Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Drama u Brna: Pilot nouzově přistál na silnici

Za plného provozu musel na silnici nouzově přistát pilot dvoumístného letounu.
Za plného provozu musel na silnici nouzově přistát pilot dvoumístného letounu.  (Autor: Blesk - Michal Budík)
Autor: Michal Budík - 
14. listopadu 2010
21:49

Přímo na silnici za plného provozu musel včera krátce po šesté hodině večer nouzově přistát pilot jednomotorového dvoumístného letounu PIPER 2,8. Nebezpečný manévr se naštěstí obešel bez zranění.

Letadlo se dvěma občany ostrova Reunion vzlétlo o půl druhé odpoledne z letiště nedaleko německého Hamburgu. Před sebou měli cestu dlouhou zhruba 10 tisíc kilometrů. „Jedna nádrž nám vystačí asi na 1 500 kilometrů. První přistání jsme plánovali až v Budapešti,“ uvedl Philippe Kissel (58). Nad Brnem se ale letadlu porouchal palivový systém. „Pilotovi se nedařilo přečerpávat rezervu z pravého křídla,“ upřesnila policejní mluvčí Petra Vedrová.

Nebezpečný manévr se obešel bez zranění. Nebezpečný manévr se obešel bez zranění. | Blesk - Michal Budík
Pilot se proto rozhodl nouzově přistát. Za plného provozu dosedl na mimořádně frekventovaný přivaděč směrem na Svitavy, pár set metrů od ivanovického Globusu. „Přistávali jsme stejnou rychlostí, jakou se pohybovala okolojedoucí vozidla. Těch tady v té době naštěstí moc nebylo,“ řekl Blesku Gerad Servat (58), který v té době seděl za kniplem.

Podle Vedrové se manévr obešel bez zranění a bez větších škod také díky tomu, že hned v prvním autě za letadlem seděl zkušený pilot. „Vlastními silami zastavil dopravu v obou pruzích,“ uvedla Vedrová. Letadlo pouze zavadilo levým křídlem o středová svodidla a přišlo o levé kolo.

Sympatická, sdílná posádka letounu Blesku s úsměvem na rtech tvrdila, že v nich nebezpečná situace neprobudila pocit strachu. „Jsme zvyklí,“ uvedl Gerad Servat. Jeho kamarád lehké obavy přece jen připustil. „Na zem jsme dosedali kousek za mostem. Toho jsem se tedy trochu bál,“ řekl Philippe Kissel.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

horak47 ( 15. listopadu 2010 09:41 )

Takové věci se budou muset tvrdě trestat,je to obecné ohrožení,lítá už kdejaký přiblblý dědek a noviny je ještě oslavují.

evolucius ( 15. listopadu 2010 06:34 )

...tedy velmi často...je čas se podívat kdo a za jakých podmínek si tady tak amatérsky létá,a na čem...Zdá se, že každý trouba.

delavar ( 15. listopadu 2010 04:22 )

Môžu hovoriť o šťastí,lebo keby sa im to stalo na diaľnici z BA do Trnavy a nedodržali by 70 m odstupy,bola by to pokuta.Ja to stále zdôrazňujem"má sa lietať pomaly a nízko!!!!

quasimodo ( 14. listopadu 2010 23:19 )

http://quasimodo.rajce.idnes.cz/letadlo_na_hradecke/

Zobrazit celou diskusi