinkovat posypová sůl. Železniční doprava je na pokraji kolapsu.

Hasiči, silničáři i pracovníci v železniční dopravě se mají co ohánět. Sníh, který již několik dní bombarduje celou Evropu, udeřil i na Moravu nezvyklou silou. Lidé by podle doporučení lékařů měli omezit pobyt venku. Teploty klesaly až k mínus dvaceti.

Mimořádná situace

Silničáři poslali do terénu všechnu dostupnou techniku. Zaměstnanci dopravních podniků pracují na sto procent. Přesto to nestačí. Sníh a mráz útočí intenzitou, která nemá na počátku zimy obdoby.

Na jižní Moravě panuje po nočním sněžení a mrazu chaos na silnicích nižších tříd, hlavně ve vyšších polohách. Mimořádně naléhavá je situace zejména na Břeclavsku, Znojemsku, Vyškovsku a Blanensku. Bez omezení jsou sjízdné jen některé úseky dálnic.

Vlaková doprava kolabuje, hodinová zpoždění

Na trati mezi Prahou a Plzní zamrzly výhybky, stržená je také jedna trolej. První ranní vlak do Norimberka odjel kolem 10:00 z Prahy se zpožděním 268 minut, uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Mezi Prahou a Berounem se kvůli stržené troleji v Radotíně jezdí kyvadlově po jedné koleji.

Potíže v železniční dopravě jsou ale prakticky po celé zemi. Podle ČD třeba Pendolino z Bohumína do Prahy nabralo 120 minut zpoždění, vlak EC z Prahy do Vídně 50 minut. Problémy mají i cestující na trati mezi Prahou a Brnem. Vlaky mají zpoždění kolem 40 až 50 minut.

Varování lékařů

Na severu republiky a zejména na Ostravsku se navíc zhoršila smogová situace. Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidé a malé děti by proto měli omezit pobyt venku. Dospělí by měli minimálně omezit zvýšenou fyzickou zátěž.

Kvůli smogové situaci vyhlásili meteorologové v pátek regulaci. Znečišťovatelé ovzduší v regionu tak musejí dodržovat své regulační řády. I na Ostravsku vyslali do boje silničáři veškerou dostupnou techniku. Přes pátku a noci na sobotu napadlo na některých místech až dvacet centimetrů sněhu.

Rekordní mrazy

Český hydrometeorologický ústav vydal pro všechny kraje ČR výstrahu kvůli silnému mrazu. Na západě Čech naměřili meteorologové na pěti místech rekordně dokonce nejnižší teplotu. Největší zima, minus 23 stupňů, byla v Šindelové na Sokolovsku.

V Česku padaly teplotní rekordy V Česku padaly teplotní rekordy | Blesk.cz

Teplotní rekord padl také v Hradci Králové, kde naměřili 14 stupňů, v Pardubicích minus 19,3 stupně. Na Berounsku v noci na sobotu měli minus 20,9 stupně Celsia. V Jizerských horách na stanici Jizerka teplota klesla k minus 26 stupňům.

Podle měření ČHMÚ byl největší mráz v Kořenově v Jizerských horách. Mrzlo tam -26,1 °C.

Dobrou zprávou je, že podle posledních zpráv by si mohla Morava a s ní celá republika zčásti vydechnout. Podle hydrometeorologického ústavu by totiž mělo v sobotu sněžení ustávat. Třeskuté mrazy ovšem budou panovat i nadále.

685491:gallery:true:trueRadují se jen děti a vinaři

Ze sněhu a zimy se tak radují snad jenom děti. Sáňky a lyže již jsou připraveny a hurá na svah. Teploty hluboko pod nulou jsou také ideální pro sběr přemrzlých hroznů, z nichž se bude vyrábět ledové víno. Do vinic na Znojemsku tak v sobotu vyrazili sběrači.

Mrázivé teploty totiž zaručují, že v hroznech zmrznou krystalky vody, které při lisování zůstanou v lisu. Z hroznů vinaři vytlačí jen velmi sladký hustý mošt, z nějž se pak víno vyrábí.

 

Jaká je situace u vás? Komplikuje vám zimní počasí život a nebo si s ním dovedete poradit? Posílejte své tipy a fotografie na tip@blesk.cz

olesja ( 5. prosince 2010 08:59 )

Asi žijí v pohádce...

olesja ( 5. prosince 2010 08:55 )

Myslím míru s malým -m .!!

doktormediciny ( 4. prosince 2010 18:17 )

Ptali se filosof proč se víno jmenuje Lacrimae Cristi... Povídá:Kristus / z rodiny pastýře/ musí plakat, když vidí jaká pakážn to pije

vseznaleksenior ( 4. prosince 2010 18:15 )

podsud, ale dál ne... V takových mrazech nám méně odolné odrudy pomrznou..

bubaku ( 4. prosince 2010 17:08 )

Zobrazit celou diskusi