Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obama popřál republice k "narozeninám"

Autor: ČTK, jaj - 
28. října 2010
09:00

Aktualizováno: Ve čtvrtek si Česká republika připomene 92. výročí vniku samostatného Československa. Bude se proto konat několik slavnostních událostí. Prezident Klaus tradičně odmění významné osobnosti za zásluhy. Republika dostala vzkaz i od americké hlavy státu Baracka Obamy.

Prezident Obama však nebyl jediný americký státník, který poslal do Česka blahopřání. Taktéž ministrině zahraničí Hilary Clinton vyjádřila úctu k touze budovat demokracii a navazovat na snahu prvního prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

Barack Obama poslal dopis prezidentu Klausovi, který ho zvěřejnil na svých internetových stránkách. "Česká republika je cenným spojencem Spojených států. Pojí nás vzájemný závazek na zajištění bezpečnosti našich zemí a řada vazeb, společných ideálů i sdílená odpovědnost. Česká republika je významným činitelem na poli demokracie a lidských práv a Spojené státy si toho velice cení," vzkazuje mimojiné Obama.

Kontroverzní vyznamenání

Václav Klaus bude tradičně vyznamenávat různé osonosti, tento rok by jich mělo být asi 20. Spekuluje se i o jménech jako je ředitel Národní galerie Milan Knižák nebo zlatý hokejista Jaromír Jágr.

Prezident zahájí oslavy tradičně u Národního památníku na Vítkově, kde položí věnce. Pietního aktu se zúčastní i ministr obrany Alexandr Vondra, další vysocí představitelé státu a špičky armády. Další tradiční slavnostní shromáždění se koná v Pantheonu Národního muzea. S hlavním projevem tam vystoupí předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Pietní akt na Vítkově

Minutou ticha přítomní na Vítkově uctili památku všech, kteří v bojích za samostatnost Československa zahynuli. Kromě politiků jako je prezident Klaus, ministr obrany Vondra nebo pražský primátor Bém, se zúčastnili také zástupci politických vězňů a váleční veteráni.

Prezident poté odjel na Pražský hrad, kde program pokračuje jeho sváteční program. Přijme tam členy diplomatického sboru. V jednu hodinu odpoledne položí věnec k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi