Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hyenismus! Ukradli sochu z památníku dětských obětí

Památník dětských obětí války. Chybějící socha je označena křížkem.
Památník dětských obětí války. Chybějící socha je označena křížkem.  (Autor: Jitka Stefanidesová)
Autor: ČTK, rvs - 
22. listopadu 2010
17:39

Tohle je hyenismus nejhrubšího zrna! Neznámý zloděj ukradl z pietního území v Lidicích zhruba metr vysokou bronzovou sochu. Byla součástí sousoší znázorňujícího 82 lidických dětí, které zemřely v polském koncentračním táboře.

Policie vyšetřuje, jak mohlo ke krádeži dojít a pátrá po pachateli. Podle ředitele lidického památníku Milouše Červencla existují nejméně dvě varianty, proč socha zmizela. Domnívá se, že ji ukradl sběrač kovů nebo že si krádež objednal nějaký sběratel uměleckých předmětů. "Přikláněl bych se k tomu, že to je na objednávku," řekl Červencl.

Památník je terčem vandalů

Sousoší znázorňuje 82 lidických dětí, které zemřely v červenci 1942 v polském Chelmnu. Za celou dobu existence pomníku nebyl podle internetových stránek památníku na sousoší podniknut žádný vandalský útok ani pokus o jeho krádež.

Samotný památník ja ale podle Červencla býval častým terčem zlodějů a vandalů především dříve, kdy byly například krádeže okapů nebo vykrádání aut na denním pořádku. Nejznámější je prý případ z roku 2008, kdy neznámí pachatelé rozbili vstupní dveře do památníku, odkud odcizili kasičku na dary se zhruba 10 000 korunami. "Pachatele se nikdy nepodařilo najít. Tenkrát jsme dostali od ministerstva kultury peníze na zvýšenou ostrahu, která památník hlídá každou noc," poznamenal Červencl.

Symbol válečných hrůz

Lidice jsou v Česku považovány za jeden ze symbolů nacistického teroru za druhé světové války. Nacisté je vypálili v červnu 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických občanů s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

V obci bylo tehdy zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a batolat do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

sakra ( 23. listopadu 2010 15:00 )

Vždyť jsme v Česku a jsme největší zloději v Evropě. Sběrny se už na další bronzové sochy jen třesou. Nám skutečně nic není svaté od shora až dolů. To jsme "dermokratický" stát. Demokracie na zbli.tí!!!

dostojevskij ( 23. listopadu 2010 11:38 )

Zůstane jen bolest na duši. Vy demokraté!!!!!!!!!!!!!! Otevřete oči.

komarius ( 23. listopadu 2010 09:15 )

...jsme dopadli s "DEMOKRACII" a kapitalismem po česku!!!!

znojmacka ( 23. listopadu 2010 08:32 )

jinak se rozkrade kdeco. Je to fakt hnus.

husqarnowicz ( 23. listopadu 2010 07:21 )

Co když Aranka potřebovala nové šaty, Gejza nové boty a ještě k tomu došlo krabicové víno?

Zobrazit celou diskusi