Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nemocnice Pardubice: Sestry se nakazily svrabem!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Petr Merta a abl)
Autor: krč, jos - 
30. října 2010
20:13

Zavřít musela pardubická nemocnice ve čtvrtek lůžkovou část kardiologického oddělení. A důvod? Svrab! Nakazily se jím zdravotní sestry a nebyl, kdo by sloužil.

„Není pravda, že bychom uzavřeli jednu osmnáctilůžkovou stanici kvůli nákaze. Kontrola hygieniků shledala vše v pořádku. Personál je však nemocný a tak by opravdu neměl kdo sloužit,“ řekla Alice Štrajtová z pardubické nemocnice.

Podle ní se nepodařilo zjistit, kdo devět zaměstnanců nemocnice svrabem nakazil. U žádného z pacientů oddělení nebyl tento parazit zaznamenán. Svrab se nejčastěji podle odborníků šíří pohlavním stykem, intenzivním fyzickým kontaktem, nebo ložním prádlem. Způsobuje ho drobný parazit zákožka svrabová, který se zavrtá pod kůži.

„Oddělení bychom měli otevřít znovu zítra,“ dodala Štrajtová. Podle ní je onemocnění dobře léčitelné a nehrozí následky. U žádného z pacientů prý nemoc zatím zjištěna nebyla.

zaviracispendlik ( 31. října 2010 14:40 )

svrab mohou dostat i prodavačky, při přebírání peněz. Není to nic vzácného a psát, že se to dostává pohlavním stykem??? To taky, ale je plno jiných možností!!!!!!!!

vseznaleksenior ( 31. října 2010 12:13 )

padrubická nemocnice je velice dobrá, pamtuje nestory prim Hermana, Doc Snopka atd přímo legendární postavy čs zdravotnictví. Jetli někdo z pacientů měl před 2-3 týdny zákožku svrabovou, ta se dostala do prostěradel tak se to prostě rozšířilo. Není to až zas tak vzácné, v Domovech důchodců a pod. zařízenáích k tomu docházín také. Tady to je podané, jak kdyby si sestry nemyly ruxce.

radekfilosof ( 31. října 2010 10:07 )

někdo s pacinetů tam mal svrab před 2- 3 týdny, to je nad slunce jasné... Noa tady se to musí vykřikovat v televizi, v tisku atd

doktormediciny ( 31. října 2010 09:44 )

to není ze špíny...

doktormediciny ( 31. října 2010 09:27 )

Pacient se svrabem tam mohl být třeba 24 hodin, pak jít na standartní jednotku.Nebo třeba taky na pitevnu. Je to tak důležité, že se to tady musí provětrat?? Sestry samozřejmě z lůžkovin ten svrab mohou dostat...Šíření společným užíváním ručníku by mělo napdanouit snad i hygienika..

Zobrazit celou diskusi