Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mráz udeřil! Padají rekordy i auta do řek!

Autor: ČTK, žig, čad, tbc, mivrk, šim, jaj - 
29. listopadu 2010
19:26

AKTUALIZOVÁNO + MAPA: Zima přišla v plné síle. Sníh v noci na pondělí zasypal a stále ještě zasypává celé území České republiky. Může za to sněhová bouře Jenna, která k nám přišla od jihu. Mokrý a těžký sníh komplikuje situaci na silnicích. Kdo nemusíte, nevyjíždějte! V úterý bude extrémně mrazivo, ale sněžení se již uklidní.

Za vše může sněhová bouře Jenna, která se vytvořila nad Středozemním mořem. Sníh nadělal problémy už v Chorvatsku, Slovinsku i Rakousku. Výstraha před silným sněžením platí na celém území Česka až do pondělních šesti hodin večer.

Meteoroložka Dagmar Honsová dodala potvrdila, že sníh jen tak neroztaje. Dopolední teploty budou v rozmezí -3 až +1 stupněm s tím, že +1 °C bude platit pro Zlínský a Jihomoravský kraj. Odpoledne se dokonce ještě ochladí. Pro úterý můžeme počítat s -7 až -3 stupni Celsia. Ranní teploty klesnou až k -15 °C. Po ránu tedy pozor na extrémní námrazy. Rozjěžděná břečka na vozovkách se změní v ledovou plochu.

Aktuální stav počasí - 29. listopadu 2010 - 17:00 Aktuální stav počasí - 29. listopadu 2010 - 17:00 | Blesk

Podobné teploty budou trvat nejméně do konce týdny. Meteorologický model počítá s mrazivým počasím až do půlky prosince. Sněžit by už tolik nemělo. Podle Honsové však můžeme počítat s místním sněžením. "Denně by mohlo místy napadnou 5 cm na horách, 3 cm v nížinách," řekla Blesk.cz v pondělí ráno meteoroložka.

V Praze padl rekord!

"Sněží na celém území České republiky. Nejvíce sněhu napadlo v krajích Jihomoravském, Jihočeském, Moravskoslezském a Karlovarském. V nižších polohách tu napadlo až 15 cm těžkého mokrého sněhu. Beskydy a Šumava mají nadílku 25 cm, Praha-Ruzyně hlásí rekord za posledních 12 let. Napadlo tu už 16 cm sněhu! Počasí komplikuje dopravu, kdo nemusí, ať raději nevyjíždí," řekla v pondělí ráno k aktuálnímu stavu počasí meteoroložka Dagmar Honsová.

Do páté hodiny večerní, kdy má sněžení ustat, by mělo napadnout dalších 5 cm sněhu. Na severu republiky přestane sněžit až o půnoci a čeká se ještě dalších 10 cm. Na horách to může být i 25 cm. "Nesněží už pouze na jižním cípu Jihomoravského a Zlínského kraje, i zde s 12 cm padl dvanáctiletý rekord," potvrdila meteoroložka Honsová.

Kamiony vyjely na letních gumách, vygumováno?

Přestože na silné sněžení meteorologové dopředu upozorňovali, někteří řidiči jsou jako překvapení. Neuvěřitelné! Některé kamiony vyjely na letních pneumatikách. No a samozřejmě uvízly. Tento případ řeší na Domažlicku. "V kopcích to místy postává, jeden kamion si už objednal odtahovku, u Koutu zase skončilo v příkopu osobní auto," uvedl dispečer okresních správ a údržby silnic.

V Jihlavě skončil v říčce Jihlávce automobil, který parkoval u břehu. Když se s ním řidič rozjel, po třech metrech na letních gumách doklouzal až do řeky. Nic se mu naštěstí nestalo, auto z koryta Jihlávky vytahovali hasiči.

U Chrástu na Plzeňsku sjel do příkopu autobus a zasekly se mu dveře. Sníh komplikuje také situaci na železnicích. Vlaky nabírají zpoždění.

681409:gallery:true:true

Začalo se lyžovat

Zima ovšem potěšila milovníky zimního sportování na horách. V některých lyžařských střediscích začala sezona, která hodně lákala i kvůli zahajujícím nízkým cenám.

Na Černé hoře provozovatelé střediska nabídli zatím k lyžování asi 300 metrů sjezdovky Anděl za cenu denního skipasu 250 korun pro dospělého a 150 korun pro dítě do 10 let. Postupně by se délka tratě pro sjezdové lyžování měla prodloužit. Vedle areálu Černá hora se v sobotu ráno rozjel poprvé vlek i v Horních Mísečkách. V týdnu a o příštím víkendu by se mohlo lyžovat i v dalších velkých střediscích.

S první lyžovačkou byla většina návštěvníků Černé hory spokojena. Občas ale kazila jejich dojem z jízdy nepříjemná hustá mlha, která si žádala větší opatrnost při jízdě.

Svoji rodinu vytáhl na hory za sportováním Jakub Adamec z Hradce Králové. „Tatínek už se nemohl dočkat sněhu, tak jsme toho využili. Loni jsme taky byli na Černé hoře v první den zahájení provozu,“ řekla jeho manželka Romana, maminka takřka tříletého Kubíka.

Dle meteoroložky je k poledni v Krkonoších a Krušných horách 40 cm přírodního sněhu. V Jeseníkách a Beskydech 25 cm. Sněhová pokrývka v Orlických a Jizerských horách má 20 cm.

Překvapila vás sněhová nadílka na cestě? Nebo máte ze sněhu spíše příjemné zážitky? Pošlete nám vaše aktuální fotografie na tip@blesk.cz. Nezapomeňte uvést, kde a kdy byly snímky pořízeny!

gogo ( 30. listopadu 2010 11:17 )

Padají rekordy ??? Proboha co je tohle za blábol ??? V zimě je kolem nuly, napadá pár cm sněhu a vznikne takovýto článek. Neuvěřitelné.... Co se bude psát až bude skutečně mrznout ?

kacota ( 29. listopadu 2010 22:17 )

ale ved sa nejeduj,zima ešte ani neprišla...u nás padal dážd so snehom, že íst autom - hrúza, íst peši - ešte väščšia... Prvý den snežilo a meškali vlaky,doprava kolaps...ja som tak hrešila jak pohan

husqarnowicz ( 29. listopadu 2010 19:33 )

Z týhle blbý zimy už museli dostat sněhomilové ze samé radosti poluci.

husqarnowicz ( 29. listopadu 2010 19:29 )

z toho,že to je na silnicích samá bouračka a že už taky někdo umrznul opravdu radost nemám,neštěstí jiných mi radost nepůsobí. Už aby ta blbá zima táhla v pizdu.

delete ( 29. listopadu 2010 14:35 )

Tak jsem si říkala ,že u nás na Vysočině nejsou řidiči trubky a mají všichni přezuté zimní gumy.Ó´´´´´jak jsem se mýlila.Teď už 20 minut koukám z okna na takového jednoho šikovného co nemůže vyjet kopeček.Ještě pořád to zkouší .Má výdrž hoch.

Zobrazit celou diskusi