Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Student Agency dostala pokutu 6 milionů. Jezdila příliš levně

Ředitel Student Agency Radim Jančura s udělenou pokutou nesouhlasí.
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jaj, gamk - 
3. listopadu 2010
13:06

Cestovní agentura Student Agency dostala šestimilionovou pokutu za to, že jejich žluté autobusy jezdily mezi Brnem a Prahou jen za 50 Kč. Firma s rozhodnutím Úřadu na ochranu hospodářské soutěže nesouhlasí a odvolá se. Dle jejího názoru se nejedná o ochranu volné soutěže, ale o úřední zásah do konkurence mezi soukromými firmami.

Spor se táhne již přes dva roky. V roce 2008 po příchodu konkurenční firmy Asiana na trh reagovala Student Agency na lince mezi Prahou a Brnem snížením jízdného na 50 Kč. Tedy tak, aby se konkurenci vyrovnala. Dle konkurenční společnosti, která vznesla stížnost k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, šlo ze strany SA o podnákladovou cenu. Asiana navíc konkurenční boj s žlutými autobusy prohrála a linku opustila.

Linka však dle vyjádření Student Agency nebyla ani za tuto cenu nikdy ztrátová. Navíc takto nízké jízdné uplatňovali pouze majitele kreditových jízdenek. Za tak nízkou cenu nejezdili všichni, byla to akční nabídka. Dále si ředitel SA Jančura myslí, že antimonopolní úřad údajně nevzal v potaz další autobusové dopravce na trhu a ani železnici.

Tohoto rozhodnutí může SA využít

„Toto rozhodnutí jde proti zájmům cestujících, kteří profitují z konkurenčního boje a omezí možnost nabízení akčních cen," řekl ředitel SA Radim Jančura. Na druhou stranu teď toto rozhodnutí hraje do karet i samotné Student Agency, která plánuje vstoupit na železnice. „Toto rozhodnutí ÚOHS nám de facto usnadňuje vstup na železnici. Budeme se moci opřít o garanci toho, že na nás nikdo nebude moci zaútočit podnákladovou cenou,“ dodal Jančura.

"Myslíme si, že je dvojí metr na soukromé firmy a státem vlastněné subjekty," řekl mluvčí firmy Aleš Ondrůj s tím, že Úřad na ochranu hospodářské soutěže údajně odmítl další důkazní šetření, které firma požadovala.

Nabízet kvalitní služby není v pořádku

Podle předsedy Úřadu Petra Rafaje Student Agency zneužila své dominantní postavení na trhu. "Největším problémem, který jsme ve správním řízení našli, byly predátorské ceny," řekl Rafaj. Dle tiskové zprávy SA Úřad argumentoval i tak, že služby společnosti Student Agency jsou dlouhodobě kvalitní, což vede zákazníky k loajalitě a z pohledu úřadu je toto problém pro volnou soutěž.

Osobni_zkusenost ( 26. ledna 2017 12:58 )

Pan Jančura není žádný superhrdina ani Mirek Dušín, jediné co se mu podařilo je vyplnit mezeru na trhu a z toho profitovat. Osobní zkušenost mě přesvědčila, že tomuto pánovi nejde o žádné hlubší cíle než je jeho vlastní zisk a pohodlí. Na tom by nebylo nic špatného, pokud by se veřejně neprezentoval jinak. Rád poukazuje na chyby ostatních, ale pouze ve snaze se zviditelnit. Svoje manažerské chyby nekomentuje. Přestože na svých stránkách nabádá veřejnost k dotazům, tak se neumí ke konkrétním problémům postavit čelem a neodpovídá na ně. Proto přejme tomuto pánovi jeho úspěchy, ale neopěvujme jej a nevěřme tomu, že jeho zájmy se upírají také jiným směrem než je jeho osobní prospěch.

bara ( 3. listopadu 2010 23:57 )

souhlas, aby bylo jasno

bara ( 3. listopadu 2010 23:56 )

bara ( 3. listopadu 2010 23:55 )

bohužel... ale přesto si myslím, že slovo bordel je pro toto dost málo výstižné

bara ( 3. listopadu 2010 23:55 )

vždyť oni nutí aby podniky uzavíraly mezi sebou kartelové dohody!! je to prasárna, neuvěřitelná, co je komu potom, jaké ceny si udělá soukromník, když to ti, co to pro ně dělá, respektují? co se to děje v zemi české...

Zobrazit celou diskusi