Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec piva v Česku? Pije se nejméně za 20 let!

V Česku se podle rakouského deníku pije pivo nejméně za 20 let.
V Česku se podle rakouského deníku pije pivo nejméně za 20 let.  (Autor: Profimedia.cz, Tomáš Čery)
Autor: ČTK, rvs - 
23. listopadu 2010
18:05

Česko je v "pivní krizi", která je největší od pádu železné opony. Pivovary bojující s poklesem spotřeby zlatavého moku prý navíc ohrožuje konkurence laciného piva z ciziny, a to hlavně z Polska. Tvrdí to rakouský deník Die Presse.

V Česku, tradičním centru piva, zažívá pivo obrovský úpadek. "Český pivní trh sklouzl do největší krize od změny režimu před 20 lety, zlepšení není ve výhledu," tvrdí rakouské noviny. Jen letos se snížil odbyt o 12 procent ve srovnání s loňským rokem, který byl zatím nejhorší. Ceny v minulých letech vyhnaly vzhůru vedle vyšších daní i zvyšující se výrobní náklady. Navíc prý krize donutila Čechy i u "jejich takřka posvátného piva" šetřit.

Vítězíme v pití piva díky cizincům?

Za to, že jsou Češi s roční spotřebou 160 litrů na hlavu mistry světa v pití tohoto nápoje, ve skutečnosti vděčí pomoci cizinců, tvrdí Die Presse. "Protože Prahu a Čechy si bez piva nelze ani představit, nechávají si také turisté v českých hospodách už léta vydatně nalévat. Že v hospodářské krizi přijelo mnohem méně návštěvníků, se odpovídajícím způsobem projevilo i na spotřebě piva," uvedl deník.

Pivo s limonádou? Nic pro Čechy!

Výjimečnost piva z Česka potvrdila i EU. Označení "české pivo" je registrováno jako ochranné známka. "České pivovary si dokonce vůči Němcům, kteří neplatí zrovna za pivní amatéry, dovolí vždy znovu provokativně naučné reklamní kampaně, jimiž v Německu poukazují na vlastní ryzost a kvalitu," píše Die Presse.

Čeští výrobci se také stále úspěšně brání zlozvyku míchat pivo třeba s nealkoholickými nápoji, které je oblíbené právě v Německu či Rakousku. Velmi oblíbený je například takzvaný Radler, tedy perlivá limonáda, například Fanta, smíchaná napůl s pivem. Zatímco Němec si pochutná, českému pivaři z tohoto spojení vstávají vlasy na hlavě.

joanna5 ( 19. dubna 2011 11:23 )

se nedá pít už dávno, pivo z granulí, odrovnané malé pivovary, tak jako je tady odrovnané úplně všechno, kam se člověk podívá - škoda mluvit - je to všechno jeden hnus na desátou. Hlavně darebáci, kteří zde všechno řídí, kteří pro prachy jsou schopni všeho, jen ne práce a poctivého řemesla.

sakra ( 24. listopadu 2010 10:43 )

Vše je to jen o penězích co si my pivaři můžeme v tomto "demokratickém" státě dovolit. Na to bohužel jako za Jakeše nemáme a o kvalitě ani nemluvě.

egal ( 24. listopadu 2010 10:32 )

spotřeba piva je daná cenami krabicových pseudovín, v Plzni stojí Plzeň v hospodě v průměru tři pětky,a ten hnus z krabice osmnáct i míň, tak co dodat,stát tu ožebračil kdekoho a bahno za třicet?tak wobčani lemtaj ty krabice játra-nejátra

russoo ( 24. listopadu 2010 03:30 )

Má pravdu ten chlapec.... To víš chmel to pivo uvidí letmo jen z konzervy tak se není čenu divit!Za bolševika opravdu pivo mělo chuť a říz.Byly i chuťově velké rozdíly třeba mezi Budvarem,Plzní a pro každé pivo ta chuť byla specifická a nezaměnitelná.Dnes je sice chuť také jiná, ale už není tak specifická a ty piva se vzájemě vyrovnávají.Samozřejmě poznáš jestli to pivo je sladší a nebo hořčí,ale dnes chybí ta originalita. Podle mě se na tom podepisuje i pasterizace.Radši bych měl kradší dobu spotřeby,ale bez ní.Když jsem si kupoval dřív už třeba procházející lahvové pivo a bylo mírně zakalené tak přímo na chuti to odraz nemělo, jen díky kvasinkám, které tam plavaly tak nevypadalo vzhledově dobře.Radši bych měl dnes takové a nepasterizované, a samozřejmě z chmelu!

siroky11 ( 24. listopadu 2010 00:24 )

Protože čeští podnikatelé jsou magoři bez mozku. To samé s elektrikou a vodou. Čím více lidé šetří, tím více tito magoři zdražují a to samé s tímto pivem. Jenže ono se přestane pít ještě více a tak začnou pivovary krachovat a teprve potom se tito magoři začnou chytat za hlavy a budou chtít od státu dotace!

Zobrazit celou diskusi